Ulla 03/15

Sirkka

varvikkaatYksinkertainen puolipatenttineuleinen jakku lämmittää mukavasti viileinä päivinä. Avoimena pidettävä neule sopii monenkokoiselle ja sen muotoilu on hyvin suoralinjainen. Ohuesta pitsineulelangasta suurehkoilla puikoilla neulottu pintaneule laskeutuu kauniisti ja on yllättävän kevyt. Kuvatun neuleen lanka on tilattu ulkomailta, mutta hyvä kotimainen vaihtoehto on esimerkiksi vain hieman ohjeen lankaa paksumpi Wetterhoff Sivilla.

Lanka ja langan menekki

Mirasol Nuna Fina (40 % villaa, 40 % silkkiä, 20 % viskoosia; 50 g / 300 m), 250 – 300 – 350 g tummanruskeaa (4002)

Neuletiheys

18 s ja 36 krs pintaneuletta huolellisesti pingotettuna = 10 cm

Puikot

4 mm tai käsialan mukaan

Koko

S – M/L – XL/XXL, valmiin jakun rinnanympärys noin 95 – 115 – 135 cm, selän leveys kädentien reunasta toiseen 38 – 47 – 56 cm, hihan sisäpituus 50 cm

Jakussa ei ole kiinnitystä, vaan sen on tarkoitus roikkua rennosti auki. Koko on siis joustava, ja selän leveydellä on suurempi merkitys kuin rinnanympäryksellä.

Ohje

Vartalo

Luo 173 – 209 – 245 s ja neulo 2 krs joustinneuletta seuraavasti: nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o, 1 n -joustinta krs loppuun. Käännä työ, nosta 1 s neulomatta ja neulo oikeat s:t o ja nurjat n krs loppuun.

Seuraava krs on työn nurjan puolen krs. Aloita puolipatenttineule.
Krs 1: Nosta 1 s neulomatta, *neulo 1 o, nosta 1 s nurin neulomatta lanka puikon päällä*, toista *–* kunnes kerroksella on jäljellä 2 s, neulo 2 o.
Krs 2: Nosta 1 s neulomatta, *neulo 1 n, neulo edellisen krs:n nostettu s ja puikolle nostettaessa jäänyt lankajuoksu o yht*, toista *–* kunnes kerroksella on jäljellä 2 s, neulo 1 n, 1 o.

Jatka puolipatenttineuletta, kunnes valmiin ja pingotetun kappaleen korkeus olisi noin 46 – 48 – 50 cm. Huom. Neule venyy kasteltaessa voimakkaasti. Arvioi siis valmiin työn korkeus mallitilkun kerrostiheyden perusteella.

Seuraavalla oikean puolen kerroksella päätä s:t kädenteitä varten seuraavasti: neulo 39 – 47 –55 s pintaneuletta kuten edellä, päätä 8 – 10 – 12 s oikeaa kädentietä varten, neulo 79 – 95 –111 s pintaneuletta, päätä 8– 10 – 12 s vasenta kädentietä varten, neulo pintaneuletta 39 – 47 – 55 s eli kerros loppuun. Huom. Muista myös päätellessäsi käsitellä pintaneuleen yhteen neulottavia nostettua silmukkaa ja lankajuoksua yhtenä silmukkana.

Vasen etukappale

Jätä muut s:t puikolle odottamaan ja neulo seuraavaksi vasen etukappale. *Neulo nurjan puolen krs pintaneuletta kuten edellä, kunnes jäljellä on 1 s, neulo 1 o. Neulo seuraavalla krs:lla kädentien reunan s o, tee kahden noston kavennus tai ylivetokavennus ja neulo pintaneuletta krs loppuun.* Toista *–* vielä 4 kertaa. Etukappaleessa on 34 – 42 – 50 s.

Jatka pintaneuletta kunnes valmiin ja pingotetun työn kädentien korkeus olisi 19 – 22 – 25 cm. Seuraavalla oikean puolen krs:lla päätä kädentien reunasta 15 – 19 – 23 s olkaa varten ja neulo pintaneuletta krs loppuun. Siirrä etureunan 19 – 23 – 27 s apulangalle odottamaan.

Takakappale

Neulo seuraavaksi takakappale. Yhdistä lanka työhön kädentien reunaan. *Neulo nurjan puolen krs:lla 1 o ja sitten pintaneuletta kuten edellä, kunnes jäljellä on 1 s, neulo 1 o. Neulo seuraavalla krs:lla kädentien reunan s o, tee kahden noston kavennus tai ylivetokavennus, neulo pintaneuletta kunnes kerroksella on jäljellä 3 s, neulo 2 o yht ja kädentien reunan s o.* Toista *–* vielä 4 kertaa. Takakappaleessa on 69 – 85 – 101 s.

Jatka pintaneuletta, kunnes takakappale on n. 1 cm lyhyempi kuin etukappale. Seuraavalla oikealla kerroksella neulo 15 – 19 – 23 s pintaneuletta, päätä pääntien 39 – 47 – 55 s. Käännä työ, neulo toisen olan 15 – 19 – 23 s pintaneuletta, käännä työ ja päätä olan s:t kerralla. Neulo toinen olka samoin.

