ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Tuplalapaset

 


Tuplalapaset neulotaan kaksinkertaisiksi, kahdella eri paksuisella langalla. Ohjetta voi myös hyvin soveltaa itselleen sopivaan lankaan, lapasen perusohjetta apuna käyttäen. Molemmat lapaskerrokset voi myös tehdä samalla langalla.

Ideana on se että lapaseen neulotaan vuoriosa, jonka voi halutessaan tehdä niin että lapasia voi käyttää kummin päin tahansa. Varsiosa on yhteinen. Tuplalapasista tulee todella lämpimät, niistä ei pääse pakkanen eikä tuuli läpi!

Sopivilla väriyhdistelmillä voit tehdä todella monikäyttöiset lapaset: jos käytät esim. kahta eriväristä takkia, tee toinen puoli toiseen takkiin sopivaksi, ja toinen puoli toiseen takkiin. Voit aina kääntää lapasia tarpeen mukaan.

Lanka ja langan menekki

Novita 7 veljestä NeliRaita (865), 150 g, ruskanvärinen

Novita Aino, 100 g, monikirjava ruskansävy  (852)

Neuletiheys

NeliRaita: 18 s ja 26 krs sileää neuletta = 10 cm
Aino: 16 s ja 21 krs = 10 cm

Puikot

6 mm sukkapuikot tai käsialan mukaan(Ainon neulomiseen)
3,5 mm sukkapuikot tai käsialan mukaan (NeliRaidan neulomiseen)

Koko

Naisen koko

 

Ohje

Vasen lapanen

Luo Ainolla 4 x 8 silmukkaa 6 mm sukkapuikoille ja neulo 1 o, 1 n-joustinta 7 cm. Lisää resorin jälkeen joka puikolla 1 silmukka (=4 x 9 silmukkaa) ja jatka sileää neulosta n. 6,5 cm tai kunnes olet peukalon juuressa.

Neulo 2. puikolla 3 s oikein, siirrä seuraavat 5 s apulangalle (ja luo samalla puikolle uudet 5 silmukkaa) ja neulo vielä 1 s siltä puikolta oikein. Jatka sileää neulosta edelleen 8 cm tai kunnes pikkusormi peittyy.

Aloita kärkikavennukset: neulo 1. ja 3. puikon alussa ylivetokavennus (1 s nostaen neulomatta, 1 s oikein ja vedä nostettu neulotun yli) ja 2. ja 4. puikon lopussa 2 oikein yhteen kunnes kullakin puikolla on 2 s. Katkaise lanka ja vedä langanpää silmukoiden läpi. Kiristä ja päättele.

Poimi apulangalta peukaloaukon silmukat ja lisäksi 2:lle muulle puikolle 5 s ja 6 s = 16 s. Neulo sileää oikeaa niin kauan että olet peukalon kynnen puolessavälissä. Kavenna joka puikon lopussa kunnes joka puikolla on 2 s ja katkaise langanpää, pujota silmukoiden läpi, kiristä ja päättele.

Käännä lapanen nurinpäin (huomaa että lapanen muuttuu nyt oikean käden lapaseksi) ja poimi 3,5 mm puikoille resorin jälkeen olevalta kerrokselta  11 s kullekin puikolle. Neulo sileää oikeaa NeliRaitalangalla kunnes olet peukalon juuressa. (Tässä vaiheessa  kannattaa päätellä aloituslanka koska muuten et enää pääse siihen käsiksi) Neulo 3. puikko peukalon juuressa ollessasi näin: 2 s oikein, 7 s apulangalle (ja luo uudet 7 s puikolle) ja loput puikon silmukat oikein. Neulo edelleen sileää oikeaa kunnes olet Aino-lapasen kärkikavennusten kohdalla. Kavenna 1. ja 3. puikon alussa ylivetokavennuksella ja 2. ja 4. puikon lopussa 2 oikein yhteen-kavennuksella kunnes joka puikolla on 2 s. Katkaise lanka ja pujota langanpää silmukoiden läpi ja kiristä. Päättele.

Poimi peukaloaukosta apulangalta silmukat ja lisäksi 7 s ja 7 s. Neulo kunnes Ainolla neulotun peukalon kavennukset alkavat (päättele myös tämä aloituslanganpää muutaman kerroksen neulottuasi) ja kavenna sitten joka puikon lopussa 2 oikein yhteen. Katkaise lanka ja pujota langanpää silmukoiden läpi. Päättele.

Oikea lapanen

Tee oikea lapanen vasemman peilikuvaksi.

Huomioitavaa:

  1. Jos haluat tehdä lapasista kääntölapaset, tee molemmista lapaskerroksista yhtä suuret. Siten kääntäminen onnistuu parhaiten. Jos haluat vain vuoriosan lapasiin, teen vuoriosasta hieman pienempi kuin päälilapasesta.
  2. Kun neulot vuoripuolta, päättele aloituslanganpäät heti kun olet neulonut muutaman kerroksen, koska et muuten enää pääse käsiksi langanpäähän ja se jää muuten päättelemättä.
  3. Tällä menetelmällä voit tehdä kaksinkertaiset lapaset lähes millä lankayhdistelmällä tahansa. Jos haluat vain ohuen vuorin, esim. Novita Florica- tai Wool-lanka on siihen sopiva. Tai tee molemmat kerrokset ohuella langalla, silti lapasista tulee lämpimät!

 

 

 

Ohje ja kuvat:
Pia Tuononen

Lisää Piasta

-

Neuleohjeet

Tuulia Salmela:
Ailin pipo

Kristel Nyberg:
Esmeralda-huivi

Kristel Nyberg:
Isabella-sormikkaat ja -lapaset

Cairbre: Leskenlehtihuivi

Nina Saine:
Miau-hattu

Mirja:
Poikkiteloin-pipo ja -kauluri

Tuulia Salmela: Puna-mustakirjavat lapaset

Katja Koskinen:
Rio-toppi

Elina Hukka: Rusettipipo

Pia Tuononen: Ruuturaitasukat

Sirpa Lehtonen: Sauna-sukat

Mirja:
Silmäpakohihat

Seija Wessman: Suvin paita

Niina S.:
Tallinn-huivi

Pia Tuononen: Tuplalapaset

Kristel Nyberg: Tähkä-pusero

Marja Venäläinen:
Viola-kietaisutakki

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.