Ulla 03/14

Neonwaves

Innostuin kovasti ristipistojen tekemisestä viime kesällä käsityötarvikeliikkeessä suoritetun työharjoittelun seurauksena. Sain ammattikouluaikaiselta luokkakaveriltani ison pussillisen keskeneräisiä ristipistotöitä, -kankaita, -malleja ja -lankoja. Vastapalveluksena lupasin neuloa hänen 1- ja 3-vuotiaille lapsenlapsilleen sukat.

Siitä se sitten lähti, idea pienten lasten kärjestä neulottaviin sukkiin. Kuvio ei mielestäni näissä sukissa ole pääasiana, vaan pikemminkin sen asettelu sukkaan. Piirtelin erilaisia kirjoneuleen ja raitaneuleen yhdistelmiä ruutupaperille ja valitsin näistä kaksi erilaista vaihtoehtoa ohjeeseeni. Kuviot ovat aika tavanomaisia ja samankaltaista kirjoneuletta on myös joissakin perinnemalleissa. Halusin kirjoittaa ohjeen nimenomaan varpaista varteen pyöröpuikoilla neulottavaksi, koska tällaisiin ohjeisiin olen itse lastensukkien kohdalla törmännyt harvemmin.

Sukkien nimi on peräisin raitalangaksi ensimmäisiin testisukkiin valitsemastani neonsinisestä langasta ja kirjoneuleen muodostamista tasaisista aaltomaisista nykäyksistä.

Lanka ja langan menekki

Vihreät neonsinisillä raidoilla (koko 22)
Pääväri: Regia 4-fädig, (75 % villaa, 25 % polyamidia; 50 g / 210 m), 24 g meleerattua vaaleanvihreää (2744)
Kuvioväri: Four Seasons Gründl Hot Socks Neon, (75 % villaa, 25 % polyamidia; 50 g / 210 m), 16 g neonsinistä (82)

Vihreät keltaisilla raidoilla (koko 24)
Pääväri: Opal Uni 4-ply, (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 425 m), 26 g vaaleanvihreää (värjätty käsin)
Kuvioväri: Opal Uni 4-ply, (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 425 m), 18 g keltaista (värjätty käsin)

Siniset neonsinisillä raidoilla (koko 26)
Pääväri: Four Seasons Gründl Hot Socks Fashion, (75 % villaa, 25 % polyamidia; 50 g / 210 m), 31 g tummaa turkoosia (44)
Kuvioväri: Four Seasons Gründl Hot Socks Neon, (75 % villaa, 25 % polyamidia; 50 g / 210 m), 19 g neonsinistä (82)

Korvaaviksi langoiksi käyvät vastaavan vahvuiset sukkalangat.

Neuletiheys

34 s ja 42 krs = 10 cm kirjoneuletta

Puikot

Pyöröpuikot tai sukkapuikot, 2,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Nuppineuloja
Pingotusalusta

Koko

Kengännumero 22 — 24 — 26 — 28

Tarkemmat mitat ohjeen tiheydellä neulottavista sukista näet kaaviokuvasta.

Tekniikat

Judy's magic cast on -tekniikkaan löydät ohjeen englanninkielisenä Knittystä ja videon tekniikkaan Youtubesta.

Voit käyttää aloituksessa myös 8-aloitusta, johon löydät suomenkielisen ohjeen Ullasta 02/06.

vkl = Vasemmalle kallistuva lisäys. Nosta silmukoiden välinen lanka vasemmalle puikolle työn etupuolelta koukkaamalla, neulo lenkki takareunastaan oikein.
okl = Oikealle kallistuva lisäys. Nosta silmukoiden välinen lanka vasemmalle puikolle työn takapuolelta koukkaamalla, neulo lenkki etureunastaan oikein.

Kavennustapoihin löydät tarkempaa tietoa esim. Punomon sivuilta.

Ohje

Ennen kuin aloitat

Sukat neulotaan varpaista varteen. Ohje on kirjoitettu pyöröpuikoilla neulottavaksi, mutta voit neuloa sukat myös sukkapuikoilla. Ohjeita ja linkkejä käytettyihin tekniikoihin löydät Tekniikat -osiosta. Kärki ja kantalappu neulotaan päävärillä, muuten sukassa toistuu osaksi kirjoneuletta ja osaksi raitaneuletta sisältävä kuvio. Ohjeessa on kaksi erilaista kuvioversiota, joista voit valita mieleisimmän. Kaaviokuva selventää sukkien rakennetta ja siitä löydät myös tarkemmat mitat eri kokoihin.

