Ulla 03/14

Keisarin morsian

Keisarin morsian -sukat saivat alkunsa halusta suunnitella varpaista aloitettava kirjoneulemalli ohuille sukkalangoille. Kuvioihin hain inspiraatiota mieheni äidiltä saamastani ruotsalaisesta, vuonna 1955 painetusta Augusta Abrahamssonin kirjontakirjasta Märkbok. Syntyi romanttisen koukeroinen malli, jonka olisi voinut kuvitella vaikkapa entisaikojen keisarien morsiamien jalkoihin.

Lanka ja langan menekki

Pääväri: Regia 4-fädig (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 420 m), 70 g tummanruskeaa (02905)
Kontrastiväri: Roosa Nauha sukkalanka (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 420 m), 40 g roosaa (52)

Langoiksi soveltuvat mitkä tahansa muut vastaavan paksuiset sukkalangat. Kirjoneuleen kuviot erottuvat selvimmin, kun pää- ja kontrastivärit ovat kokonaan tai lähes yksivärisiä ja niiden välillä on selvä kontrasti.

Neuletiheys

37 s ja 37 krs kirjoneuletta = 10 cm

Puikot

Vähintään 80 cm pitkät pyöröpuikot, 2,25 mm tai käsialan mukaan
Vähintään 80 cm pitkät pyöröpuikot 2,5 mm tai käsialan mukaan

Sukat voi neuloa myös sukkapuikoilla tai esimerkiksi kahdella lyhyemmällä pyöröpuikolla, mutta ohje on kirjoitettu magic loop -tekniikalle.

Koko

Nainen

Sukan terän ja varren pituutta voi vapaasti muuttaa. Ympärysmittaa saa muutettua neuletiheyttä eli käytettyjä puikkokokoja vaihtamalla.

Ohje

Ennen kuin aloitat

Tutustu tarvittaessa erilaisiin tapoihin luoda silmukat kärjestä aloitettaviin sukkiin, lyhennettyjen kerrosten tekemiseen kiedo ja käännä -tekniikalla (engl. wrap and turn) sekä joustaviin päättelytapoihin. Ohjeen lopussa on Tekniikat-kappale, jossa kuvataan sanallisesti kantapään kääntämisessä käytetty kiedo ja käännä -tekniikka sekä vasemmalle ja oikealle kiertyvien lisäysten tekeminen. Tässä ohjeessa kiedo ja käännä -tekniikkaan viitataan lyhenteellä k&k.

Ohjeet on kirjoitettu magic loop -tekniikalla neulomista varten. Puikon 1 silmukoilla neulotaan jalkaterän päällinen ja varren etuosa, puikon 2 silmukoilla jalkapohja kantakiiloineen, kantapää sekä varren takaosa. Voit halutessasi neuloa sukat myös sukkapuikoilla. Jaa tällöin ohjeessa mainitut puikon 1 silmukat esimerkiksi sukkapuikoille 1 ja 2 ja vastaavasti puikon 2 silmukat sukkapuikoille 3 ja 4.

Kärki

Luo päävärillä ja haluamallasi tekniikalla (esimerkiksi Judy's magic cast on tai 8-aloitus) pienemmille puikoille yhteensä 16 s (= 8 s / puikko). Neulo yksi kerros oikein.

Lisäyskerros: neulo puikon 1 silmukoilla 1 o, 1 o etu- ja takareunasta, neulo oikein, kunnes jäljellä on 2 s, neulo 1 o etu- ja takareunasta ja neulo 1 o. Neulo puikon 2 silmukat samoin.

Toista lisäyskerroksia yhteensä 7 kertaa (= 44 s). Neulo tämän jälkeen kerros oikein. Tee jatkossa lisäyskerros joka toinen kerros, kunnes työssä on yhteensä 72 s ja olet viimeksi neulonut lisäyskerroksen. Neulo välikerroksilla kaikki silmukat oikein.

Terä ja kantakiila

Neulo kerros oikein päävärillä, kerros oikein kontrastivärillä ja vielä kerros oikein päävärillä. Vaihda työhön paksummat puikot kirjoneuletta varten.

