Ulla 01/14

Nypy

Neulojaäiti havahtuu talven ensimmäisenä kovan pakkasen päivänä hirmuiseen todellisuuteen: lapsellani ei ole villapipoa! Onneksi ongelma on ratkaistu yhdessä illassa. Ohje piti kirjoittaa ylös siltä varalta, että muut neulovat äidit törmäävät samaan ongelmaan.

Lanka ja langan menekki

Zitron Loft Color (100 % merinovillaa; 50 g / 101 m), 50 g sinivalkoviolettia (905)

Korvaavaksi langaksi käy esimerkiksi Zitron Nimbus tai Malabrigo Chunky.

Neuletiheys

12 s ja 28 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 6 mm tai käsialan mukaan

Koko

1-vuotias, päänympärys 34 cm, myssyn korkeus n. 25 cm korvaläppien alaosasta mitattuna

Ohje

Luo neuloen 52 s ja jaa ne sukkapuikoille seuraavasti: 1. ja 3. puikolle 14 s, 2. ja 4. puikolle 12 s. Neulo suljettuna neuleena 7 kerrosta aina oikein -neuletta.

Aloita sitten joustinneule seuraavasti: Neulo 4 n, 6 o, 8 n, 6 o, 6 n, 8 n, 6 o, 6 n, 6 o, 4 n. Jatka näin 3 krs, jonka jälkeen tee oikein neulotuilla silmukoilla palmikonkierto kaavion mukaan joka 3. krs. Neulo nurjilla silmukoilla edelleen nurjaa.

Neulo, kunnes kappaleen korkeus on 16 cm.

Aloita sitten päälaen kavennukset. Kavennuksissa neulotaan nurjan osuuden 2 keskimmäistä silmukkaa nurin yhteen.

Ensimmäinen kavennuskerros 1. puikolta lähtien: neulo 2 n yhteen, 2 n, 6 o tai palmikonkierto, 3 n, 2 n yhteen, 3 n, 6 o tai palmikonkierto, 2 n, 2 n yhteen, 2 n, 6 o tai palmikonkierto, 3 n, 2 n yhteen, 3 n, 6 o tai palmikonkierto, 2 n.

Jatka kavennuksia aina samassa kohdassa joka 2. krs. Muista neuloa samalla palmikkoa kaavion mukaan. Kun puikoilla on jäljellä 1 n, palmikko, 1 n, palmikko, 2 n, palmikko, 1 n, palmikko, 1 n, kavenna 2 n yhteen niillä nurjilla joustinneuleosuuksilla, joissa on jäljellä 2 nurjaa silmukkaa. Puikoille pitää siis jäädä 1 nurja silmukka palmikoiden väliin. Silmukoita on jäljellä 28 s. Katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi. Päättele lanka ja ompele samalla nypyn mahdollinen reikä umpeen.

Korvaläpät ja solmimisnauhat

Voit tehdä läpät mihin kohtaan haluat. Mallipipossa korvaläpät on tehty seuraavasti: Poimi pipon alareunasta kapeammista palmikkoväleistä (eli niistä, joissa on 6 nurjaa silmukkaa) 6 nurjaa silmukkaa ja lisäksi edeltävän ja taaemman palmikon kohdalta 3 s. Puikolla on nyt 12 s. Neulo aina oikein -neuletta tasoneuleena. Ensimmäisen kerroksen jälkeen neulo jokaisen kerroksen alussa ylivetokavennus ja loput silmukat oikein. Jatka kavennuksia, kunnes silmukoita jäljellä 3 s. Jatka 3 silmukalla tuppilonauhan neulomista 16 cm. (Artikkeli tuppilonauhasta eli i-cordista Ullan numerossa 1/2006) Katkaise lanka ja päättele silmukat. Neulo toinen samanlainen korvaläppä ja solmimisnauha pipon toiselle puolelle.

Viimeistely

Päättele kaikki langanpäät. Kostuta ja muotoile pipo kevyesti, anna kuivua.

Kaaviot

Vinkkejä

Piposta voi tehdä myös läpättömän version jättämällä korvaläpät neulomatta.

Teksti

Laura Lehtinen

Lisää Laurasta

Kuvat

Anu-Maarit Ikola

Ulla 01/14 - Ohjeet

Heidi Alander:
Burn

Iida Glumoff:
Juuri

Suvi Heikkilä:
Simone

Tintti Hohti:
Falco

Emma Karvonen:
Roosa Ruusu

Laura Lehtinen:
Nypy

Piia Pousi:
Blingbling

PäiviH:
Anemonidium

Niina Risulainen:
Ilona

TiinaA:
Quick-step

TiiQ:
Hovineito

TiiQ:
Raitahullaannus

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.