ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Leena-Maija Raitila kannattaa laatua ja perinteitä

 

Olen kesäisellä matkalla Tampereella ja päätän pistäytyä paikallisessa, tunnetussa lankaliikkeessä, Aili Jokisella. Tapaan liikkeen nykyisen omistajan Leena-Maija Raitilan. Puhumme paljon langoista ja neulomisesta harrastuksena. Tapaamisenne on oikein mukava kokemuksen syvän rintaäänen ja uuden innokkuuden kohtaaminen.

Aili Jokinen oli Leena-Maija Raitilan täti. Hän perusti lankaliikkeen Tampereelle Kuninkaankadulle vuonna 1942. Raitila on työskennellyt liikkeessä vuodesta 1964 ja vuodesta 1988 hän on pitänyt liikettä itsenäisesti. Aikoinaan hän kävi ylioppilasmerkonomiluokan, työskenteli Saksassa Wuppertalissa oppiakseen saksan kieltä. Sitten hän palasi Suomeen ja perusti perheen. Nuoruudessa Leena-Maija on myös ollut vuoden verran töissä Ruotsin Gävlessä lankatehtaassa. Hänelle taisi olla luonnollinen suunta elämässä tulla lanka-alalle kun hän oli tätinsä työtä lapsesta asti läheisesti seurannut.

Monet liikkeessä kävijöistä ovat Leena-Maijan pitkäaikaisia asiakkaita, joille laatu on numero ykkönen. On myös aloittelijoita, joille opastaminen harrastuksessa merkitsee paljon. Työ liikkeessä on monipuolista. Pienen
liikeyrityksen omistajana joutuu toimimaan vähän "joka paikan höylänä", milloin missäkin asiassa niin asiakaspalvelussa, tilatessa tuotteita kuin hoitaessa paperiasioitakin.

Raitilan mukaan elämme mielenkiintoista aikaa neulomisen saralla, koska on menossa laman jälkeisen elpymisen uvantovaihe. Lähitulevaisuus näyttää mennäänkö alalla ylöspäin vai alaspäin. Raitilan mielestä koulut ovat merkittävässä asemassa käsityöharrastuksen tulevaisuuden suhteen: saavatko opettajat oppilaat innostumaan langoista ja neulomisesta.

Leena-Maija itse pitää ohuista nyanssivivahteisista luonnonmateriaaleista. Hän kaipaa markkinoille lisää laadukkaita lankalaatuja kohtuuhintaan ja mitä neuleohjeisiin tulee, hänen mielestään olisi hyvä, jos trendiohjeiden rinnalla olisi riittävästi perusohjeita.

On oikein sääli kun ei ehdi viettää koko päivää ihanassa puodissa, jossa toinen toistaan houkuttelevammat langat vilkuttelevat minulle siististi järjestetyistä hyllyistä ja koreista. On mielenkiintoista tarjousta, peruslankaa, erittäin hienoja laatuja, efektilankaa... Tämä on neulojan paratiisi ja tänne palaan toistekin, päätän astuessani liikkeestä ulos aurinkoiselle tamperelaiskadulle.

 

Teksti:
Ninni

Lisää Ninnistä

-

Artikkelit

Marjut Katajala:
Syksy on lämpimien neuleiden aikaa

Sinkkuneulojatar -
The Edge of Reason

Jussi Katajala:
Vaimoni on kirvesmurh... neulebloggaaja

Terde:
Köyhät lapsiperheet

Sanna Suvanto: Himoshoppaajan ei-niin-salainen vinkkilista

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.