Ulla 03/12

Murphy

Halusin tehdä kummipojalleni 1-vuotislahjaksi neuletakin. Koska sen ikäisille lapsille, saati sitten pojille, ei tuntunut olevan juuri mitään sopivia takkiohjeita, päädyin suunnittelemaan oman. Yrityksen ja aika monen erehdyksen kautta takki sai lopullisen muotonsa. Nimi takille tuli siitä, että sitä neuloessa toteutui liki täydellisesti Murphyn laki: "Kaikki, mikä voi mennä pieleen, menee pieleen." Koska lopputulos oli kuitenkin onnistunut, uskalsin kirjoittaa takin ohjeen.

Lanka ja langan menekki

SandnesGarn Sisu (80 % villaa, 20 % polyamidia; 50 g / 175 m), 150 g ruskeaa (3082) ja 50 g keltaista (2117)

Ruskeaa lankaa kului vain hieman yli kaksi kerää. Keltaista lankaa puolestaan meni tasan 50 grammaa, joten varmuuden vuoksi kannattaa varata sitä kaksi kerää.

Neuletiheys

28 s ja 36 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikot 80 cm, 2,5 mm ja 3 mm tai käsialan mukaan
Sukkapuikot, 2,5 mm ja 3 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Hieman jämälankaa väliaikaista silmukoiden luontia varten
Jämälankaa, hakaneuloja, ylimääräiset pyöröpuikot tms. silmukoiden väliaikaisiksi pidikkeiksi
4 silmukkamerkkiä/merkkilankaa (2 merkkiä tyyppiä A ja 2 merkkiä tyyppiä B eli esimerkiksi keskenään eriväriset silmukkamerkkiparit)
5 nappia, halkaisija 1,5-2 cm

Koko

Neule on mitoitettu hieman väljästi noin 1-vuotiaalle lapselle.

Mitat:
Ympärysmitta: 60 cm
Pituus olalta helmaan: 40 cm
Pituus kainalosta hihansuuhun: 29 cm
Hihan ympärys ranteessa: 16 cm
Hihan ympärys kainalossa: 22 cm
Reunuskaitaleen leveys: 4 cm

Ohje

Mikäli haluat minimoida työhön tulevien langanpäiden määrän, kannattaa aloittaa hihoista. Vartalokappaleessa etu- ja takakappaleet neulotaan kainaloihin asti yhtenäisenä. Kainaloissa hihat yhdistetään työhön ja yläosa muotoillaan raglankavennuksilla. Reunukset neulotaan lopuksi, jolloin työhön tulee ryhtiä poimittujen silmukoiden kautta. Reunus aloitetaan alareunasta, jonka jälkeen neulotaan oikean ja vasemman puolen nappilistat ja lopuksi kaulus.

Hihat

Luo 60 s joko sukkapuikoille tai pyöröpuikoille magic loop -tekniikkaa varten. Yhdistä suljetuksi neuleeksi ja neulo yksi kerros oikein. Seuraavalla kerroksella neulo 1 o, lisää 1 s neulomalla silmukoiden välinen lankalenkki kiertäen oikein, neulo oikein, kunnes kerroksella on jäljellä 1 s, lisää 1 s neulomalla silmukoiden välinen lankalenkki kiertäen oikein, neulo 1 o.

Toista tällaisia lisäyksiä 2,5 cm:n välein yhteensä 9 kertaa; työssä on lisäysten jälkeen yhteensä 68 s. Kun hihan pituus on 25 cm, päättele kerroksen 9 viimeistä silmukkaa ja seuraavan kerroksen 9 ensimmäistä, työhön tulee siis 18 silmukan kokoinen aukko kainaloa varten. Siirrä silmukat apulangalle tai silmukanpidikkeelle ja katkaise työssä oleva lanka. Jätä langanpää sen verran pitkäksi (n. 30 cm), että saat myöhemmin varmasti suljettua kainaloon jäävän aukon.

Tee toinen hiha samalla tavalla.

Vartalo

Luo 164 s ja neulo tasona sileää neuletta (molemmissa etukappaleissa 40 s ja takakappaleessa 84 s). Nosta jokaisen oikean kerroksen 1. silmukka oikein neulomatta ja nurjilla kerroksilla nosta 1. silmukka nurin neulomatta. Kun työn pituus on 25 cm, neulo nurjan puolen kerroksella seuraavasti: Nosta 1 s nurin neulomatta, 30 n, päättele 18 s (neulo silmukat nurin ennen päättelyä), 66 n, päättele 18 s (neulo silmukat nurin ennen päättelyä), 31 n.

