Ulla 01/14

Juuri

Juuri-kämmekkäät syntyivät, kun minulta pyydettiin joululahjaksi kämmekkäitä. Ajattelin, että niihin saisi sopivasti käytettyä vanhan keränlopun. Kämmekkäät on siksi suunniteltu tehtäviksi sormista ranteeseen päin ja parin voi tehdä myös yhtä aikaa, jotta langan saa käytettyä juuri metrilleen loppuun. No, minun tapauksessani alkuperäinen lanka loppui kuitenkin kesken ja avuksi piti etsiä toinen jämälanka. Viivytyksestä huolimatta ehdin saada kämmekkäät juuri ja juuri aattoon mennessä valmiiksi. Näiden sanaleikkien lisäksi Juuret tuovat palmikkoineen mieleen metsässä polulla kiemurtelevat puun juuret.

Lanka ja langan menekki

Araucania Nature Wool Solids (100 % villaa; 100 g / 221 m), 100 g mustanruskeaa
Novita Wool (100 % villaa; 50 g / 135 m), 50 g kasvivärjättyä

Koska ohje on kirjoitettu erityisesti jämälankoja silmällä pitäen, ohjeessa ei neuvota tarkkaa kohtaa, jossa lankaa tulee vaihtaa. Kuvan kämmekkäisiin kului 80 grammaa Araucania Nature Wool Solids -lankaa ja 15 grammaa Novita Woolia. 100 gramman kerästä saanee siis kokonaan yksiväriset kämmekkäät.

Neuletiheys

23 s ja 46 krs aina oikein -neuletta = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikot, 3 mm tai käsialan mukaan

Koko

Keskikokoinen tai iso naisen käsi

Kokoa on helppo muuttaa omalle kädelle tai halutulle langalle sopivaksi.

Ohje

Ennen kuin aloitat

Ohje on kirjoitettu magic loop -tekniikalle, jotta kämmenen ja kämmenselän aina oikein -osioihin ei tule puikon vaihdosta johtuvaa virheraitaa. Kahden kämmekkään neulominen yhtä aikaa samalla pyöröpuikolla ei onnistu peukalon kohdalla. Jos siis haluat käyttää lankasi mahdollisimman tasan molempiin kämmekkäisiin, kämmekkäitä kannattaa siirtyä neulomaan yhtä aikaa vasta silloin, kun olet päässyt molemmissa kämmekkäissä peukalo-osioiden ohi.

Palmikkoraidat ovat kaikki 4 silmukan palmikoita, jotka on helppo tehdä myös ilman palmikkopuikkoa seuraavasti: Siirrä vasemmalta puikolta 2 s oikealle, pistä puikko silmukoihin, niin kuin neuloisit ne nurin. Neulo 2 s o. Tiputa kaikki 4 työstettyä silmukkaa hetkeksi puikolta. Työnnä oikea puikko neulottuihin silmukoihin työn takapuolella ja vasen puikko siirrettyihin silmukoihin työn etupuolella. Neulo 2 s o.

Oikea kämmekäs

Luo 50 s ja jaa silmukat tasan kämmenselän ja kämmenen puolia varten. Yhdistä työ pyöröneuleeksi ja neulo sekä kämmenselän että kämmenen silmukoilla seuraavasti:

 1. krs: 21 n, 4 o.
 2. krs: neulo oikein.
 3. krs: 21 n, palmikonkierto.
 4. krs: neulo oikein.

Toista 1.–4. kerroksia yhteensä 8 kertaa, mutta viimeisellä kerralla jätä 4. krs:n kaksi viimeistä silmukkaa neulomatta ja siirrä ne toisen puikon alkuun. Magic loop -puolikkaan vaihto siirtyy siis keskelle palmikkoraitaa.

Peukaloaukko

Älä siirrä seuraavaa puikkoa neulottavaksi, vaan käännä työ ja siirry neulomaan koko työtä tasona.

