Ulla 03/12

Lumikki

Lapaset syntyivät kiehtovan palmikkokuvion ympärille. Mallikuvio on Erika Knightin Cable & Aran Stiches -kirjasta. Siinä yhdistyi pitsiä ja palmikoita minulle uudella tavalla. Lapasten reunassa kulkevaan kavennuspylvääseen on saatu inspiraatio Judy Sumnerin kirjasta Knitted Socks East and West. Varresta halusin tyttömäisen, herkän ja romanttisen. Se toteutui oikeilla ja nurjilla kerroksilla sekä lisäyksillä ja kavennuksilla. Lapaset ovat parhaimmillaan syksyn ensimmäisille viileille ilmoille tai kevään auringonpilkahduksiin. Lapasten nimi kuvaa talvea ja prinsessalle sopivia lapasia.

Lanka ja langan menekki

Novita Nalle (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 260 m), 100 g harmaata
Vaihtoehtoisesti: Vuorelma Veto (85 % villaa, 15 % polyamidia; 100 g / 260 m), 100 g

Neuletiheys

32 s mallineuletta pingotettuna = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 2,75 mm tai käsialan mukaan

Koko

Naiselle
kämmenen ympärys n. 17 cm

Ohje

Luo 48 silmukkaa löysästi silmuillen. Neulo kaavion 1 mukaan kerrokset 1-16 niin, että toistat kaavion jokaisella kerroksella neljä kertaa rinnakkain. Neulo vielä 11 kerrosta kierrettyä joustinneuletta (1 kiertäen oikein, 1 nurin) kuten kaavion kerroksilla 17 ja 18. Aloita joustinneuleen jälkeen neulominen kaavion 2 mukaan. Neulo kaaviota sekä lapasen kämmen- että selkäpuolella. Neulo kaavion ensimmäiset viisi kerrosta ja aloita sitten peukalokiila.

Peukalokiila

Kaavion kuudennella rivillä aloita ensimmäisen ja viimeisen kierretyn oikean silmukan väliin peukalolisäykset kaavion 3 mukaan. Neulo lisäyksiä joka kolmannella kerroksella nostamalla silmukoiden välinen lankalenkki ja neulo se nurin. Tee lisäyksiä yhteensä kahdeksan kertaa. Peukaloa varten tulee yhteensä 15 silmukkaa. Neulo kaikki peukalokiilan silmukat nurin. Jätä peukalon silmukat apulangalle ja jatka neulomista kaavion 2 mukaan.

Kärkikavennukset

Mallikappaleessa kärkikavennukset on aloitettu seitsemännen toistokerran toiseksi viimeisellä kerroksella, mutta voit neuloa lapasesta erikokoisen ja aloittaa kavennukset halutussa kohtaa ja lopettaa mallikuvion neulomisen, kun silmukoita on jäljellä niin vähän, etteivät ne riitä mallikuvion toistamiseen. Kavenna silmukoita seuraavasti: tee ensimmäisen ja kolmannen puikon alussa ylivetokavennus, toisen ja neljännen puikon lopussa neulo kaksi oikein yhteen. Kun jäljellä on kahdeksan silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

Peukalo

Käännä työ nurinpäin. Nosta silmukat apulangalta ja poimi niiden lisäksi kolme silmukkaa peukaloaukon reunasta. Peukaloon tulee yhteensä 18 silmukkaa. Neulo 16 kerrosta oikein. Neulo 2 oikein yhteen yhdeksän kertaa. Vedä lanka jäljellä olevien yhdeksän silmukan läpi. Päättele tiukasti.

Koska pitsikuviota tulee lapasen molemmille puolille, ovat lapaset keskenään täysin identtiset. Neulo siis toinen lapanen samalla tavalla.

Viimeistely

Päättele langat, kastele lapaset, asettele muotoonsa ja neulaa nuppineuloilla kuivumaan oikeaan kokoon.

Kaaviot
Vinkkejä

Isompia lapasia varten valitse hieman isommat puikot. Pienempiä lapasia varten pienemmät puikot tai ohuempi lanka voivat olla hyvät.

Teksti ja kuvat

Salma Pohjola

Lisää Salmasta

Ulla 03/12 - Ohjeet

Adelheid:
Walk Like an Egyptian

Heidi Alander:
Syysraitoja

Iida Glumoff:
Murphy

Jutta Juvenius:
Georg

Meija K-P:
Krysanteemi

Emma Karvonen:
Elonkorjuu

Johanna Koski:
Birgit

Elina Norros:
Harmonia

Salma Pohjola:
Lumikki

Eeva Saviranta:
Holvi

TiiQ:
Kontio

Tiiiu:
Varpu

Mari-Liisa Varila:
Pipsa

Mari Virtanen:
Lillan

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.