Ulla 02/12

Lanka-arviossa kesälangat

Frog Tree Picoboo

Picoboo on pyöreäkierteinen bambu-puuvillalanka, joka tuntuu iholla miellyttävän pehmeältä. Ensikosketus lankaan saa väistämättä aikaan halun neuloa langasta jokin mukava kesäneule. Kun pääasiassa hyvin käyttäytyviä villalankoja kuluttava neuloja sitten tarttuu Picoboohon ja puikkoihin, voi seurata hienoinen pettymys: useasta ohuesta säikeestä koostuva sileä lanka halkeilee helposti neulottaessa, etenkin jos puikot ovat kovin terävät. Puuvilla- ja bambulankojen vakioneulojille tämä ei liene mikään ongelma, eikä Picoboo suinkaan ole markkinoiden pahimpia lankoja halkeilunsa suhteen.

Koostumuksensa puolesta voisi kuvitella Picoboon sopivan mainiosti tiskirätiksi. Langan ylellinen pehmeys kuitenkin sotii siivoustarkoitusta vastaan. Siksi testaaja ei hennonutkaan tuomita testikerää viettämään loppuelämäänsä keittiöhanan päällä. Värikartalta löytyy sekä hempeitä pastellivärejä että tummempia sävyjä. Lanka soveltuu siis myös väriensä puolesta kaikille, ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Langan tiedot

60 % puuvillaa, 40 % bambuviskoosia
50 g = 106 m
Puikkosuositus: 3,5 - 4,0 mm
Konepesu

Rico Essentials Cotton DK

Rico Essentials Cotton DK on kesäinen puuvillalanka. Se on merseroitua puuvillaa, jonka viimeinen kertaus on melko löyhä. Ilman vyötettä lanka on helppo pikaisesti sekoittaa sekä Garnstudion Muskatiin että Novitan Tennesseehen - lanka on hieman ohuempaa, mutta suositustiheys 22 silmukkaa kymmenelle senttimetrille vastaa kuitenkin Tennesseen suositustiheyttä. Ainakin pitsisemmissä malleissa langan voi vaihtaa toiseen huoletta.

Neuloessa lanka hieman kiertyy itsensä ympärille, kuten muutkin samankaltaiset puuvillalangat tekevät, muuta muuten lanka pysyy nätisti koossa ja on miellyttävä neuloa. Lankaa kuluu yllättävän vähän riittoisan metrimäärän ansiosta. Ainakin itse sain neulotusta pinnasta myös miellyttävän tasaista.

Langalle listataan valmistajan sivuilla 43 eri väriä, joista useimmat ovat voimakkaita ja raikkaita. Langassa on muutama vaaleampikin sävy herkkiä ja hempeitä neuleita varten, mutta itse pidän langan kirkkaista violeteista ja turkooseista. Näin laajasta värikartasta on helppo poimia herkullisia yhdistelmiä niin pirteisiin raitaneuleisiin kuin klassisen tyylikkäisiin edustusneuleisiin.

Lanka on konepestävää ja vaikuttaa kaikin puolin laadukkaalta kilpailijalta muille markkinoiden merseroiduille puuvilloille asettuen paksuudeltaan Novitan Tennesseen ja Sandnesgarnin Mandarin Petitin välille. Langasta saa neulottua melko kevyen kesäneuleen, johon ei kuitenkaan mene ikuisuutta. Itse neuloin langasta noin koon 52 topin parin viikon iltoina melko vaivatta. Päällä toppi tuntuu mukavan pehmeältä.

Langan tiedot

100 % merseroitua puuvillaa
50 g = 130 m
Puikkosuositus: 3 - 4 mm
Tiheys: 22 s = 10 cm

Rowan Creative Linen

Creative Linen -langassa Rowan on yhdistänyt kaksi erilaista, mutta jotenkin samankaltaista materiaalia: merseroimattoman puuvillan ja pellavan. Lanka myydään sadan gramman vyyhdillä, joten ensimmäinen tuntuma lankaan tulee siinä kun sen kerii vyyhdille. Tämä ensituntuma ei ole kuitenkaan kovin positiivinen, sillä lanka nöyhtää runsaasti. Neulomisen aikana nöyhtää ei tuntunut kuitenkaan enää irtoavan kovinkaan paljon, tosin neuloin vain pienen mallitilkun. Varminta on kuitenkin huuhdella valmis neule hyvin, jos haluaa olla varma, ettei se varise nöyhtää ympäriinsä.

