Ulla 02/16

Pumpuli

Sininen huivi

Aina välillä käy niin, että suunniteltu neule ei luonnistukaan halutulla tavalla ja joutuu jäähylle. Pumpuli syntyi juuri tällaisessa tilanteessa. Olin aloittanut pitsihuivia kesäksi, mutta asiat eivät menneet kuten Strömsössä. Suutuksissani pistin huivin tekeleen häpeämään projektipussukkaansa ja rupesin kuumeisesti pähkäilemään ideaa uuteen huiviin, kun Ullan aineiston jättämisen määräpäivä oli ainoastaan kahden viikon päässä.

Lankavarastosta löytyi kaksi vyyhtiä pehmoista puuvillalankaa ja kirjahyllystä Murdoch Booksin 400 Knitting Stitches -mallineulekirja. Lankaa keriessäni mietin, kuinka lanka toi mieleeni pumpulin pehmeyden, ja siitä nimi-idea sitten lähti.

Halusin huivin, joka auttaisi suojelemaan hartioita auringolta tai tuulelta. Sidontanauhat lisäsin, koska halusin että huivi pysyisi mukana myös kesäpäivien hulinassa ilman, että siitä joutuisi pitämään koko ajan kiinni. Lisäksi ajattelin, että kontrastivärinen päättely toisi muuten simppeliin huiviin mukavaa särmää. Huivin voi toki neuloa myös yksivärisenä.

Lanka ja langan menekki

Pääväri: Cascade Yarns Ultra Pima (100 % puuvillaa; 100 g / 201 m), 170 g sinistä (3793)
Kontrastiväri: OnLine Linie 397 Cotino (63 % puuvillaa, 37 % pellavaa; 50 g / n. 90 m), 10 g mustaa (10)

Neuletiheys

16 s ja 25 krs sileää neuletta = 10 cm
16 s ja 24 krs pitsineuletta = 10cm

Puikot

3,5 mm tai käsialan mukaan

Koko

Mallihuivi on 48 cm korkea ja 167 cm leveä (letitettyjä nauhoja lukuun ottamatta).
Huivin kokoa voi muuttaa helposti joko suuremmaksi tai pienemmäksi. Ks. vinkkejä ohjeen lopussa.

Huivi selkäpuolelta

Ohje

Luo päävärillä 60 silmukkaa.

Neulo 8 s oikein, aseta silmukkamerkki, neulo 44 s o, aseta silmukkamerkki, neulo viimeiset 8 s o.

Neulo 2 s o, tee langankierto, neulo kaikki silmukat oikein, kunnes tulet ensimmäisen silmukkamerkin kohdalle. Luo 1 s ja siirrä silmukkamerkki oikealle puikolle. Neulo 2 s o, neulo kaavion 1. kerroksen mallikertaa, kunnes puikolla on 6 s ennen seuraavaa silmukkamerkkiä, neulo 6 s o. Siirrä silmukkamerkki oikealle puikolle ja luo 1 s. Neulo oikein, kunnes puikolla on 2 s, tee langankierto. Neulo viimeiset 2 s o.

Nurjalla puolella neulo kaksi ensimmäistä ja viimeistä silmukkaa oikein ja neulo muut silmukat nurin. Huivin reunaan muodostuu näin aina oikein -reunus.

Jatka kaavion seuraamista lisäten jokaisella oikean puolen kerroksella 4 silmukkaa, kunnes puikoilla on kaavion 4. kerroksen jälkeen yhteensä 244 s. Tämän jälkeen huiviin ei enää tehdä lisäyksiä.

Neulo seuraavan kerroksen alussa kaksi reunasilmukkaa oikein, *langankierto, neulo 2 s oikein yhteen*, toista *–*, kunnes puikolla on enää kaksi silmukkaa, neulo 2 s o. Neulo seuraava kerros samoin.

Neulo vielä yksi kerros sileää oikeaa neuletta.

Huivi

Reunus

Vaihda kontrastiväriin ja luo puikolle kolme silmukkaa. *Neulo 2 s o, nosta 1 s neulomatta ja neulo vasemmalta puikolta 1 s, vedä nostettu silmukka juuri neulotun silmukan yli. älä käännä neuletta*. Toista *–*, kunnes kaikki huivin silmukat on päätelty. Neulo reunuksen kolme silmukkaa oikein yhteen ja vedä langanpää viimeisen silmukan läpi.

Huivi

Viimeistely

Päättele langanpäät. Pese huivi, pingota se ja anna kuivua.

Jos haluat tehdä mallihuivin mukaiset letitetyt nauhat huiviisi, leikkaa päävärin langasta neljä 115–120 cm pitkää pätkää ja pujota kaksi huivin kumpaankin yläkulmaan pitsineuleen rei'istä. Vedä langat reikien läpi niin, että päät ovat samanmittaiset. Sido langat pitävällä solmulla ja letitä päät haluamallasi tavalla. Itse käytin netistä löytämääni letitysohjetta, mutta muitakin ohjeita löytyy runsaasti.

Kaavio

neulekaavio

Vinkkejä

Huivin voi pingottaa joko puoliympyräksi tai tavalla, joka korostaa sen kulmikkuutta. Mallihuivi on pingotettu puoliympyräksi.

Jos haluat suuremman huivin, voit jatkaa keskiosan pitsikaavion toistoja, kunnes huivin koko on mielestäsi sopiva. Pienemmän huivin saat, jos neulot vähemmän keskiosan pitsikaavion toistoja. Reunan pitsiraidat onnistuvat, kunhan silmukkamäärä on parillinen. Reunan tuppilonauhan voi helposti neuloa melkein minkä tahansa kokoiseen huiviin.

Teksti

Karoliina Härkönen-Clive

Lisää Karoliinasta

Kuvat

Eeva Turkka

Ulla 02/16 - Ohjeet

Christa Becker:
Laulu kuusesta

Christa Becker:
Malla

Johanna Halonen:
Saniaishuivi

Reeta Huhtala:
Helix

Karoliina Härkönen-Clive:
Pumpuli

Maija Koskinen:
Inordinatus

Suvi Niska:
Åsa

Outi Nousiainen:
Fiuluskaine

Tiiiu:
Villavuokko

TiiQ:
Keisarinna

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.