Ulla 01/19

Mummin raitasukat

Olen pienestä pitäen oppinut säästäväiseksi, ja niinpä minulla onkin iso korillinen neuletöistä jääneitä langanloppuja eli jämäkeriä. Näihin sukkiin käytin muista töistä jääneitä nypylöitä. Valitse 3 lankaa, jotka ovat samanvahvuisia ja samaa materiaalia. Voit käyttää sekä yksivärisiä että kirjavia lankoja. Ohje on kirjoitettu yksityiskohtaisesti, joten se sopii myös aloittelijoille tai sellaisille, jotka eivät ole pitkään aikaan neuloneet sukkia.

Lanka ja langan menekki

Ohut sukkalanka, 420 m/100 g. Noin 50 g pääväriä, n. 15–20 g tummempaa ja noin 15–20 g vaaleampaa tehosteväriä. Näihin sukkiin on käytetty liukuvärjättyä sini-puna-ruskea-harmaata lankaa, langan väreihin sopivaa tummansinistä sekä kokonaisuutta sitovaksi ja raikastavaksi väriksi valkoista.

Neuletiheys

30 s ja 41 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 2,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Parsinneula langan päättelyyn

Koko

Kengännumero 37-39

Ohje

Sukan varsi

Luo tummansinisellä puikoille 64 silmukkaa, jaa ne neljälle puikolle ja yhdistä suljetuksi neuleeksi. Neulo 1 o, 1 n -joustinneuletta. Voit neuloa oikean silmukan kiertämällä eli kutomalla sen silmukan takaosasta, jos haluat.

Neulo 5 kerrosta ja sen jälkeen vielä yksi kerros oikein. Näin siirtyminen valkoiseen väriin tulee siistimmäksi ja tarkkarajaisemmaksi.

Ota käyttöön valkoinen lanka. Aloittaessasi kierrä langan pää sinisen ympäri. Näin sidot langat yhteen eikä värin vaihtokohtaan synny valmiiseen neuleeseen tarpeetonta koloa. Jätä sininen lanka odottamaan. Neulo sileää oikeaa ja kierrä aloituslanganpää samalla joka silmukan ympäri nurjalla puolella. Neulo neljä kerrosta oikein.

Seuraavalla kerroksella ota sininen lanka mukaan, ja aloita tiplujen teko. Kierrä sininen lanka valkoisen ympäri kerroksen eli puikon alussa, jotta se asettuu kauniisti neuleeseen.

Neulo edelleen sileää oikeaa. Neulo ensin 2 s valkoisella, sitten 1 s sinisellä, sitten jatkossa *3 valkoista, 1 sininen* toistaen koko puikon loppuun. Viimeinen silmukka joka puikolla on valkoinen. Puikon lopussa venytä neuletta vähän leveyssuunnassa varmistaaksesi sen, että sininen lanka ei kiristä, vaan kulkee joustavasti mukana.

Neulo seuraava kerros samoin, mutta neulo nyt sinisen silmukan päälle neulottava toinen sininen nurin. Neulo muuten samalla tavalla puikot ja kerros loppuun. Valmiissa työssä, sukka jalassa, tämä "tuplatiplu" leviää kuin ristipisto, ja näyttää tähdeltä.

Seuraavan kerroksen alussa katkaise sininen lanka, neulo kerros kokonaan valkoisella ja nyt sido sinisen langan pää samalla tavalla kuin aikaisemmin valkoinen.

Neulo valkoisella viisi kerrosta sileää oikeaa. Tästä viimeisestä kerroksesta tulee valkoisten nostosilmukoiden alkukerros.

Ota mukaan sukan päävärilanka. Liitä se neuleeseen samoin kuin aikaisemmin valkoinen lanka. Neulo 2 s päävärillä, nosta seuraava s kuten neuloisit sen oikein, ja neulo seuraavat 3 s päävärillä. Toista koko puikko loppuun, neuloen viimeinen s puikolla päävärillä. Tällä tavalla neuloen nostosilmukka ja sen muodostama silmukkasarake ovat samassa linjassa tiplujen kanssa ja sukasta tulee symmetrinen.

Neulo seuraava kerros samoin, mutta ota tällä kerroksella nostosilmukka puikolle sen takaosasta. Neulo seuraava kerros kokonaan sileää oikeaa valkoisella. Edellisen kerroksen nostosilmukka on helppo ja nopea neuloa, jos on muistanut nostaa sen edellisellä kerroksella takaosasta, sillä silmukka on nyt oikeassa asennossa. Jos et ole huomannut, ei haittaa, mutta muista kääntää se oikein päin, jotta nostettu silmukka pysyy avonaisena neuleessa.

