Ulla 02/16

Malla

huivi

Tunturihuivisarjan päätöshuivi on herkkä, epäsymmetrisen muotoinen pitsihuivi Malla. Huivista on tarjolla kaksi kokoa: Pikku-Malla ja Iso-Malla. Mallatunturit sijaitsevat Enontekiön kunnassa, Kilpisjärven rannalla. Tunturiparin koillisrinteellä sijaitsee myös pieni Mallajärvi.

Huiviin neulotaan ensin runko-osa, jonka reunoista poimitaan reunapitsin silmukat. Reunapitsissä keskiötä reunustavat tunturijonot. Mikäli käytät liukuvärjättyä lankaa, saat huivin, jossa loimuavat myös revontulet. Yksiväristä huivia voi piristää helmillä. Pingottaminen se vasta hauskaa onkin…

Toivon, että Tunturihuivit-sarjasta on ollut iloa kaikille Ullan lukijoille. Minulla ainakin oli oikein mukavaa suunnitellessani neuleita.

Lanka ja langan menekki

Pikku-Malla:
Novita Polku (73 % villaa, 24 % nylonia, 3 % polyesteriä; 100 g / 410 m), 200 g värissä munakoiso (867)
Lankaa kului n. 150 g eli n. 600 m. Korvaavaksi langaksi käy mikä hyvänsä vastaavan vahvuinen lanka, jonka juoksevuus on 100 g / 400–420 m.

Iso-Malla:
Rowan Fine Lace (80 % alpakkaa, 20 % merinovillaa; 50 g / 400 m), 150 g yönsinistä (Sh940).
Lankaa kului 105 g eli n. 840 m. Kolmas kerä aloitettiin päätellessä kuvan huivia. Korvaavaksi langaksi käy mikä hyvänsä vastaavan vahvuinen lanka (100 g / 500–800 m).

Neuletiheys

Pikku-Malla: 13 s ja 24 krs pingotettua sileää oikeaa neuletta = 10 cm.
Iso-Malla: 14 s ja 30 krs pingotettua sileää oikeaa neuletta = 10 cm.

Puikot

Pikku-Malla: Vähintään 80 cm pitkät pyöröpuikot, 5,5 mm tai käsialan mukaan.
Iso-Malla: Vähintään 80 cm pitkät pyöröpuikot, 4,0 mm tai käsialan mukaan.

Koko

Pikku-Malla: yläreunan leveys 145 cm, korkeus keskellä yläreunasta kulmaan 70 cm.
Iso-Malla: yläreunan leveys 180 cm, korkeus keskellä yläreunasta kulmaan 88 cm.
Huivin koko riippuu paljon huivin pingotustavasta.

Huivi

Ohje

Ennen kuin aloitat

Lue ohje, kaaviot ja kaavioiden merkkien selitykset huolellisesti läpi ennen aloittamista.

Kaavioissa parittomat krs:t ovat aina oikean puolen kerroksia, parilliset krs:t ovat aina nurjan puolen kerroksia. Kaavioissa 1 ja 2 ensimmäinen krs on nurjan puolen krs ja se on merkitty nro:lla 0. Kaaviossa 2 esitetään muutoin vain oikean puolen kerrokset. Oikean puolen kerrokset luetaan oikealta vasemmalle ja nurjan puolen kerrokset vasemmalta oikealle.

Mikäli ohjeessa on ilmoitettu kaksi silmukkalukua viivalla erotettuna, on ensimmäinen luku Pikku-Mallalle ja jälkimmäinen Iso-Mallalle.

Huivi

Reunapitsin kaaviossa on merkitty osa silmukoista harmaalla pohjalla. Mikäli käytät helmiä, neulo seuraavasti: neulo s kuten merkitty, esim. o tai 2 o yht. Vie sitten virkkuukoukku helmen läpi, ota edellä neulottu s oikealta puikolta koukulle ja pujota helmi silmukan läpi, palauta s oikealle puikolle varoen kiertämästä sitä. Mikäli et käytä helmiä, jätä harmaa pohja huomiotta ja neulo s kuten merkitty.

