Ulla 01/14

Raitahullaannus

Raitahullaannus-huivi aloitetaan yläreunasta ja neulotaan sen jälkeen lyhennetyin kerroksin joko osittain tai kokonaan raidalliseksi. Valitse raitalangaksi kaunein jämälankasi ja neulo raitoja niin pitkälle kuin lankaa riittää. Voit myös valita raitoihin liukuvärjätyn langan ja tehdä koko huivin raidalliseksi. Vai haluaisitko mieluummin muutaman yksittäisen raidan ja isompia yksivärisiä osuuksia? Malli on suunniteltu siten, että raidoituksen ja yksiväristen osuuksien rytmin voi päättää vapaasti itse. Myös huivin kokoa on helppo säätää muuttamalla aloitussilmukkamäärää. Koska aloitussilmukat luodaan virkkaamalla, lopullista kokoa on melko helppo arvioida silmukkaketjun pituuden perusteella. Voit myös päättää, haluatko neuloa huivin suorareunaiseksi kolmioksi vai hieman kaarevaksi; malli sisältää ohjeet molempiin vaihtoehtoihin.

Lanka ja langan menekki

Novita Florica (100 % villaa; 100 g / 350 m), 100 g pääväriä (tummanvihreä) ja 50 g raitaväriä (keltainen) mallihuivin mukaiseen raidoitukseen
Vaihtoehtoisesti voit valita lähes mitkä tahansa langat. Mikäli valitsemasi langat poikkeavat merkittävästi ohjeen langoista, huomioi se sopivaa puikkokokoa ja aloitussilmukkamäärää arvioidessasi. Jos raidoitat huivin eri tavoin kuin mallihuivi, langanmenekki poikkeaa ilmoitetusta.

Neuletiheys

17 s ja 40 krs aina oikein -neuletta = 10 cm
Tiheys ei ole erityisen merkittävä, ja se vaikuttaa lähinnä huivin lopulliseen kokoon.

Tarvikkeet

Vähintään 80 cm pyöröpuikot, 4 mm tai n. 1 mm paksumpi puikko kuin valitsemasi langan suosituspuikkokoko
Virkkuukoukku 4,5 mm tai n. 0,5 mm paksumpi virkkuukoukku kuin valitsemasi puikkokoko

Koko

Voit säätää huivin lopullista kokoa muuttamalla aloitussilmukkamäärää. Ensimmäisen kerroksen silmukkamäärän on kuitenkin noudatettava kaavaa 6x+11, eli mihin tahansa kuudella jaolliseen silmukkamäärään lisätään vielä 11 s.
Suorareunaisen mallihuivin koko ilmoitetulla tiheydellä ja silmukkamäärällä on noin 180 cm (pisin sivu) x 32 cm (reunasta kärkeen).

Ohje

Ennen kuin aloitat

Mallissa lyhennetyt kerrokset tehdään kiedo ja käännä -tekniikalla. Tästä käytetään ohjeessa lyhennettä k&k. Aloita k&k työn oikealta puolelta siten, että tuot langan työn etupuolelle. Nosta vasemman puikon ensimmäinen silmukka oikealle puikolle ja vie lanka työn taakse (nurjalle puolelle). Siirrä nostettu silmukka takaisin vasemmalle puikolle ja käännä työ. Vie lanka sinusta katsoen työn taakse (työn oikealle puolelle), jolloin lanka on kiertyneenä oikean puikon ensimmäisen silmukan juuressa ja olet valmis neulomaan ohjeen mukaan työn nurjan puolen kerroksen.

Osa ohjeen kiedotuista silmukoista neulotaan myöhemmin yhteen kiedotun lankalenkin kanssa. Nosta tällöin kiedottu silmukka ensin oikealle puikolle neulomatta. Nosta sitten silmukan ympäri kiedottu lankalenkki alakautta vasemmalle puikolle. Siirrä oikealle puikolle siirretty silmukka takaisin vasemmalle puikolle ja neulo nostettu lankalenkki sekä silmukka oikein yhteen. Kiedotun silmukan voi myös halutessaan neuloa sellaisenaan ja jättää kiedottu lankalenkki silmukan juureen.