Neulo puikon 1 silmukat kaavion A mukaan ja puikon 2 silmukat kaavion B mukaan, kunnes terän pituus on noin 11 cm vähemmän kuin haluttu jalkaterän kokonaispituus. Mikäli kerrostiheytesi poikkeaa merkittävästi ohjetiheydestä, muuta kantakiilan aloituskohtaa tarpeen mukaan.

Jatka tämän jälkeen puikolla 1 kaavion A mukaan ja neulo puikon 2 silmukat seuraavasti: neulo kaavion B silmukat 1–18, neulo kaavio C, neulo kaavion B silmukat 20–36. Kaavio C (kantakiila) korvaa siis kaavion B silmukan 19 (keskisilmukka). Jatka näin, kunnes olet neulonut kaavion C kerrosta 24 vastaavan kerroksen loppuun. Siirrä lopuksi puikon 2 ensimmäinen silmukka puikolle 1. Puikolla 1 on nyt 37 s ja puikolla 2 on 59 s. Merkitse kaavion A viimeksi neulomasi kerros helpottaaksesi varren aloittamista kantapään jälkeen.

Kantapää

Kantapää neulotaan puikon 2 silmukoilla päävärillä edestakaisin. Neulo halutessasi kantapää pienemmillä puikoilla. Käännä työ ja aloita nurjan puolen kerroksella.

Kantapään käännös

1. krs (NP): neulo 59 n, käännä työ
2. krs (OP): nosta 1 s neulomatta, neulo 38 o, neulo 1 o etu- ja takareunasta, 1 o, k&k
3. krs (NP): 22 n, 1 n etu- ja takareunasta, 1 n, k&k
4. krs (OP): 20 o, 1 o etu- ja takareunasta, 1 o, k&k
5. krs (NP): 18 n, 1 n etu- ja takareunasta, 1 n, k&k
6. krs (OP): 16 o, 1 o etu- ja takareunasta, 1 o, k&k
7. krs (NP): 14 n, 1 n etu- ja takareunasta, 1 n, k&k
8. krs (OP): 12 o, 1 o etu- ja takareunasta, 1 o, k&k
9. krs (NP): 10 n, 1 n etu- ja takareunasta, 1 n, k&k
10. krs (OP): 8 o, 1 o etu- ja takareunasta, 1 o, k&k
11. krs (NP): 6 n, 1 n etu- ja takareunasta, 1 n, k&k
12. krs (OP): 22 o (neulo halutessasi kiedotut lankalenkit yhteen kiedottujen silmukoiden kanssa), käännä työ
13. krs (NP): nosta 1 s neulomatta, 34 n (neulo halutessasi kiedotut lankalenkit yhteen kiedottujen silmukoiden kanssa), käännä työ

Kantalappu

1. krs (OP): *nosta 1 s neulomatta lanka työn takana, 1 o*, toista *-* yhteensä 17 kertaa, tee ylivetokavennus, käännä työ
2. krs (NP): nosta 1 s neulomatta, 33 n, 2 n yhteen, käännä työ

Toista kantalapun kerroksia 1 ja 2, kunnes puikolla 2 on jäljellä 36 s ja olet viimeksi neulonut oikean puolen kerroksen. Siirrä puikon 1 viimeinen silmukka takaisin puikolle 2 ja jatka työtä pyöröneuleena.

Neulo puikon 1 silmukat kaavion A mukaan. Neulo puikon 2 silmukat seuraavasti: 1 o kontrastivärillä, 2 o yhteen päävärillä, neulo kaavion A silmukat 3–36 samalta kaavion kerrokselta kuin juuri neulotut puikon 1 silmukat.

Varsi

Neulo molempien puikkojen silmukat kaavion A mukaan, kunnes varsi on noin 3–4 cm lyhyempi kuin haluamasi valmiin varren pituus. Suosittelen lopettamaan varren kirjoneulekuvion, kun kaaviosta A on viimeksi neulottu krs 1 tai 11.

