Ulla 01/14

Anemonidium

Suunnittelin tämän mallin alunperin sukkakilpailuun, jossa ei kuitenkaan tullut menestystä. Blogissani on pyydetty ohjetta sukkiin, joten neuloin uudet sukat ja kirjoitin ohjeen. Annoin sukille alunperin nimeksi Valkovuokko, joka ei kuitenkaan ole kovin rock, joten aloin etsiä vieraskielistä vastinetta. Anemone olisi ollut nimenä kiva, mutta sillä nimellä on jo vaikka kuinka monta ohjetta. Hetken etsittyäni päädyin nimeen Anemonidium (Kanadanvuokko), jonka kukka muistuttaakin näiden sukkien kukkia enemmän kuin valkovuokko.

Sukat neulotaan varresta varpaisiin ja varret neulotaan tasona.

Lanka ja langan menekki

Novita 7 veljestä (75 % villaa, 25 % polyamidia; 150 g / 300 m), 150 g beigeä (pääväriä), 20–30 g valkoista.

Neuletiheys

22 s ja 30 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikot, 3,25–3,5 mm tai käsialan mukaan

Vähintään kaksi sukkapuikkoa, 3,25–3,5 mm. Jos haluat neuloa teräosan sukkapuikoilla, tarvitset kokonaisen setin sukkapuikkoja.

Muut tarvikkeet

Päättelyneula

Koko

Naisen 37–38, jalkaterän mittaa lisäämällä voi tehdä isommat sukat, mutta siinä tapauksessa langan menekki on suurempi. Jos haluat isommat sukat, varaa enemmän pääväriä tai tee sukan kärjet eri värillä.

Ohje

Sukat aloitetaan neulomalla poikittainen palmikkoreunus.

Luo 3 s sukkapuikolle ja neulo tuppilonauhaa 10 krs. Artikkeli tuppilonauhasta eli i-cordista Ullan numerossa 1/2006. Neulo seuraavalla kerroksella 1 o ja nosta toiset silmukat sen yli yksitellen. Älä katkaise lankaa, vaan poimi nauhan reunasta silmukoita seuraavasti: poimi 1 s, lk, poimi 3 s, lk, poimi 3 s, lk, poimi 2 s. Neulo seuraavalla kerroksella langankierrot kiertäen, ettei työhön tule reikiä. Älä kierrä silmukoita myöhemmin tehtävissä langankierroissa, koska niillä on tarkoitus tehdä reiät nauhoja varten.

1. krs (np): 1 o, 1 n, 2 o, 4 n, 2 o, 3 n.
2. krs (op): nosta 1 s neulomatta, 2 o, lk, 2 n yht, 4 o, 2 n yht, lk, 2 o.
3. krs (np): 1 o, 1 n, 2 o, 4 n, 2 o, 3 n.

Jatka neulomista kaavion 1 mukaan, nosta työn oikealla puolella reunasilmukka neulomatta ja neulo nurjan puolen reunasilmukka oikein. Neulo reunusta, kunnes se on 26-28 cm tai haluamasi pituinen, kuitenkin vähintään 68 krs. Neulo viimeiseksi kaavion 2. krs ja tee sitten vielä kaksi kerrosta seuraavasti:

1. krs (op): nosta 1 s neulomatta, 2 o, lk, 2 n yht, 4 o, 2 n yht, lk, 2 o.
2. krs (np): 1 o, 1 n, 2 o, 2 n yht, 2 n yht, 2 o, 2 n yht, 1 n.

Luo seuraavan kerroksen alkuun 2 uutta silmukkaa.

Neulo 2 o ja tee ylivetokavennus. Siirrä oikean puikon 3 silmukkaa takaisin vasemmalle puikolle ja toista, kunnes puikolla on enää 3 silmukkaa. Neulo 1. silmukka ja vedä toiset yksitellen neulotun yli. Siirrä puikolle jäänyt silmukka pyöröpuikoille ja poimi kappaleen reunasta (oikean silmukan ja aina oikein -reunuksen välistä) yhteensä 68 silmukkaa, poimi viimeinen silmukka toisen reunan tuppilonauhasta. Jatka neulomista kaavion 2 mukaan. Nosta aina kerroksen 1. silmukka neulomatta. Kun olet neulonut kaavion viimeisen kokonaisen kerroksen, älä käännä työtä vaan yhdistä työ pyöröneuleeksi ja neulo viimeinen vajaa kerros edellisen jälkeen. Käännä työ. Tee ensin valmisteleva kerros kantapäätä varten: nosta 1. silmukka neulomatta, 7 n, 1 o, 4 n, nosta silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen oikein, 4 n, 1 o, 8 n.