Kaarevareunaisessa huivivariaatiossa osa kiedotuista silmukoista neulotaan siten, että silmukan ympäri kiedotusta langasta neulotaan lisäys. Neulo tällöin kiedottuun silmukkaan asti. Nosta silmukan ympäri kiedotun langan taaempi osa etukautta vasemmalle puikolle kiedotun silmukan eteen. Neulo lankalenkki kiertäen oikein ja kiedottu silmukka erikseen oikein.

Huomaa, että ohjeessa raidat sisältävät sekä oikean puolen että nurjan puolen lyhennetyn kerroksen.

Aloitus

Virkkaa päävärillä vähintään 311 s (tai mikä tahansa kuudella jaollinen silmukkamäärä, johon lisäät vielä 11 s). Ylimääräiset silmukat eivät haittaa, ne voi purkaa helposti työn viimeistelyvaiheessa. Voit halutessasi luoda silmukat myös jollakin toisella menetelmällä. Virkatusta ketjusilmukkaketjusta on kuitenkin helppo arvioida huivin kokoa, sillä se määrittää huivin pisimmän sivun pituuden.

Siirrä ketjusilmukkaketjun silmukka virkkuukoukulta pyöröpuikolle ja poimi silmukkaketjun reunasta vielä 310 s (= 311 s). Neulo silmukat oikein (= työn oikea puoli). Käännä työ, neulo oikein, kunnes jäljellä on 2 s, neulo 2 oikein yhteen (= työn nurja puoli). Käännä työ, neulo 10 o, k&k, neulo 8 o ja 2 o yht. Käännä työ ja aloita raidoitus tai jatka halutessasi huivia yksivärisenä.

  1. raita (raitaväri, mikäli haluat aloittaa raidat) OP: Neulo oikein, kunnes jäljellä on 4 s ennen kiedottua silmukkaa, k&k. NP: Neulo oikein, kunnes jäljellä on 2 s, neulo 2 o yht.
  2. raita (pääväri) OP: Neulo oikein ensimmäiseen kiedottuun silmukkaan saakka, neulo kiedottu silmukka (halutessasi kiedotun langan kanssa yhteen). Neulo 3 o. Jos haluat kaarevan huivin, tee lisäys seuraavan silmukan ympäri kiedotusta langasta ja neulo kiedottu silmukka oikein. Jos haluat suoran huivin, neulo kiedottu silmukka (halutessasi kiedotun langan kanssa yhteen). Neulo 5 o, k&k. NP: Neulo oikein, kunnes jäljellä on 2 s, neulo 2 o yht.

Toista raitoja 1 ja 2, kunnes jäljellä on enää 5 s jälkimmäisen kiedotun silmukan jälkeen ja olet viimeksi neulonut ohjeen 1. raidan mukaan. Neulo nyt kuten 2. raidan oikean puolen kerros, kunnes olet neulonut viimeiset 5 s oikein. Käännä työ, ja neulo kuten 2. raidan nurjan puolen kerros. Käännä työ vielä kerran ja päättele silmukat löyhästi oikean puolen kerroksella. Katkaise lanka.

Mallihuivissa raitoja 1 ja 2 on toistettu vuorotellen raitavärillä ja päävärillä yhteensä 80 kertaa (= 40 raitavärin raitaa ja 40 päävärin raitaa). Loput huivista on neulottu pelkällä päävärillä vuorotellen raitoja 1 ja 2 ohjeen mukaan.

Viimeistely

Pura tarvittaessa ylimääräiset silmukat aloitussilmukkaketjusta. Kastele huivi ja levitä haluamaasi muotoon ja mittoihin tasolle. Vaihtoehtoisesti voit höyryttää huivin kevyesti. Päättele langanpäät.

Teksti

TiiQ

Lisää TiiQ:stä

Kuvat

Tiina Rammo

Ulla 01/14 - Ohjeet

Heidi Alander:
Burn

Iida Glumoff:
Juuri

Suvi Heikkilä:
Simone

Tintti Hohti:
Falco

Emma Karvonen:
Roosa Ruusu

Laura Lehtinen:
Nypy

Piia Pousi:
Blingbling

PäiviH:
Anemonidium

Niina Risulainen:
Ilona

TiinaA:
Quick-step

TiiQ:
Hovineito

TiiQ:
Raitahullaannus

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.