Rowanilla on useita melko krouvin ja rustiikkisen oloisia lankoja ja Creative Linen kuuluu myös tähän luokkaan. Valmis neulepinta tuntuu samalla sekä pehmeältä että kovalta, sillä puuvilla tuo mukaan pehmeyttä mutta samalla langasta pilkistää pieniä olettavasti pellavaisia kovempia kuidunpätkiä. Käsialan epätasaisuudet näkyvät neulepinnasta selvästi, sillä kumpikaan materiaali ei ole mitenkään anteeksiantavaa epätasaisuuksille. Lanka on aika paksua, suosituspuikkokoko on 4,5 mm, mutta lopputuloksesta tulee kuitenkin laskeutuva.

Langan värivalikoima on runsas, eri värejä löytyy peräti 20 kappaletta. Perinteisistä kesälangoista poiketen valikoimasta löytyy myös voimakkaita värejä niiden kesähaaleiden lisäksi. Testiväri, nimeltään Salmon (eli siis lohi), väri 627, oli jotain siltä väliltä. Ei nyt selvä lohenpunainen, enemmänkin lohenpunainen harmaalla sävytettynä.

Kuten ylläolevasta saattaa huomata, en oikein tiedä mitä mieltä langasta olisin. Siinä on huonoja puolia kuten nukkaavuus - joka tosin ei välttämättä haittaa valmista neuletta - ja käsialan epätasaisuudet näkyvät häiritsevästi. Mutta hyviä puolia löytyy myös, kuten laskeutuvuus ja paksuus. Kiinnostava tuttavuus kyllä, voisin kuvitella kokeilevani tästä jotain kesäneuletta, ei nyt ehkä ihan mitään hellevaatetta, mutta ehkäpä siitä voisi tehdä pitkähihaisen neulepaidan viileisiin kesäiltoihin.

Langan tiedot

50 % pellavaa, 50 % puuvillaa
100 g = 200 m
Puikkosuositus: 4,5 mm
Tiheys: 21 s ja 28 krs = 10 cm
Käsinpesu 30°C

Rowan Wool Cotton 4 ply

Jos monet Rowanin langat ovat kovin rustiikkisia ja krouveja, niin löytyy valikoimasta sitten sitä toistakin päätä, eli sileää ja mutkatonta. Wool Cotton lukeutuu tähän jälkimmäiseen, eli lanka on tiukkakierteinen, pehmeä ja siloisen oloinen. Wool Cotton on ollut Rowanin valikoimissa jo vuosia, mutta nyt on testissä sen uusi pikkuveli, ohuempi 4 ply.

Villan ja puuvillan liitto voi tuntua hieman erikoiselta, mutta itseasiassa se toimii mainiosti. Puuvilla tuo mukaan kesäisyyttä ja villa taas joustavuutta. Neuloessa tuntuu ihan siltä kuin neuloisi pelkkää villaa, puuvillan mukana oloa ei huomaa oikeastaan ollenkaan. Sen vaikutuksen huomaa varmasti enemmän käyttömukavuudessa ja vaatteen hoidossa, sillä valmiin neuleen voi pestä koneessa, villapesuohjelmalla tosin.

Lankaa oli mukava neuloa ja mallitilkusta tuli joustava ja tasainen. Silmukat erottuvat tiukkakierteisyyden vuoksi hyvin, joten palmikot onnistuisivat tästä langasta varmasti kauniisti.

Langan värimaailma on aika kesäinen, 18 värivaihtoehdosta suurin osa on joko pastellimaisia tai muuten kesäisen heleitä. Tummempia löytyy vain kolme: tumma sininen, musta ja harmaa.

