Ulla 03/14

Kaksi huivia käsinkehrätyistä langoista

Yli pellon mustan kynnöksen ja Tuntuu riihen tuoksu etäinen

Neuloessani tätä huivia kuuntelin radiosta Maija Hapuojan tulkitsemana Heikki Sarmannon Syksyä, joka kertoo Lauri Pohjanpään sanoin kahdesta vanhasta variksesta nuokkumassa pellon aidalla. Silmäilin ruskean shetlanninvillan ja valkoisen silkin muodostamaa aina oikein -neulosta ja totesin, että neuloksessahan mennään ”yli pellon mustan kynnöksen”. Siinäpä nimi nimettömällä. Syksyisin värein neulottu toinen versio sai samoin nimen tuosta laulusta: ”tuntuu riihen tuoksu etäinen”.

Malli soveltuu hyvin käsinkehrättyihin tai muusta syystä epätasaisiin lankoihin. Mallin koko on sovitettavissa käytetyn langan paksuuteen ja määrään. Se ei vaadi täsmällistä tarkkuutta lisäyksissä, kunhan viimeisen aina oikein -kerroksen jälkeen työssä on chevron-reunusta varten 10:llä jaollinen silmukkamäärä ja 1 lisäsilmukka (silmukkamäärä = x × 10 + 1). Vaihtoehtoisesti reunuksen voi tehdä myös 8 jaollisena (silmukkamäärä = x × 8 + 1).

Lanka ja langan menekki

Itse kehrättyä tai muuta vähintään fingering-vahvuista lankaa 50–150 grammaa
mallitöissä 100 grammaa värttinällä kehrättyä shetlanninvilla-silkkilankaa (70 % shetlanninvillaa, 30 % silkkiä) ja 52 grammaa värttinällä kehrättyä BFL-villaa (100 % BFL)

Neuletiheys

26 s ja 48 krs aina oikeaa neuletta = 10 cm

Neuletiheys riippuu käytetyn langan paksuudesta. Tee mallitilkku selvittääksesi, millaisilla puikoilla neuloksesta tulee tarpeeksi pehmeää, mutta ei löysää.

Puikot

Pyöröpuikot, vähintään 80 cm pitkät, 2,5 mm tai langan paksuuden ja käsialan mukaan
Pyöröpuikot, 4 mm tai langan paksuuden ja käsialan mukaan huivin päättelyä varten

Muut tarvikkeet

Virkkuukoukku, 4 mm tai samankokoinen kuin huivin päättelyyn käytetyt puikot
Tylppäkärkinen kanavaneula

Koko

Mallihuivin A pituus 170 cm, leveys 25 cm
Kokoon vaikuttavat valittu lanka, puikkokoko ja käsiala

Mallineule

10 silmukan chevron-neule:
1. krs: *1 o, 1 lk, 3 o, nosta 2 s oikein neulomatta niin kuin aikoisit neuloa ne yhteen, neulo 1 o ja vedä nostetut silmukat sen yli, 3 o, 1 lk*. Toista *–*.
2. krs: neulo kaikki silmukat nurin. Toista kerroksia 1. ja 2.

Ohje

Ennen kuin aloitat

Huivin mallineuleina ovat aina oikea ja chevron, ja se soveltuu hyvin itse kehrätyistä langoista neulottavaksi. Aina oikein -neule peittää langan mahdolliset epätasaisuudet. Huivin kokoa on myös helppo muuntaa oman langan vahvuuden ja määrän mukaan. Huomaa, että lisäykset joka 4. kerroksella eivät mene tasan.

Reunuksen chevron-neuletta varten silmukkamäärän pitää olla jaollinen kymmenellä +1. Jos silmukkamäärä juuri ennen chevron-neuleen aloittamista ei ole jaollinen 10:llä, neulo vielä 1 krs aina oikeaa ja lisää puuttuvat silmukat tasavälein. Muista myös 1 lisäsilmukka.