Neulo näin sukan varsiosa loppuun, siis joka kolmannella kerroksella neulotaan valkoisella langalla ja sidotaan nostosilmukat paikoilleen. Varsiosan pituus oman toiveen mukaan.

Kantapää

Kun varsi on valmis, aloitetaan kantalapun teko. Tässä sukassa se sijoitetaan 1. ja 4. puikon kohdalle, eli kerrosten vaihtumiskohta ja takasauman kohta osuvat keskelle kantapäätä taakse.

Kun olet neulonut viimeinen valkoisen kerroksen, katkaise valkoinen lanka ja jatka neulomista päävärillä 4. puikolla seuraavan eli 1. puikon loppuun, sitoen samalla valkoisen langan pää neuleeseen kuten edellä selostettu. Ota mukaan vielä 2. puikolta yksi silmukka.

Kantalappu neulotaan yhdellä puikolla, silmukoita puikolla on 16+16+1 eli yhteensä 33.

Käännä työ ja neulo nurin puikon loppuun. Tässä vaiheessa vaihda lanka tummansiniseen, eli aloita kantalapun oikea puoli sinisellä. ´┐Żlä katkaise päävärin lankaa, vaan jätä se odottamaan.

Kantapää on ns. hollantilaiskantapään sovellus. Neulo jokaisen kerroksen alkusilmukat aina oikein. Näin kantalappu ei kierry, vaan pysyy tasaisena. Aloita oikealta puolelta. Nosta alkusilmukka neulomatta. Ota mukaan sininen lanka ja sido langan alkupää kuten edellä on selostettu. Neulo 2 s oikein, sitten aloita vahvistetun kantapääneuleen teko.

Oikean puolen kerros: Neulo 1 oikein, nosta seuraava s neulomatta, neulo seuraava, nosta ja neulo. Jatka näin, kunnes puikolla on jäljellä 4 s. Neulo loput 4 s oikein. Näin kantalapun reunoissa on 3 silmukan aina oikein -reunus. Käännä työ.

Nurjan puolen kerros: Nosta reunasilmukka neulomatta, neulo 2 s oikein ja neulo kerroksen loppuun nurin, kunnes jäljellä on 3 s. Neulo 2 oikein ja 1 nurin. Viimeinen nurja silmukka auttaa pitämään reunasilmukan oikeassa asennossa seuraavaa kerrosta aloitettaessa. Muista pitää reunasilmukat napakoina ja varo niiden venymistä.

Toista näitä kahta kerrosta, kunnes olet neulonut yhteensä 29 kerrosta.

Aloita kantapohjan neulominen. Lapussa on nyt meneillään oikea kerros. Neulo entiseen tapaan 22 s, sitten nostan 1 s, neulo seuraava ja vedä neulottu s nostetun yli eli kavennetaan 1 silmukka.

Käännä työ. Neulo nurin, kunnes jäljellä on 11 s. Neulo 2 silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ.

Nyt lapun reunoilla on molemmin puolin 9 silmukkaa ja keskellä 13 silmukkaa. Jatka samoin oikealla puolella, kunnes tulet edellisen kerroksen kavennuskohtaan. Nosta silmukka, neulo 1 oikein, tee ylivetokavennus vetämällä nostettu silmukka neulotun yli ja käännä työ.

Neulo nurin, kunnes tulet edellisen kerroksen kavennuskohtaan. Neulo taas 2 s nurin yhteen ja käännä työ.

Jatka näin kunnes kaikki reunojen silmukat on kavennettu ja puikolla on jäljellä 13 s. Kantapää on valmis.

Kiilakavennukset

Poimi lapun molemmilta sivuilta 14 s + 1 s puikon ja kantalapun välistä. Palauta tässä vaiheeessa 2. puikolle sieltä lainattu silmukka.

Aloita neulominen kantalapun juuresta sinne jätetyllä päävärillä. Kantalappu aloitettiin 4. puikon alusta ja nyt jatka siitä neulomalla lapun oikeasta reunasta poimitut 14+1 s ja jatkamalla kantapohjaan. Tässä vaiheessa katkaise sininen lanka ja päättele se neuleeseen kuten edellä on selostettu. Neulo tälle puikolle kantapohjan silmukoista 6. Jatka seuraavalle kantalapun sivulle. Neulo ensin loput 7 s ja sitten 14 poimittua silmukkaa.

Neulo jalkaterän päällisosan silmukat. Puikoilla on nyt päällisosan 16+16 sekä kantalapun sivujen 21+21 silmukkaa. Kerroksen vaihtumiskohta on kantapohjan keskellä. Neulo tämä aloituskerros sinne saakka.