Rowan Wool Cotton 4 ply vaikuttaa mainiolta monikäyttölangalta. Vaikka en siitä kuitenkaan helleneuletta tekisi, niin siitä saa monikäyttöisempiä neuleita kuin pelkästä villalangasta. Lanka sopii viileisiin kesäiltoihin, lämminverisille talvipaidoiksi ja mainiosti myös vauvaneuleisiin pehmeytensä ansiosta - ja konepesumahdollisuus on aina plussaa. Värimaailmaan toivoisin myös hieman voimakkaampia värejä, tai ehkä ne on sitten säästetty sinne paksumman version värikarttaan.

Langan tiedot

50 % merinovillaa, 50 % puuvillaa
50 g = 180 m
Puikkosuositus: 3,25 mm
Tiheys: 28 s ja 36 krs = 10 cm
Konepesu 40° villanpesuohjelmalla

Schachenmayr SMC Favorito

Favorito on eräänlaista nauhalankaa: lanka muodostuu ohuesta nauhasta, jonka väliin on punottu säiettä. Kun sain kerän käteeni, mietin miten sen neulominen onnistuu, ja olin huolissani, jäisikö puikko koko ajan kiinni nauhaan. Huoleni oli kuitenkin turha, sillä Favoriton neulominen ei eronnut normaalin puuvillan neulomisesta lainkaan.

Neulotusta pinnasta tulee hieman pörröistä, mikä asettaa omat haasteensa sille, mitä tästä langasta kannattaa neuloa. Kovin isoja pintoja en tästä tekisi, koska se saattaa näyttää turhan levottomalta. Pienempiin pintoihin kuten korosteiksi hihansuihin tämä lanka on omiaan. Mietin itse, että kerästä tulisi hyvä lelu tuoreelle sukulaispojalle jota neulepinta voisi hyvinkin kiinnostaa.

Langan tiedot

41 % puuvillaa, 34 % akryyliä, 25 % polyamidia
50 g = 105 m
Puikkosuositus: 4 - 5 mm
Tiheys: 18 s ja 28 krs = 10 cm

Schachenmayr SMC Select Violena Colori

Puuvilla-modaalisekoite Violena on iloinen yllätys neulojalle, joka ei yleensä tule toimeen puuvillan kanssa. Neuloksesta tulee laskeutuvaa ja kaunis kiilto lienee modaalin ansiota. Kuituseos myös tekee langasta hieman tweedmäisen ilman tweedille tyypillisiä "roskia". Modaali on viskoosin kaltaista selluloosamuuntokuitua, mutta kestää viskoosia paremmin käyttöä ja pesua.

Violenaa oli mukava työstää ja mallitilkku käyttäytyi hyvin myös pesukoneessa. Se ei kutistunut, kuten merseroimattomalle puuvillalle joskus käy. Tästä langasta tulee uskoakseni oikein mukavia kesäneuleita.

Langan tiedot

50 % puuvillaa, 50 % modaalia
50 g = 100 m
Puikkosuositus: 4 - 4,5 mm
Tiheys: 21 s = 10 cm

Sirdar Simply Recycled dk

Sirdarin kesäuutuus Simply Recycled dk kuuluu eko- ja kierrätyslankojen joukkoon. Langan koostumus on puoliksi kierrätyspuuvillaa ja puoliksi akryyliä. En ennen testaamistani tutustunut koostumukseen tarkemmin, koska päällisin puolin lanka vaikutti merseroimattomalta puuvillalangalta. Yllätyinkin kovasti langan akryylisisällöstä. Mallitilkkua tarkastellessa akryyli tuo parhaat puolensa esiin keventäen ja pehmentäen neulepintaa.

Lanka oli mukavaa neuloa, ja lopullinen neulepinta on tasainen ja pehmeä. Testattavana oli hillitty kellertävä sävy, ja muutkin langan värit ovat sekä Sirdarille että kierrätyslangoille tyypilliseen tapaan rauhallisia ja hillittyjä. Peseminen ei vaikuttanut suuresti mallitilkkuun, ja langan voi todennäköisesti odottaa käyttäytyvän kuten useiden kaupoissa myytävien puuvilla-akryylineuleiden kuuluu: pitkäikäisesti ja siististi. Lanka onkin erinomainen hieman laskeutuvapintaisiin arki- ja käyttöneuleisiin.