Luo 6 s ja neulo 1 krs oikein. Aloita seuraavalla kerroksella lisäykset kerroksen alussa ja lopussa: neulo 1 s oikein, lisää 1 s tekemällä langankierto puikolle, neulo oikein, kunnes kerroksesta on jäljellä 1 s, tee lk ja neulo viimeinen s oikein.

Jatka lisäyksiä koko aina oikein -neuloksen ajan joka kerroksen alussa ja lopussa. Neljännellä kerroksella aloita lisäykset myös kerroksen aikana: neulo 1 s, langankierto, neulo aina oikein -neuletta ja nosta samalla 1 uusi s edellisen kerroksen välistä kiertäen joka 4. silmukan jälkeen, lisää lk ennen viimeistä silmukkaa.

Neulo 3 krs aina oikein -neulosta lisäten langankierrot vain kerroksen alussa ja lopussa. Toista lisäyksiä joka 4. kerroksella niin, että joka lisäyskerroksella lisättyjen silmukoiden väli kasvaa yhdellä: 8. kerroksella joka 5. silmukan jälkeen, 12. kerroksella joka 6. silmukan jälkeen, 16. kerroksella joka 7. silmukan jälkeen, 20. kerroksella joka 8. silmukan jälkeen. Jatka, kunnes lankaa on jäljellä vähintään seitsemään kerrokseen. Huomaa, että lisäykset eivät mene tasan joka lisäyskerroksella!

Kun lankaa on jäljellä noin 7 kerrosta varten, laske silmukkamäärä. Chevron-neuletta varten työssä pitäisi olla silmukkamäärä, joka on jaollinen 10:llä ja yksi ylimääräinen silmukka. Jos silmukkamäärä ei ole jaollinen 10:llä + 1 s, neulo vielä 1 krs aina oikein ja lisää puuttuva määrä silmukoita tasavälein kerroksen aikana. Jos silmukkamääräsi on jaollinen 8:lla, voit neuloa chevron-neuleen kahta silmukkaa kapeampana kuviona. Neulo mallineuleen mukaista chevron-neuletta yhteensä 5 krs (tai muu pariton kerrosmäärä). Älä lisää ylimääräistä langankiertoa enää kerroksen alussa (mallineuleen samassa kohdassa on jo chevron-neuleeseen kuuluva lankakierto).

Huivissa A siirry päättelyyn. Huivissa B neulo 5 krs aina oikein ennen siirtymistä päättelyyn. Päättelykerrosta varten ota käyttöön isommat pyöröpuikot ja neulo niillä 1 krs oikein. Päättele silmukat virkkuukoukulla aloittamalla viimeisen kerroksen aloituspäästä.

Viimeistely

Päättele langanpäät. Kostuta huivi ja pingota kaarevasti. Anna kuivua täysin kuivaksi pingotettuna.

Teksti ja kuvat

Johanna Halonen

Lisää Johannasta

Ulla 03/14 - Ohjeet

Adelheid:
Huppu-Hulda

Heidi Alander:
Valancy

Christa Becker:
Taivaskero

Johanna Halonen:
Kaksi huivia käsinkehrätystä langasta

Reeta Huhtala:
Rattaat

Pirjo Iivonen:
Yhdessä

Laura Isto:
Helmeet

Johanna Koski:
Mallitilkkukämmekkäät

Katja Koskinen:
Iloranta

Tiiiu:
Hairahdus

Kaarina Metsäranta:
Cebolla

Kristel Nyberg:
Syyskoivu

Kristel Nyberg:
Kaari

Mari Morko:
Blueskaava

Salma Pohjola:
Kurjenkello

Niina Risulainen:
Neonwaves

Eeva Saviranta:
Podocarpus

TiiQ:
Keisarin morsian

Pia Tuononen:
Sorja

Tiina Väätäinen:
Black Hole Sun

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.