Raglankavennukset

Jatka edelleen kerroksen ensimmäisten silmukoiden nostamista neulomatta. Neulo oikean etukappaleen silmukat, aseta A-merkki, neulo toisen hihan odottavat silmukat, aseta B-merkki, neulo takakappale, aseta B-merkki, neulo toisen hihan odottavat silmukat, aseta A-merkki, neulo vasemman etukappaleen silmukat; työssä on yhteensä 218 s. Neulo 1 krs nurin.

Aloita raglankavennukset merkkien ympärillä. Kun merkkiä ennen on jäljellä 3 s, neulo 2 o yht, 1 o, siirrä merkki toiselle puikolle, 1 o, 2 o kiertäen yhteen (tai kahden noston kavennus). Tee kavennukset jokaisen merkin kohdalla. Neulo nurjan puolen kerrokset nurin. Tee näitä kavennuskerroksia yhteensä 6 kertaa; työssä on kavennusten jälkeen 170 s.

Aloita seuraavaksi muotoilu etureunoissa ja takakappaleessa. Nosta 1. s oikein neulomatta, neulo 2 o yht, tee raglankavennukset kuten ennenkin ja neulo kerroksen loppuun. Kun jäljellä on vielä 3 silmukkaa, neulo 2 o kiertäen yhteen ja 1 o. Nosta nurjalla kerroksella 1. s nurin neulomatta ja neulo nurin, kunnes ennen ensimmäistä B-merkkiä on jäljellä 3 s. Tee seuraavanlainen kavennus: tuo lanka työn etupuolelle, pistä puikko kahteen seuraavaan silmukkaan niin kuin neuloisit ne kiertäen oikein yhteen ja vie lanka niiden läpi; lopputuloksena muodostuu kavennus, joka oikealla puolella näyttää kallistuvan vasemmalle. Neulo 1 n, siirrä silmukkamerkki puikolta toiselle, 1 n, 2 n yht. Toista samanlaiset kavennukset toisen B-merkin kohdalla. Neulo nurin kerroksen loppuun. Tee näitä kavennuksia siis oikealla puolella etukappaleiden reunoissa ja kaikissa raglansaumoissa sekä takakappaleessa B-merkityissä saumoissa yhteensä 6 oikean ja 6 nurjan kerroksen verran; työssä on kavennusten jälkeen yhteensä 96 s. Päättele silmukat.

Alareuna

Huomaa, että tässä ohjeessa napinlävet on sijoitettu miesten puolelle, eli vasempaan etukappaleeseen. Jos teet takkia tytölle, vaihda halutessasi nappien puoli.

Reunuksia varten ota käyttöön pienemmät puikot. Käytä haluamaasi väliaikaista aloitusta ja luo 12 silmukkaa. Ohje käyttämääni virkkausaloitukseen: Virkkaa suurin piirtein samanvahvuisesta jämälangasta 15 ketjusilmukan ketju. Poimi keltaisella työhön tulevalla langalla ketjun alapuolen nypyistä 12 silmukkaa. Jatka silmukoiden poimimista vartalokappaleen alalaidasta työn oikealta puolelta (eli vasemman etukappaleen alakulmasta). Poimi alareunasta noin 163 silmukkaa, tärkeää on, että silmukoita on pariton määrä. Liitä lopuksi toiseen laitaan 12 silmukkaa, jotka on luotu samalla tavalla väliaikaisesti, kuin kerroksen alussa olevat silmukat.

Aloita 1 o, 1 n -helmineule (jos poimit takin alareunasta parittoman määrän silmukoita, jokainen kerros alkaa ja loppuu oikealla silmukalla). Älä nosta kerroksien ensimmäisiä silmukoita, vaan neulo ne niin kuin muutkin. 10. helmineulekerroksella (tai kun reunusta on 2 cm) eli työn oikealla puolella, päättele kerroksen 7. ja 6. viimeiset silmukat. Seuraavalla kerroksella luo niiden tilalle uudet silmukat. Neulo helmineuletta vielä 9 krs (tai kunnes saat koko reunuksen pituudeksi 4 cm). Päättele silmukat oikean puolen kerroksella jatkaen helmineuletta myös pääteltäviin silmukoihin.

Vasen nappilista

Nappilistojen yhteydessä mielestäni kätevintä on käyttää kahta sukkapuikkoa.

