ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Rusettipipo

 


Tämä pipo sai alkunsa, kun Hukka pähkäili, mitä neuloisi lankalaatikoissa pyörivästä pehmoisesta merinovillalangasta, ja päätyi sitten tekemään pipoa. Siitä muotoutui tehdessä ensin kooltaan aikuisen päähän sopiva, mukava ja lämmin, sitten päälaelle tuntui lopuksi ehdottomasti kuuluvan i-cordeista tehty rusetti keikkumaan. Pipoa on helppo koristaa ja värittää eri tyyleihin istuvaksi, ja ilman rusettia se on pätevä yleispipo.

Lanka ja langan menekki

Novita Merino tai vastaava, 100g, roosa (Wool: väri 500)
Novita Merino tai vastaava, 50g, l.valk (Wool: väri 010)

Merinoa ei valitettavasti valmisteta enää, joten langaksi lienee helpointa valita jokin josta saat saman tiheyden suunnilleen puikoilla 3,5. Suosittelen vaihtoehdoksi esimerkiksi Novita Woolia. Pipoon sopii myös muu lanka, mieluimmin jokin pehmeä lanka, joka ei kutita.

Neuletiheys

22 s ja 32 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot ja lyhyt pyöröpuikko, 3,5 mm tai käsialan mukaan. Pipon tekeminen onnistuu myös pelkillä sukkapuikoilla.

Koko

Naisen, valmiin pipon päänympärys n. 55cm

Ohje

Reunus

Luo sukkapuikolle l.valkoisella 20s ja neulo ainaoikeaa tasona. Muista vetää aina kerroksen ensimmäinen silmukka napakaksi, ettei reuna jää liepottamaan valmiissa reunakaitaleessa. Kun kaitaleen pituus yltää juuri ja juuri venyttämättä pääsi ympäri, päättele silmukat löyhästi. Huom: Neulo kaitaleesta mieluummin aavistus liian lyhyt kuin liian pitkä, ettei se jää lerpattamaan. Itselleni sain sen sopivaksi kun neuloin siitä tasan 224 kerrosta pitkän, jolloin sain poimittua jokaisesta ainaoikean neuleen "harjanteesta" silmukan jatkon 112 silmukkaa varten. Ompele kaitale renkaaksi joko tikkipistoin tai silmukoita jäljitellen.

Myssy

Poimi roosalla langalla kaitaleen reunasta 112 silmukkaa pyöröpuikolle ja neulo sileää suljettuna neuleena. Kun olet neulonut sileää 17cm, aloita kavennukset. Neulo ensin joka 13. ja 14. silmukka oikein yhteen. Tee kaksi kerrosta kaventamatta ja neulo jälleen seuraavalla kerroksella 12. ja 13. silmukka oikein yhteen. Pipon lakeen tulee näin 8kpl oikealle kallistuvia kavennussäteitä. Kavenna yhteensä 4 kertaa joka 3. kerroksella, 2x joka toisella kerroksella ja lopulta 6x joka kerroksella, kunnes jäljellä on 8 s. Katkaise lanka niin että langanpäätä jää puolisen metriä.

Rusetti

Vaihda valkoinen lanka ja neulo sillä 2 s, lisää 1 s nostamalla silmukoiden välinen lanka ja neulomalla se kiertäen oikein, neulo vielä samalle puikolle seuraavan puikon 2s, jätä loput 4 roosaa silmukkaa odottelemaan. Puikolla on 5 silmukkaa. Älä käännä puikkoa eli älä käännä työtä, siirrä vain silmukat puikon toiseen päähän ja neulo ne uudelleen. Kun toistat tätä, saat 5 silmukan neuleputkea. Neulo putki 20-25cm mittaiseksi, vedä lanka silmukoiden läpi, kiristä hiukan. Tee toinen putki samoin odottamassa oleville silmukoille. Päättele valkoiset langanpäät. Kietaise roosan langan loppupää muutaman kerran tiukasti neuleputkiloiden tyven ympäri ja päättele lanka. Kietaise putkilot rusetille.

Vinkkejä

Sovella pipo miehelle mieliväreihin ja jätä rusetti pois, raidoita tai tee kahden neuleputkilon sijaan useampi eri värinen putkilo tms, vain mielikuvitus on rajana! Pipon kokoakin saa varioitua helposti. Esim jos myssyn 112s on selvästi liikaa, jätä suoraan 8s pois, ja saat pienemmän, mutta lakikavennukset onnistuvat silti tasavälein, kun s-määrä on 8:lla jaollinen.

 

Ohje ja kuvat:
Elina Hukka

Lisää Elinasta

-

Neuleohjeet

Tuulia Salmela:
Ailin pipo

Kristel Nyberg:
Esmeralda-huivi

Kristel Nyberg:
Isabella-sormikkaat ja -lapaset

Cairbre: Leskenlehtihuivi

Nina Saine:
Miau-hattu

Mirja:
Poikkiteloin-pipo ja -kauluri

Tuulia Salmela: Puna-mustakirjavat lapaset

Katja Koskinen:
Rio-toppi

Elina Hukka: Rusettipipo

Pia Tuononen: Ruuturaitasukat

Sirpa Lehtonen: Sauna-sukat

Mirja:
Silmäpakohihat

Seija Wessman: Suvin paita

Niina S.:
Tallinn-huivi

Pia Tuononen: Tuplalapaset

Kristel Nyberg: Tähkä-pusero

Marja Venäläinen:
Viola-kietaisutakki

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.