Oikea etukappale

Neulo seuraavaksi oikea etukappale. Liitä lanka kädentien reunaan. *Neulo 1 o, tee knk ja neulo pintaneuletta krs loppuun. Neulo seuraava krs pintaneuletta kunnes jäljellä on 1 s, neulo 1 o*. Toista *–* vielä 4 kertaa. Etukappaleessa on 34 – 42 – 50 s.

Jatka pintaneuletta, kunnes kappale on saman korkuinen kuin vasen etukappale ja olet viimeksi neulonut nurjan puolen kerroksen. Seuraavalla krs:lla neulo etureunan 19 – 23 – 27 s ja päätä sitten olan 15 – 19 – 23 s. Siirrä etureunan s:t apulangalle odottamaan.

Hihat

Ompele olkasaumat.

Poimi kädentieltä silmukat hihaa varten. Työn oikea puoli itseesi päin, aloita silmukoiden poimiminen kainalon keskeltä ja poimi ja neulo yhteensä 36 – 43 – 51 s kainalosta kädentien reunan kautta olalle, merkitse hihan keskikohta, poimi ja neulo sitten 36 – 43 – 51 s kädentien toisen reunan kautta kainaloon. Merkitse kerroksen alkamiskohta. Hiha neulotaan suljettuna neuleena, mutta hihapyöriö muotoillaan lyhennetyin kerroksin. Hihassa on 72 – 86 – 102 s.

Neulo 1 krs 1 o, 1 n -joustinta. Aloita sitten hihapyöriön muotoilu. Neulo 48 – 58 – 68 s joustinta, kiedo ja käännä. Neulo 24 – 30 – 34 s pintaneuletta nurjan puolen ohjeen mukaisesti: neulo oikeat s:t o ja nosta nurjat s:t neulomatta lanka puikon päällä, kiedo ja käännä. Tarkista, että hihan keskikohdan merkki jää keskelle lyhennettyjä kerroksia.

*Neulo pintaneuletta oikean puolen ohjeen mukaisesti, kunnes tulet edellisen kerroksen käännöskohtaan. Neulo silmukka ja sitä kiertävä lankalenkki yhteen, kiedo ja käännä. Neulo pintaneuletta nurjan puolen ohjeen mukaisesti, kunnes tulet edellisen kerroksen käännöskohtaan. Neulo silmukka ja sitä kiertävä lankalenkki yhteen, kiedo ja käännä.* Toista *–* kunnes kaikki hihan s:t ovat mukana työssä.

Jatka hihaa suljettuna neuleena. Neulo joka toinen krs pintaneuletta oikean puolen ohjeen mukaisesti kuten edellä. Joka toisella krs:lla *nosta 1 s nurin neulomatta lanka puikon päällä, neulo 1 n*, toista *–*.

Kun hihan pituus on noin 50 cm tai kun hiha on halutun mittainen, päättele kaikki s:t joustinta neuloen. Huom. Ota myös hihassa huomioon neulepinnan venyminen viimeistelyssä. Arvioi valmiin hihan mitta mallitilkun kerrostiheyden perusteella.

Neulo toinen hiha samoin.

Kaulus

Poimi vasemman etureunan odottamaan jätetyt 19 – 23 – 27 s puikolle ja liitä lanka työhön nurjan puolen krs:ta varten. Jatka pintaneuletta kuten edellä, kunnes kauluskaitale ulottuu takakappaleen puoliväliin. Päätä kaikki silmukat kerralla. Halutessasi voit myös jättää silmukat silmukanpidikkeelle tai apulangalle odottamaan kolmen puikon päättelyä tai silmukointia varten. Huomaamattomimman sauman saat silmukoimalla.

Neulo toisen puolen kauluskaitale samoin.

Vinkki: Kaitale on helpointa mitata seuraavasti: Aseta työ tasaiselle alustalle venyttämättä takakappaletta ja sovita sitten kauluskaitale kappaleen päälle siten, että kaitaleen sisäreuna myötäilee takakappaleen yläreunaa.

Viimeistely

Kastele työ ja muotoile mittoihinsa tasaiselle alustalle kuivumaan.

Ompele, päättele tai silmukoi kauluskaitaleen päät yhteen ja ompele sitten kauluskaitaleen sisäreuna takakappaleen yläreunaan.

Päättele langanpäät.

Teksti

Kristel Nyberg

Lisää Kristelistä

Kuvat

Minttu Hurme

Ulla 03/15 - Ohjeet

Heidi Alander:
Rauha

Christa Becker:
Halti

Johanna Halonen:
Saniaiskeeppi

Johanna Halonen:
Saniaisrannekkeet

Reeta Huhtala:
Keränloppulapaset

Karoliina Härkönen-Clive:
Colour swirl

Karoliina Härkönen-Clive:
Laraha

Anu Ikonen:
Lähikauppakassi

Emma Karvonen:
Katriina

Kristel Nyberg:
Sirkka

Kristel Nyberg:
Varvikkaat

Reetta Puustinen:
Ankkasukat

Eeva Saviranta:
1832

Eeva Saviranta:
Kääre

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.