Ulla 02/16

Saniaishuivi

epäsymmetrinen huivi, jossa ainaoikeaa ja pitsineuletta

Saniaishuivi jatkaa Saniaispipon, Saniaissukkien, Saniaisrannekkeiden ja Saniaiskeepin sarjaa. Huivi aloitetaan kapeasta päästä 10 silmukalla ja neulotaan aina oikein -neuleena pitsineuleeseen saakka. Huivin bumerangimainen muoto syntyy lisäämällä toisessa reunassa joka kerroksella 1 s kahden silmukan päässä reunasta ja kaventamalla toisessa reunassa 1 s joka toisella kerroksella.

Huivissa käytetty pitsineule on sama kuin Johanna Halosen muissa Saniais-sarjan neuleissa Saniaissukissa (Ullaneule 1/2015), Saniaiskeepissä ja Saniaisrannekkeissa (Ullaneule 3/2015) sekä Saniaispipossa (Ullaneule 1/2016), ja se on muokattu Lesley Stanfieldin ja Melody Griffithsin kirjasta Neulemallien käsikirja kuviosta 129 Haarautuva saniainen (Moreeni 2014).

Ohjeessa on kaksi eri langanpaksuutta ja kokoa. Voit neuloa huivin mistä tahansa langasta, kunhan neulos laskeutuu kauniisti.

Lanka ja langan menekki

Debbie Bliss Rialto 4 ply (100 % villaa; 50 g / 180 m), 150 g vaaleansinistä (22012 pale blue)
tai
Debbie Bliss cashmerino dk (55 % merinovillaa, 33 % akryylimikrokuitua, 12 % kashmiria, 50 g / 110 m), 250 g värissä light teal (18028)

Neuletiheys

Ohuemmasta langasta noin 27 s ja 36 krs pitsineuletta = 10 cm
Paksummasta langasta noin 18 s ja 26 krs pitsineuletta = 10 cm
Neuletiheys on suuntaa antava. Tärkeintä on, että neulos laskeutuu kauniisti.

Huivi

Puikot

Ohuempaan lankaan 2,5–3,5 mm tai käsialan mukaan
Paksumpaan lankaan 3,5–4,5 mm tai käsialan mukaan
Päättelyä varten 1–1,5 mm työssä käytettyjä puikkoja paksummat puikot ja vastaavan kokoinen virkkuukoukku.

Muut tarvikkeet

Kanavaneula päättelyä varten

Koko

Pienempi huivi: lyhyempi sivu 100 cm ja pitsireuna 80 cm
Isompi huivi: lyhyempi sivu 120 cm ja pitsireuna 110 cm

Huivi

Ohje

Luo 10 s.
Neulo aina oikein -neuletta. Lisää oikeaan reunaan 1 s joka kerroksella 2 s päässä reunasta neulomalla parittomilla kerroksilla kerroksen alussa toinen silmukka sekä etu- että takareunastaan ja parillisilla kerroksilla kerroksen kolmanneksi viimeinen silmukka sekä etu- että takareunastaan. Kavenna samalla joka toisella kerroksella parittomilla kerroksilla 1 s kerroksen lopussa 2 s päässä reunassa (neulo kolmanneksi ja neljänneksi viimeinen s yhteen). Näin silmukkamäärä kasvaa yhdellä joka toisella kerroksella ja huivista muodostuu bumerangimaisen kaareva.

Jatka, kunnes pienemmässä huivissa on 166 s (isommassa huivissa 118 s). Näistä 3+3 s on reunasilmukoita, jotka neulotaan aina oikein. Aloita pitsikuvio niin, että sen ensimmäinen kerros osuu parittomalle kerrokselle. Lisää edelleen 1 s joka kerroksella huivin oikeassa reunassa, mutta älä jatka kavennuksia parittomilla kerroksilla. Neulo oikeaan reunaan kertyvillä uusilla silmukoilla aina oikein -neulosta aina pitsineuleen kahden mallikerran eli 16 krs:n ajan. Aloita uusi pitsisarake aina kolmannen mallikerran alusta. Kuvio on jaollinen 16 silmukalla, joten pienemmässä huivissa on pitsiosuuden alkaessa 10 ja päättyessä 12 mallikertaa (yhteensä 192 s + 6 reunasilmukkaa), isommassa huivissa 7 ja 11 mallikertaa (yhteensä 176 s + 6 reunasilmukkaa).

Yksityiskohta huivin pitsireunuksesta

Kun pitsineuletta on pienemmässä huivissa yhteensä 47 krs eli yhtä kerrosta vaille 6 mallikertaa ja isommassa huivissa 63 krs eli yhtä kerrosta vaille 8 mallikertaa, neulo mallikerran viimeinen kerros oikein, jolloin se näkyy huivin oikealla puolella nurjana kerroksena.

Neulo aina oikein -neulosta vielä 3 krs. Neulo näistä viimeinen kerros 1–1,5 mm paksummilla puikoilla.

Päättele silmukat virkkuukoukulla. Aloita päättelyvirkkaus kerroksen alusta lähtien niin, että voit “lukita” langanpään vetämällä sen viimeisen silmukan läpi.

Yksityiskohta huivin päättelyreunasta

Viimeistely

Päättele langanpäät. Höyrytä tai kastele huivi ja anna kuivua tasolla.

Kaavio

neulekaavio

kaavioavain

Neulekaaviot on tehty Stitch Fiddlen ohjelmalla.
Linkki kaavioon

Teksti ja kuvat

Johanna Halonen

Lisää Johannasta

Ulla 02/16 - Ohjeet

Christa Becker:
Laulu kuusesta

Christa Becker:
Malla

Johanna Halonen:
Saniaishuivi

Reeta Huhtala:
Helix

Karoliina Härkönen-Clive:
Pumpuli

Maija Koskinen:
Inordinatus

Suvi Niska:
Åsa

Outi Nousiainen:
Fiuluskaine

Tiiiu:
Villavuokko

TiiQ:
Keisarinna

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.