Kärki

Luo päävärillä Judy's magic cast on -tekniikkaa käyttäen 12 s molemmille puikoille, eli yhteensä 24 s.

1.krs: Neulo oikein molemmilla puikoilla.
2.krs: Neulo 1 o, vkl, neulo kunnes ensimmäisellä puikolla on 1 s jäljellä, okl, neulo 1 o, toista sama toisella puikolla.

Toista näitä kerroksia vuorotellen, kunnes silmukoita on yhdellä puikolla 24 — 26 — 28 — 30 ja työssä yhteensä 48 — 52 — 56 — 60.

Aloita seuraavalla kerroksella kaavion neulominen (ks. kaaviot). Valitse joko A- tai B-kaavio. Toista kaaviota niin monta kertaa, että sukan kärkiosan pituus on noin 8 — 9 — 10 — 11 cm.

Huomaa, että kerrosten vaihtumiskohta kannattaa jättää jalan sisäsyrjälle. Valitse jalkapohjan ja jalan päällisosan puikot siten, että kerroksen vaihtumiskohta jää sisäpuolelle. Siirrä jalkapöydän puikolle 2 — 3 — 3 — 4 silmukkaa molemmista reunoista jalkapohjan puikolta. Kantapää neulotaan siis näillä 20 — 20 — 22 — 22 jalkapohjan silmukalla. Kantalappu neulotaan päävärillä. Kuviovärin lankaa ei tarvitse katkaista kantalapun neulomisen ajaksi.

Neulo jalkapohjan 20 — 20 — 22 — 22 s oikein ja aloita kantapään neulominen kantalapusta. Kantalappu neulotaan tasona päävärillä, aloittaen nurjan puolen kerrokselta. Kantalapun neulominen sujuu luontevimmin, kun aloitat sen neulomisen jollakin sileän päävärin kerroksella. Kantalapun voi kyllä aloittaa millä tahansa kerroksella.

Kantalappu

1.krs: Nosta 1 s nurin neulomatta, neulo nurin puikon loppuun, käännä työ.
2.krs: Nosta 1 s oikein neulomatta, neulo oikein puikko loppuun, käännä työ.

Toista näitä kerroksia, kunnes kantalappu on 5 — 5,5 — 6 — 6,5 cm pitkä ja olet viimeksi neulonut nurjan puolen kerroksen.

Kantapää

Seuraavaksi neulo kantapään lyhennetyt kerrokset. Aloita oikean puolen kerroksella.

1. krs: Nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 10 — 10 — 11 — 11 o, neulo 2 s takareunoistaan oikein yhteen, 1 o, käännä työ.
2. krs: Nosta 1 s nurin neulomatta, neulo 3 — 3 — 3 — 3 n, neulo 2 s nurin yhteen, 1 n, käännä työ.

Ensimmäisillä kavennuskerroksilla molempiin reunoihin jää 6 — 6 — 7 — 7 silmukkaa odottamaan. Toista seuraavaa kahta kerrosta vuorotellen, kunnes puikon reunoilla ei ole enää silmukoita.

3. krs: Nosta 1 s oikein neulomatta, neulo kunnes jäljellä on 1 s ennen aukkoa, neulo 2 s takareunoistaan oikein yhteen, 1 o, käännä työ.
4. krs: Nosta 1 s nurin neulomatta, neulo nurin kunnes jäljellä on yksi silmukka ennen aukkoa, neulo 2 s nurin yhteen, 1 n, käännä työ.

Näin kantapään puikolle jää lopuksi 12 — 12 — 14 — 14 s. Jatka neulomista pyörönä. Nosta 1. kantapään silmukka oikein neulomatta, neulo 11 s oikein ja poimi samalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 14 — 15 — 16 — 18 s ja yksi ylimääräinen silmukka puikkojen vaihtumiskohdasta. Siirrä samalla myös aikaisemmin siirretyt 3 — 3 — 4 — 4 silmukkaa molemmista reunoista takaisin kantapään puikolle.

