Ulla 02/12

Nicola Gouldsmith ja Jacqueline Mann: Löydä perinteiset kädentaidot

Joskus voi käydä niin, ettei neulominen yksinkertaisesti huvita. Joidenkin neulojien keskuudessa tämä ankea olotila tunnetaan myös nimellä neuleplääh. Silloin pieni tauko on paikallaan. Toimettomana ei silti tarvitse istua; uutta inspiraatiota voi etsiä muiden käsitöiden parista - juuri niihin Nicola Gouldsmithin ja Jacqueline Mannin kirja Löydä perinteiset kädentaidot johdattaa.

Ulkoasullisesti kirja on kaunis ja maalaisromanttinen. Se tihkuu strömsöläistä tunnelmaa ja innostaa kokeilemaan itselle vieraita käsityötekniikoita. Työohjeiden jokainen vaihe on kuvattu, joten kuvia on paljon. Paperi on mattapintaista ja sopii kirjan henkeen.

Kirja on jaettu kuuteen eri lukuun, joissa jokaisessa keskitytään tiettyyn aiheeseen. Ensimmäisessä opetellaan tekemään erilaisia saippuoita, toisessa tilkkutöitä ja kolmannessa kynttilöitä mm. soija- ja mehiläisvahasta. Kaksi seuraavaa lukua saattavat kiinnostaa lankoihin hurahtaneita enemmän, sillä neljäs luku keskittyy kutomiseen ja viides luonnonväreillä värjäämiseen. Viimeisessä luvussa tuunaillaan erilaisia tavaroita ja annetaan vanhoille esineille uusia käyttötarkoituksia. Vanhoista pitsiliinoista syntyy esimerkiksi mehukannun suojuksia kesän pihajuhlia varten. Kaapin perukoille jääneistä vanhoista puseroista voi tehdä samoihin juhliin vaikkapa koristelippunauhoja.

Kirja sopii toki myös niille, joita neuleplääh ei vaivaa. Tilkkutyöluvun avulla voi ommella itselleen oman neulepussin tai farkkukankaisen tuulensuojan, jonka turvin voi rakentaa itselleen mukavan neulomispaikan tuulisemmallekin rannalle. Samalla voi ommella itselleen myös säkkituolin tai kutoa pienen korin, jossa säilyttää tärkeimmät neuletarvikkeensa. Jos et ehdi enää valmistaa mitään kesäksi, voi suunnata ajatukset loppuvuoden juhliin. Esimerkiksi jokavuotisen joulukorttitulvan voi taltuttaa tekemällä kirjan ohjeilla kätevän korttikehyksen erilaisista nauhoista, kehyksestä ja kankaasta.

Tiedot

Nicola Gouldsmith ja Jacqueline Mann: Löydä perinteiset kädentaidot. Luo, tuunaa, kierrätä.
Suomennos Kristel Nyberg
Minerva Kustannus Oy, 2012
ISBN: 978-952-492-595-2

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Kuvat

Minerva Kustannus

Ulla 02/12 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Lempeää neulontaa -arvostelu

Niina Hakkarainen: Pyöröpuikkoarvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Suvi Heikkilä:
Puikot heilumaan -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Palmikoita puikoilla -arvostelu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittely: Iida Glumoff

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sukkia. Rakkaudella -arvostelu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Löydä perinteiset kädentaidot -arvostelu

Satu Lehti:
Kehrääjän käsikirja -arvostelu

Useita kirjoittajia:
Lanka-arviossa kesälangat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.