Langan tiedot

50 % kierrätyspuuvillaa, 50 % akryyliä
50 g = 130 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s = 10 cm

Sublime Egyptian Cotton dk

Testilankakerä tuo mieleen helmen: se on pieni, hohtava ja kova. Pyöreä kerämuoto on niin tiiviisti pakattu, että vyötettä joutuu hieman kaivelemaan kerän sisältä. Itse lanka on melko tavanomaista pyöreäkierteistä puuvillalankaa, joka kuitenkin ilahduttaa kauniilla kiillollaan ja helpolla neulottavuudellaan. Kierre on tiivis eikä halkeile pienilläkään puikoilla neuloessa. Puikkosuositus on yllättävän suuri, joten mallitilkun neulominen on ehdottomasti suositeltavaa ennen neulomista.

Värikartalta löytyy 12 sävyä pastelleista voimakkaampiin väreihin. Koska testattava lanka oli väriltään vaalea, värin pesunkestävyydestä on vaikea sanoa mitään. Neulepinnan ulkonäköön konepesu ei kuitenkaan vaikuttanut ja kaunis kiiltokin säilyi. Lankaa voi suositella kaikenlaisiin kesäneuleisiin ja puuvillan ystäville.

Langan tiedot

100 % puuvillaa
50 g = 105 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 28 krs = 10 cm

Sublime Tussah Silk dk

Sublimen Tussah Silk dk lupaa jo nimessä juhlavasti tussah-laatuista silkkiä. Lanka on ensituntumalta kuitenkin kovaa ja ryppyistä, joten mallitilkkua aloitellessani olin kovin epäileväinen. Langan rakenne on aaltoileva ja tekstuurinen, sillä langassa on toinen säie silkkiä ja toinen viskoosia.

Neuloessa neulepinta käpertyy ja kipristelee hyvinkin paljon, mutta mallitilkun pingottaminen sai neuleen asettumaan kauniin tasaiseksi. Langan paremmat puolet pääsevät esiin oikeastaan vasta käsitellyssä mallitilkussa. Mallitilkku oikeni ja muutti tiheyttään melko reilusti käsittelyssä, joten ennen neuleen neulomista tästä langasta on ehdottomasti suositeltavaa neuloa kunnollinen mallitilkku ja viimeistellä se. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä tiheyden kanssa. Muutoin lanka käyttäytyi neulottaessa hyvin.

Lanka on selvästi juhla- ja edustusneulelankaa, koska herkkien kuitujensa vuoksi se ei kestä kovin kovakouraista pesua tai kulutusta. Lisäksi langasta neulottu pinta kiiltää hillityn kauniisti, joten lopullinen neule on klassisen laskeutuva ja hieman kiiltävä. Langan kesäisen vaaleassa värikartassa on 7 melko hillittyä ja juhlavaa sävyä sekä juhlaneuleiden perusväri musta.

Langan tiedot

50 % silkkiä, 50 % viskoosia
50 g = 100 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s = 10 cm

Teksti ja kuvat

Taija Elo: Schachenmayr SMC Favorito, Schachenmayr SMC Select Violena Colori

Lisää Taijasta

Niina Hakkarainen: Rowan Creative Linen, Rowan Wool Cotton

Lisää Niinasta

Hanna-Kaisa Hämäläinen: Frog Tree Picoboo, Sublime Egyptian Cotton dk

Lisää Hanna-Kaisasta

Eeva Saviranta: Rico Essentials Cotton DK, Sirdar Simply Recycled dk, Sublime Tussah Silk dk

Lisää Eevasta

Kiitokset

Coats

Tekstiiliteollisuus

Villavyyhti

Ulla 02/12 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Lempeää neulontaa -arvostelu

Niina Hakkarainen: Pyöröpuikkoarvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Suvi Heikkilä:
Puikot heilumaan -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Palmikoita puikoilla -arvostelu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittely: Iida Glumoff

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sukkia. Rakkaudella -arvostelu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Löydä perinteiset kädentaidot -arvostelu

Satu Lehti:
Kehrääjän käsikirja -arvostelu

Useita kirjoittajia:
Lanka-arviossa kesälangat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.