Seuraavalla kerroksella ota mukaan valkoinen raitalanka. Sido valkoinen lanka neuleeseen kuten edellä on selostettu. Neulo valkoisella kerros oikein ja vaihda takaisin pääväriin. Neulo päävärillä 3 krs. Ota taas mukaan valkoinen lanka, mutta huomioi nyt valkoisella aloittaessasi, että vedät kolme ensimmäistä silmukkaa neuloessasi kooltaan kaksin- kolminkertaisiksi. Neulo kerros loppuun oikein. Tällä menetelmällä varmistetaan se, että kerrosten vaihtumiskohta pysyy joustavana ja pehmeänä eikä kiristä. Isot venytetyt silmukat tasaantuvat seuraavaa kerrosta neulottaessa. Periaatteena on, että lankaa vaihdettaessa niin monta ensimmäistä silmukkaa venytetään kuin on alla eri langalla neulottuja kerroksia: 3 kerrosta, 3 isoa silmukkaa. Jos vain 2 kerrosta, 2 venytettävää riittää. Pääasia on, että langat eivät kiristä, mutta ei niiden toki turhan löysiäkään tarvitse olla.

Seuraavalla kerroksella aloita kantapohjan ylimääräisten silmukoiden kavennus, eli kiilakavennukset. Neulo ensimmäisellä puikolla olevista 21 silmukasta 18 s oikein, neulo 2 o yhteen, neulo 1 o. Neulo seuraavien kahden puikon silmukat oikein. Neljännen puikon alussa neulo 1 o, nosta 2 s puikolle yksitellen niin kuin neuloisit ne oikein, palauta ne vasemmlle puikolle ja neulo oikein yhteen. Seuraava kerros on välikerros, jolloin ei neulota kavennuksia. Jatka neulomalla kavennukset samoissa paikoissa joka toisella kerroksella kunnes kaikilla puikoilla on 16 s.

Terä

Neulo jalkaterää raidoittaen kolme kerrosta raitalangalla ja yksi kerros valkoisella, kunnes terän pituus on n. 19 cm kantapäästä mitattuna. Aloita sitten kärkikavennukset.

Kärkikavennukset

Ohjeessa on käytetty sädekavennusta, joka on helppo ja jalkaan mukautuva. Puikoilla tulee olla parillinen määrä silmukoita, tässä sukassa siis 16 silmukkaa per puikko.

Kavenna puikon alussa ja keskellä neulomalla 2 s oikein yhteen. Eli tee ensimmäinen kavennus heti puikon alussa, neulo 6 s oikein, neulo 2 s oikein yhteen ja neulo loput 6 s oikein. Toista jokaisella neljällä puikolla.

Sen jälkeen neulo 6 välikerrosta oikein (eli yhtä monta kuin oli kavennusten välissä silmukoita), ja neulo uusi kavennuskerros. Neulo 2 oikein yhteen, 5 s oikein, 2 oikein yhteen, 5 s oikein puikon loppuun. Toista kerros loppuun samalla tavalla.

Neulo 5 välikerrosta. Neulo uusi kavennuskerros, kavennusten väliin tulee 4 oikeaa silmukka ja kavennuskerrosten väliin tulee 4 kerrosta.

Ideana on siis se, että välikerrosten määrä on sama kuin puikolla olevien kavennussilmukoiden väli. Kärki suppenee samaa tahtia. Kun jokaisella puikoilla on 2 silmukkaa, katkaise lanka ja päättele huolellisesti.

Raitalangan neulomisen voi lopettaa aikaisemmin, vaikka pääväri riittäisikin koko sukkaan.

Viimeistely

Huuhtele sukat kädenlämpöisessä vedessä, laita veteen tippa huuhteluainetta. Puristele sukista ylimääräinen vesi pois, oio sukat käsin muotoonsa ja kuivata huoneenlämmössä. Näin mahdolliset epätasaiset silmukat tasaantuvat ja neule näyttää sileämmältä. Halutessasi voit myös höyryttää sukat kostean sideharson läpi silitysraudalla. Älä paina silitysraudalla.

Ohje

Kirsti N.

Lisää Kirstistä

Ulla 01/19 - Ohjeet

Karoliina Härkönen-Clive:
Pikkutyyppi

Kirsti N.:
Mummin raitasukat

Nele N.:
Sabina-pipo

Kikka Virolainen:
Polliisit-sukat

Kikka Virolainen:
Rosmot-sukat

Tiina Väätäinen:
Tyyne

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.