Kantalappu

1. krs (op): *nosta 1 s neulomatta, 1 o*, toista *-* 4 kertaa, 1 n, nosta 2 s apupuikolle työn taakse, 2 o, apupuikon silmukat o, 1 n, nosta 2 s apupuikolle työn eteen, 2 o, apupuikon silmukat o, 1 n, *1 o, nosta 1 s neulomatta*, toista *-* 3 kertaa, 2 o.
2. krs (np): nosta 1 s neulomatta, 7 n, 1 o, 4 n, 1 o, 4 n, 1 o, 8 n.
3. krs (op): *nosta 1 s neulomatta, 1 o*, toista *-* 4 kertaa, 1 n, 4 o, 1 n, 4 o, 1 n, *1 o, nosta 1 s neulomatta*, toista *-* 3 kertaa, 2 o.
4. krs (np): nosta 1 s neulomatta, 7 n, 1 o, 4 n, 1 o, 4 n, 1 o, 8 n.

Toista näitä neljää kerrosta, kunnes kantalapun korkeus on 21 kerrosta tai haluamasi korkeus. Neulo viimeiseksi nurjan puolen kerros. Aloita sitten kantapään käännökset.

Nosta 1 s neulomatta, 15 o, ylivetokavennus, 1 o, käännä työ.
Nosta 1 s neulomatta, 6 n, 2 n yht, 1 n, käännä työ.
Nosta 1 s neulomatta, 7 o, ylivetokavennus, 1 o, käännä työ.
Nosta 1 s neulomatta, 8 n, 2 n yht, 1 n, käännä työ.

Jatka tähän tapaan, kunnes kaikki silmukat on kavennettu ja puikolla on 17 silmukkaa. Jos haluat, voit vaihtaa tässä kohdassa työhön sukkapuikot. Sukat voi neuloa loppuun myös pyöröpuikoilla magic loop -tekniikan avulla. Neulo kantapään 17 s. Poimi kantalapun reunasta 11 o ja 1 n, neulo päälipuolen silmukat (oikeat oikein ja nurjat nurin), poimi kantalapun toisesta reunasta 1 n ja 11 o. Neulo loput pohjan silmukat. Kerros vaihtuu, kun yläpuolen silmukat alkavat.

Kiilakavennukset

Jatka sukan päällä 3 o, 1 n -joustinta ja tee palmikot keskelle kuten varressa. Neulo pohjassa 1 n, ylivetokavennus, neulo o, kunnes puikolla on 3 s, 2 o yht, 1 n. Toista kavennuksia, kunnes pohjassa on jäljellä 23 s. Jatka pohjan puolella sileää neuletta ja sukan päällä mallineuletta, kunnes sukan pituus on n. 5 cm haluamaasi valmista mittaa lyhyempi. Aloita sitten kärkikavennukset.

Kärki

Neulo 1 o, ylivetokavennus, jatka sukan päällä mallineuletta, kunnes jäljellä on 3 s, 2 o yht, 1 o. Neulo pohjan puolella 1 o, ylivetokavennus, jatka sileää oikeaa neuletta, kunnes jäljellä on 3 s, 2 o yht 1 o. Toista kavennukset joka toisella kerroksella 4 kertaa ja sen jälkeen joka kerroksella. Kun kavennukset osuvat palmikonkiertoihin, tee niiden kohdalla samanlaiset kavennukset kuin varren viimeisissä palmikonkierroissa. Jatka neulomista ilman palmikoita sukan loppuun. Neulo palmikoiden kohdalla 3 o.

Kun silmukoita on jäljellä yhteensä 10, neulo ensimmäinen silmukka ja nosta muut silmukat yksitellen sen yli. Katkaise lanka jättäen päättelyvaraa ja vedä langanpää viimeisen silmukan läpi. Neulo toinen sukka samoin tai tekemällä varren kuviot peilikuvana.

Viimeistely

Luo kuviovärillä 3 s ja neulo tuppilonauhaa 2 x varren pituus + 50–60 cm solmimisvaraksi. Tee toiseen sukkaan samanlainen nauha. Päättele langanpäät ja pujota nauhat paikoilleen hieman kiristäen. Sukan taakse tulee kaksiväristä palmikkoa muistuttava kuvio.

Kaaviot

Kaaviossa käytetyt merkit

Vinkkejä

Taakse tulevat nauhat voi korvata myös ostetulla nauhalla. Valitse sukkien väriin sopiva leveähkö nauha. Ohutta nauhaa on vaikea saada asettumaan nätisti.

Teksti ja kuvat

PäiviH

Lisää PäiviH:sta

Ulla 01/14 - Ohjeet

Heidi Alander:
Burn

Iida Glumoff:
Juuri

Suvi Heikkilä:
Simone

Tintti Hohti:
Falco

Emma Karvonen:
Roosa Ruusu

Laura Lehtinen:
Nypy

Piia Pousi:
Blingbling

PäiviH:
Anemonidium

Niina Risulainen:
Ilona

TiinaA:
Quick-step

TiiQ:
Hovineito

TiiQ:
Raitahullaannus

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.