 1. krs (np): 2 n, 21 o, 4 n, 21 o, 2 n.
 2. krs (op): neulo oikein.
 3. krs (np): 2 n, 21 o, palmikon kierto kuten alun ohjeessa, mutta neulo silmukat nurin, 21 o, 2 n.
 4. krs (op): neulo oikein, luo kerroksen loppuun silmuillen 10 s.

Peukalokiila

Yhdistä työ taas pyöröneuleeksi ja siirrä juuri luoduista 10 silmukasta 5 kämmenpuikon lopusta kämmenselän puikon alkuun. Neulo 2 o. Peukalokiila tulee siis keskelle palmikkoraitaa, mutta kerroksen vaihto tapahtuu kämmenselän 7. ja 8. silmukan välissä eli siinä missä alun perin.

 1. krs: 21 n, 4 o, 21 n, 2 o, (10 n), 2 o.
 2. krs: neulo oikein.
 3. krs: 2 o, 21 n, palmikonkierto, 21 n, 2 o, (10 n).
 4. krs: 49 o, 2 o yht, (8 o), 2 o yht kiertäen, 1 o.

Jatka peukalokiilan kaventamista toistaen 1.–4. kerroksia, niin että suluissa olevista silmukkamääristä vähenee jokaisella uudella toistolla 2 s. Kun olet neulonut kerrokset yhteensä 5 kertaa ja kaikki peukalokiilan silmukat on kavennettu pois, siirrä kämmenselän puikon alusta 2 s kämmenpuikon loppuun, jolloin palmikkoraitojen silmukat sijaitsevat puikoilla taas samoin kuin alussa.

Varsi

Jos haluat kuluttaa langan loppuun mahdollisimman tarkasti, jätä tässä kohdassa oikean käden kämmekäs odottamaan ja neulo vasen kämmekäs samaan vaiheeseen saakka. Voit siirtää kämmekkäät samalle pyöröpuikolle. Ohje on kuitenkin kirjoitettu vain yksi kerrallaan tehtävälle kämmekkäälle.

Jatka kämmekkään neulomista samaan tapaan kuin peukalon yläpuolella eli:

 1. krs: 21 n, 4 o.
 2. krs: neulo oikein.
 3. krs: 21 n, palmikonkierto
 4. krs: neulo oikein.

Mikäli vaihdat langan toiseen väriin, vaihto näyttää siisteimmältä, kun teet sen 1. ja 2. krs:n vaihtokohdassa. Neulo varsi haluamasi mittaiseksi niin, että viimeinen neulomaksi krs on 1. krs. Päätä silmukat oikein neuloen.

Vasen kämmekäs

Vasen kämmekäs neulotaan tismalleen samalla tavalla kuin oikea, mutta huomaa, että kun ohjeessa viitataan ”kämmenpuoleen”, se tarkoittaa vasemmassa kämmekkäässä kämmenselkää ja päinvastoin.

Viimeistely

Päättele langanpäät. Kastele ja muotoile kämmekkäät tarvittaessa.

Vinkkejä

Kämmekkäiden kokoa on helppo muuttaa vähentämällä tai kasvattamalla aina oikein -osuudessa olevien silmukoiden määrää. Mikäli muutat silmukkamäärää paljon, kannattaa peukalokiilaa varten luotavien silmukoiden määrää muuttaa myös. Nyrkkisääntö on, että peukalokiilaan tulee puolet aina oikein -osuuden silmukkamäärästä. Varsinkin ohuemmalla langalla neulottaessa saatat myös haluta neuloa kämmekkään pidemmäksi ennen peukaloaukon tekemistä.

Teksti ja kuvat

Iida Glumoff

Lisää Iidasta

Ulla 01/14 - Ohjeet

Heidi Alander:
Burn

Iida Glumoff:
Juuri

Suvi Heikkilä:
Simone

Tintti Hohti:
Falco

Emma Karvonen:
Roosa Ruusu

Laura Lehtinen:
Nypy

Piia Pousi:
Blingbling

PäiviH:
Anemonidium

Niina Risulainen:
Ilona

TiinaA:
Quick-step

TiiQ:
Hovineito

TiiQ:
Raitahullaannus

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.