Pura väliaikainen aloitus ja poimi siitä tulevat 12 silmukkaa puikolle. Liitä lanka työhön ruskean kappaleen reunasta eli oikean puolen ollessa päällä ja neulo 1 o, 1 n -helmineuletta, jossa huomioit, miltä väliaikaisesta aloituksesta vapautuneet silmukat näyttävät. Neulo 1 krs oikealla puolella, käännä työ ja neulo nurjaa puolta, kunnes jäljellä on 1 s. Nosta se nurin neulomatta, sen jälkeen poimi ruskean kappaleen reunasta 1 s nurin. Vedä neulomatta nostettu silmukka poimitun silmukan yli, käännä työ. Oikealla puolella nosta 1. silmukka oikein neulomatta ja neulo helmineuletta kerroksen loppuun. Jatka keltaisen kaitaleen liittämistä ruskeaan tähän tapaan jokaisella nurjan puolen kerroksella koko nappilistan pituudelta.

Tee nappilistaan 6 cm:n välein napinläpi niin, että oikean puolen kerroksella päättelet keskimmäiset 2 silmukkaa (eli 6. ja 7. silmukan) ja seuraavalla kerroksella luot niiden tilalle uudet 2 s. Tee työhön yhteensä 5 napinläpeä (1 alareunukseen ja 4 nappilistaan). Neulo nappilistaa, kunnes se on pääntien päättelyreunan tasalla. Siirrä silmukat odottamaan apulangalle tms. ja katkaise työssä oleva lanka.

Oikea nappilista

Pura väliaikainen aloitus ja poimi vapautuvat 12 s puikoille. Liitä lanka työhön ruskean kappaleen reunasta ja aloita neulominen nurjalta puolelta. Neulo 1 o, 1 n -helmineuletta, jossa huomioit väliaikaisesta aloituksesta syntyneiden silmukoiden järjestyksen. Neulo nurjan puolen kerros ja seuraavan oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 1 s. Nosta se neulomatta oikein ja poimi ruskean kappaleen laidasta 1 s oikein. Käännä työ ja nosta kerroksen ensimmäinen silmukka nurin. Jatka nappilistan liittämistä ruskeaan kappaleeseen tähän tapaan, kunnes nappilista on pääntien päättelyreunan tasalla ja olet viimeiseksi neulonut nurjan puolen kerroksen. Älä katkaise lankaa.

Kaulus

Ota taas käyttöön pyöröpuikot tai suorat puikot. Neulo puikolla olevat 12 s edelleen jatkaen helmineuletta. Poimi sitten pääntien reunasta noin 95 silmukkaa. Poimi silmukoita pariton tai parillinen määrä riippuen siitä, kummalla määrällä saat 1 o, 1 n -helmineuleen jatkumaan molempiin nappilistoihin sopivalla tavalla. Neulo vielä työhön mukaan vasemman puolen nappilistan silmukat. Tämän jälkeen neulo helmineuletta yhteensä 20 krs (eli kunnes kaulus on 4 cm leveä), joista viimeisellä eli oikean puolen kerroksella päättelet silmukat helmineuletta neuloen.

Hihansuut

Käytä hihansuihin 2,5 mm puikkoja, joko sukkapuikkoja tai magic loop -tekniikkaa pyöröpuikoilla. Poimi hihansuista 51 s tai muu sopiva pariton määrä silmukoita. Neulo 1 o, 1 n -helmineuletta yhteensä 20 krs (tai 4 cm). Viimeisellä kerroksella päättele silmukat helmineuleen mukaisesti. Tee sama toiseen hihaan.

Viimeistely

Sulje kainaloihin jääneet aukot silmukoita jäljitellen tai muulla siistillä tavalla. Kiinnitä napit napinläpiä vastaaviin kohtiin ja huomioi, että teet sen tarpeeksi pitävästi, jotta takki on turvallinen pienelle lapselle. Päättele langanpäät. Kastele takki ja pingota sitä tarvittaessa. Aseta takki kuivumaan tasoon pyyhkeen tms. päälle. Taittele kaulus oikeaan asentoon jo kuivumisen ajaksi, jotta se asettuu hyvin muotoonsa.

Teksti ja kuvat

Iida Glumoff

Lisää Iidasta

Ulla 03/12 - Ohjeet

Adelheid:
Walk Like an Egyptian

Heidi Alander:
Syysraitoja

Iida Glumoff:
Murphy

Jutta Juvenius:
Georg

Meija K-P:
Krysanteemi

Emma Karvonen:
Elonkorjuu

Johanna Koski:
Birgit

Elina Norros:
Harmonia

Salma Pohjola:
Lumikki

Eeva Saviranta:
Holvi

TiiQ:
Kontio

Tiiiu:
Varpu

Mari-Liisa Varila:
Pipsa

Mari Virtanen:
Lillan

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.