Vaihda halutessasi pienempään puikkoon ja neulo vielä kerros oikein päävärillä, kerros oikein kontrastivärillä ja kerros oikein päävärillä.

Katkaise kontrastivärin lanka. Neulo päävärillä 1 n, 1 o takareunasta -joustinneuletta 12 krs tai kunnes varsi on haluamasi pituinen. Päättele silmukat joustavasti esimerkiksi ommellen: katkaise lanka jättäen ainakin 1 m langanpää. Pujota lanka tylppään parsinneulaan.

1. vaihe: Pujota lanka oikealta vasemmalle puikon kahden ensimmäisen silmukan läpi, kiristä kevyesti.
2. vaihe: Pujota lanka ensimmäisen silmukan läpi vasemmalta oikealle ja pudota silmukka puikolta, kiristä lankaa kevyesti.

Toista vaiheet 1 ja 2, kunnes jäljellä on 1 s. Pujota sen jälkeen lanka oikealta vasemmalle puikolla olevan sekä kerroksen ensimmäisen, jo päätellyn silmukan läpi ja kiristä kevyesti. Pujota lanka vasemmalta oikealle puikolla olevan silmukan läpi ja pudota silmukka puikolta.

Viimeistely

Kastele sukat huolellisesti ja kuosittele mittoihinsa. Anna kuivua. Päättele langanpäät.

Tekniikat

Kiedo ja käännä oikean puolen kerroksella: Tuo lanka työn eteen. Nosta seuraava silmukka neulomatta oikealle puikolle. Vie lanka työn taakse ja siirrä neulomatta nostettu silmukka takaisin vasemmalle puikolle. Käännä työ ja vie lanka työn taakse. Lanka kiertyy neulomatta nostetun silmukan juureen.

Kiedo ja käännä nurjan puolen kerroksella: Nosta seuraava silmukka neulomatta oikealle puikolle lanka työn takana. Tuo lanka työn eteen ja siirrä neulomatta nostettu silmukka takaisin vasemmalle puikolle. Käännä työ ja jatka normaalisti. Lanka kiertyy neulomatta nostetun silmukan juureen.

Kiedotut silmukat voi neuloa seuraavalla kerroksella kuten tavalliset silmukat tai niiden juuressa olevan lankalenkin voi nostaa silmukan viereen puikolle ja neuloa kiedottu lankalenkki yhteen kiedotun silmukan kanssa.

Oikealle kiertyvä lisäys: Pujota vasen puikko silmukoiden välissä olevan poikittaisen langan ali takakautta. Neulo vasemmalle puikolle nostettu lanka etureunasta (= puikon etupuolelta) oikein.

Vasemmalle kiertyvä lisäys: Pujota vasen puikko silmukoiden välissä olevan poikittaisen langan ali etukautta. Neulo vasemmalle puikolle nostettu lanka takareunasta (= puikon takapuolelta) oikein.

Kaaviot

Kaavio A

Kaavio B

Kaavio C

Teksti ja kuvat

TiiQ

Lisää TiiQ:sta

Ulla 03/14 - Ohjeet

Adelheid:
Huppu-Hulda

Heidi Alander:
Valancy

Christa Becker:
Taivaskero

Johanna Halonen:
Kaksi huivia käsinkehrätystä langasta

Reeta Huhtala:
Rattaat

Pirjo Iivonen:
Yhdessä

Laura Isto:
Helmeet

Johanna Koski:
Mallitilkkukämmekkäät

Katja Koskinen:
Iloranta

Tiiiu:
Hairahdus

Kaarina Metsäranta:
Cebolla

Kristel Nyberg:
Syyskoivu

Kristel Nyberg:
Kaari

Mari Morko:
Blueskaava

Salma Pohjola:
Kurjenkello

Niina Risulainen:
Neonwaves

Eeva Saviranta:
Podocarpus

TiiQ:
Keisarin morsian

Pia Tuononen:
Sorja

Tiina Väätäinen:
Black Hole Sun

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.