Neulo jalkapöydän puikko kaavion mukaan ja jatka myös kantapään puikolla neulomista kaavion mukaan heti kerroksen vaihtumiskohdasta lähtien. Poimi kantalapun oikealta puolelta sama määrä silmukoita samalla tavalla kantapään puikolle. Muista kaavion mukaan neulominen, jotta kerroksen vaihtumiskohta pysyy samana. Siirrä myös tältä puolelta jalkapöydän puolelle aikaisemmin siirretyt silmukat takaisin kantapään puikolle.

Kiilakavennukset

Kun olet poiminut viimeiset silmukat kantapään puikolle, neulo kunnes puikolla on jäljellä 2 s, neulo 2 oikein yhteen. Neulo jalkapöydän puikko kuten tähän asti ja tee kantapään puikon alussa kavennus neulomalla 2 silmukkaa takareunoistaan yhteen. Toista kavennukset samassa kohdassa joka toinen kerros.

Jatka kavennuksia, kunnes kantapään eli jalan takaosan puikolla on (26—28) — (28—30) — (30—32) — (32—34) s. Huolehdi, että kuvio jatkuu loogisesti koko varressa. Jalan takaosan puikolle on hyvä jättää 2-4 silmukkaa enemmän kuin jalan päällisosan puikolle, riippuen kuvion ryhmittymisestä. Hieman suurempi silmukkamäärä varressa tekee sukasta helpommin puettavan kirjoneuleraitojen vuoksi. Silmukoita on nyt yhteensä (50—52) — (54—56) — (58—60) — (62—64). Neulo varsi tällä silmukkamäärällä.

Varsi

Neulo varren kuvio-osuutta halutun mittaiseksi tai kunnes sukan varsi on kantapään kohdalta jalkapohjasta mitattuna 11,5 — 11,5 — 12 — 13 cm. Aloita viimeisen kuvioväriraidan jälkeen joustinneule, neulo viimeiseksi ennen joustinneuletta kirjoneulekerros. Tarvittaessa neulo kaaviota, kunnes olet kuviovärin kohdalla.

Neulo sukan suu päävärillä oikein kuviovärin kohdalla ja nurin pohjavärin kohdalla, siis 1 o, 1 n -joustinneuletta 10 kerrosta sijoittaen neule kirjoneuleen rytmiin. Ks. kaaviokuva.

Päättely

Päättele sukka joustavasti. Neulo 1 o, 1 n -joustinneuletta kuten edellä. Kun olet neulonut 2 silmukkaa, *siirrä molemmat silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoistaan oikein yhteen*. Neulo seuraava silmukka joustinneulemallikerran mukaisesti ja toista *-*. Jatka samalla tavalla, kunnes jäljellä on enää yksi silmukka. Katkaise lanka ja vedä silmukka suoraksi tai lanka silmukan läpi.

Viimeistely

Kastele työ haaleassa vedessä läpimäräksi, puristele hellävaroin kuivaksi pyyhkeen avulla. Pingota sukka muotoonsa esim. jumppapatjan ja nuppineulojen avulla.

Kaaviot

Vinkkejä

Molemmat mallikuviot ovat jaollisia kahdella, joten koon muuttaminen on helppoa. Mallikuvio on myös helppo hyödyntää toisen mallisissa sukissa, jos varpaista varteen neulottava malli ei ole mieleinen.

Teksti ja kuvat

Niina Risulainen

Lisää Niinasta

Ulla 03/14 - Ohjeet

Adelheid:
Huppu-Hulda

Heidi Alander:
Valancy

Christa Becker:
Taivaskero

Johanna Halonen:
Kaksi huivia käsinkehrätystä langasta

Reeta Huhtala:
Rattaat

Pirjo Iivonen:
Yhdessä

Laura Isto:
Helmeet

Johanna Koski:
Mallitilkkukämmekkäät

Katja Koskinen:
Iloranta

Tiiiu:
Hairahdus

Kaarina Metsäranta:
Cebolla

Kristel Nyberg:
Syyskoivu

Kristel Nyberg:
Kaari

Mari Morko:
Blueskaava

Salma Pohjola:
Kurjenkello

Niina Risulainen:
Neonwaves

Eeva Saviranta:
Podocarpus

TiiQ:
Keisarin morsian

Pia Tuononen:
Sorja

Tiina Väätäinen:
Black Hole Sun

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.