ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Sauna-sukat

 


Nallen vaaleanvihreä kevään uutuusväri innoitti tekemään lehtiaiheiset pitsisukat. Niissä on lehtiä edessä, takana varressa "valepalmikkoa" ja pohja oikeaa neuletta.

Lanka ja langan menekki

Novita Nalle, 100 g

Neuletiheys

26 s ja 37 s = 10 cm sileää neuletta

Puikot

Sukkapuikot 2,5 mm tai käsialan mukaan

Koko

Naisen

Ohje

Sukan varsi

Aloita sukansuusta. Luo 52 s ja jaa silmukat neljälle puikolle, 13 s puikko. Kerroksen vaihtumiskohta on aina ensimmäisen ja neljännen puikon välissä. Neulo suljettuna neuleena 2 o, 2 n- joustinneuletta 4 krs. Aloita 3. ja 4. puikoilla "valepalmikkoneule". Jatka tätä "valepalmikkoneuletta" aina kantalappuun saakka. Neulo 1. ja 2. puikoilla nurjia silmukoita vielä 4 krs verran ja aloita lehtipitsineule 8. kerroksella. (mallikaaviot ohjeen lopussa). Kun olet neulonut kaksi lehtikaaviota, aloita kantatilkku.

Kantatilkku

Jätä 1. ja 2. puikon silmukat odottamaan ja neulo kantatilkku 3. ja 4. puikon 26 silmukalla. Neulo vahvistettu kantapää: oikealla puolella "nosta 1. s neulomatta, neulo 1 s oikein" ja nurjalla puolella "nosta 1.s neulomatta, neulo loput nurin". Toista näitä kerroksia kunnes kantatilkussa on 26 krs.

Kantapohjan kavennukset

Jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo työn oikeasta reunasta kunnes vasemmassa reunassa on jäljellä 9 s. Tee ylivetokavennus ja käännä työ. Nosta 1 neulomatta. Neulo 8 s. nurin ja neulo 2 seuraavaa silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ. Nosta 1 s.neulomatta ja neulo kunnes jäljellä on 8 s. Tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja säilytät keskellä 10 silmukkaa. Poimi kavennusten jälkeen kantalapun sivuista 2 x 14 s. Poimi vielä "lehtipitsipuikoilta" 1 puikon alusta 2 s ja 2 puikon lopusta 2 s. niin että silmukoita on "lehtisilmukka" puikoilla 15 s. Halutessasi voit jättää tämän 2 + 2 s pois = kapeampi sukka.

Kiilakavennukset

Jatka 1. ja 2. puikoilla lehtipitsineuletta mallikaavion mukaan ja neulo 3. ja 4. puikoilla sileää neuletta. Neulo 4. puikon lopussa 2 s oikein yhteen ja tee 3. puikon alussa ylivetokavennus.  Jatka kavennuksia joka toinen krs. Kunnes puikoilla on jäljellä 13 s. Nyt sinulla on 1. ja 2. puikoilla 15 s. ja 3. ja 4. puikoilla 13 s.

Suora jalkaosa kärkikavennukset

Kun olet neulonut 3 lehtipitsikaaviota (tai oman jalan pituuden mukaan) neulo 1. ja 2. puikoilla nurjaa neuletta ja aloita samalla kärkikavennukset. Neulo 1. puikolta 1s ja tee ylivetokavennus. Neulo 2. puikon kolme viimeistä silmukkaa seuraavasti: neulo kaksi yhteen ja 1 s. oikein. Aloita samat kavennukset 3. ja 4. puikoilla kun 1. ja 2. puikolla on 13 s. Jatka kavennuksia joka kerros. Katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien 4 silmukan läpi. Päättele langanpäät.

 

 

Valepalmikkoneuleen kaavio:

(oikealta luettuna) 1 krs. 2 n, *2 o. yhteen langankierto, 2 n.* toista*-* kerroksen loppuun. Välikerrokset (2-3) 2n 2o.

Lehtipitsineuleen kaavio:

kaavion selitykset:
(tyhjä ruutu)= oikea silmukka
(piste ruutu)= nurja silmukka
(ympyrä ruutu)= langankierto
(vino viiva oikealle)= 2 oikein yhteen
(vino viiva vasemmalle)= ylivetokavennus
(kolmio vasemmalle)= nosta silmukka neulomatta, neulo 2 oikein yhteen, nosta nostettu silmukka kavennettujen yli
(kolmio oikealle)= ylikavenna, siirrä kavennettu silmukka vasemmalle puikolle, vedä toinen silmukka ensimmäisen yli, siirrä silmukka oikealle puikolle

 

 

Ohje ja kuvat:
Sirpa Lehtonen

Lisää Sirpasta

-

Neuleohjeet

Tuulia Salmela:
Ailin pipo

Kristel Nyberg:
Esmeralda-huivi

Kristel Nyberg:
Isabella-sormikkaat ja -lapaset

Cairbre: Leskenlehtihuivi

Nina Saine:
Miau-hattu

Mirja:
Poikkiteloin-pipo ja -kauluri

Tuulia Salmela: Puna-mustakirjavat lapaset

Katja Koskinen:
Rio-toppi

Elina Hukka: Rusettipipo

Pia Tuononen: Ruuturaitasukat

Sirpa Lehtonen: Sauna-sukat

Mirja:
Silmäpakohihat

Seija Wessman: Suvin paita

Niina S.:
Tallinn-huivi

Pia Tuononen: Tuplalapaset

Kristel Nyberg: Tähkä-pusero

Marja Venäläinen:
Viola-kietaisutakki

i

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.