Runko-osa

Luo koon 5,5 mm / 4,0 mm puikolle 5 s. Aloita kaavio 1 krs:lta 0 (np) neuloen 3 n ja 2 o. Huivin vasemmassa reunassa neulo aina oikean puolen krs:lla viimeinen s o ja nurjan puolen krs:n ensimmäinen s n. Huivin oikeassa eli yläreunassa neulo 2 reunasilmukkaa aina oikein. Edellä mainittu on piirretty myös kaavioon 1.

Huivi

Jatka kaavion 1 krs:lle 1 (op). Neulo kaavio loppuun ja jatka runko-osan neulomista ja silmukoiden lisäämistä kaavion 1 kerroksia 9 ja 10 vastaavalla tavalla, kunnes puikolla on 156 – 261 s ja olet neulonut viimeiseksi nurjan puolen krs:n.

Reunapitsi

Neulo 1 krs o. älä käännä työtä. Poimi työn vasemmasta reunasta yht. 87 – 150 s seuraavasti: pidä työn op itseäsi kohti. Vie oikea puikko reunasilmukan takalenkin läpi, vedä puikon avulla lanka takalenkin läpi, puikolla on nyt uusi s. Jätä noin joka 6. rs poimimatta.

Neulo kaavion 2 nurjan puolen krs 0. Osat neulotaan seuraavassa järjestyksessä: E (= rs), D (toista 12 – 21 kertaa), C (= keskisilmukka, ks), B (toista 22 – 37 kertaa), A (= rs). Neulo huivin molemmissa reunoissa nyt kahdella rs:lla aina oikein. Reunasilmukat on myös merkitty kaavioon. Merkitse keskisilmukka silmukkamerkillä tai merkkilangalla.

Siirry krs:lle 1 (op). Neulo osat seuraavassa järjestyksessä: A, B, C, D, E. Toista osia B ja D edellä mainittu määrä. Tässä kaaviossa on esitetty vain oikean puolen krs:t. Nurjan puolen krs:t neulotaan seuraavasti: 2 o, neulo nurin, kunnes jäljellä on 2 s, neulo 2 o. Neulo kaavio 2 loppuun.

Huivi

Kun olet neulonut viimeisenä krs:n 30 (np), siirry kaavioon 3. Neulottuasi krs:n 32, siirry kaavioon 4 ja krs:n 34 jälkeen kaavioon 5. Toista merkittyä aluetta tarvittavan monta kertaa.

Neulottuasi krs:n 36 (np) päättele työn op:lla seuraavasti:
Huivi ilman helmiä: Neulo 2 o, *työnnä vasen puikko neulottujen silmukoiden läpi vasemmalta ja vedä oikealla puikolla lanka silmukoiden läpi (= 2 o yhteen), 1 o*. Toista *–* krs:n loppuun. Katkaise lanka.

Huivi helmillä: Päättele kuten edellä, mutta lisää helmet kaavion 6 osoittamiin silmukoihin. Kaaviossa numerot esittävät helmisilmukoiden välissä pääteltävien helmettömien silmukoiden määrät. Käytännössä helmet sijoittuvat samaan langankiertoon neulotuista kolmesta s:sta keskimmäiseen ja samaan kaksoislangankiertoon neulotuista seitsemästä s:sta kolmanteen ja viidenteen.

Huivi

Viimeistely

Kastele huivi, kuivaa puhtaaseen pyyhkeeseen, pingota mittoihinsa esimerkkikuvan mukaan ja anna kuivua. Päättele langanpäät huomaamattomasti.

Huivi

Kaaviot

neulekaavio

neulekaavio

neulekaavio

neulekaavio

neulekaavio

neulekaavio

neulekaavion selitykset

Teksti ja kuvat

Christa Becker

Lisää Christasta

Ulla 02/16 - Ohjeet

Christa Becker:
Laulu kuusesta

Christa Becker:
Malla

Johanna Halonen:
Saniaishuivi

Reeta Huhtala:
Helix

Karoliina Härkönen-Clive:
Pumpuli

Maija Koskinen:
Inordinatus

Suvi Niska:
Åsa

Outi Nousiainen:
Fiuluskaine

Tiiiu:
Villavuokko

TiiQ:
Keisarinna

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.