Ulla 02/11

Miranda

Suunnittelin ja toteutin tämän huivin opinnäytetyönäni. Tässä huivissa on yhdistetty dominotekniikkaa ja pitsineuletta. Dominotekniikka on neuletilkun tekotapa, jossa kavennetaan joka toisella kerroksella 2 silmukkaa neuleen keskellä. Tavallisesti dominotilkut tehdään aina oikein -neuleella, mutta halusin kokeilla miltä ne näyttävät osana pitsiä. Huivi tehdään tilkku kerrallaan ja tilkut yhdistetään toisiinsa jo neuloessa. Kuvan huivissa on käytetty itse värjättyjä lankoja.

Lanka ja langan menekki

Gjestal Maija (85 % villaa, 15 % polyamidia; 50 g / 130 m) 250 g punaista sekä 10 g seuraavia värejä: sininen, vihreä, keltainen, oranssi ja violetti.

Korvaavaksi langaksi sopivat esimerkiksi Novita Wool, Novita Nalle ja Sandnesgarn Smart.

Neuletiheys

18 s = 10 cm

Koska kyseessä on huivi, jonka koon voit itse päättää, neuletiheys ei ole kovin tärkeä. Tärkeintä on, että valitset suositusta isommat puikot, jolloin huivi laskeutuu kauniisti. Lisäksi on tärkeää, että neuletiheys on sama sekä pitsineuleessa että aina oikein -neuleessa.

Puikot

4,5 mm pitsineuleeseen tai käsialan mukaan
5 mm aina oikein -neuleeseen tai käsialan mukaan

Koko

Huivin korkeus 66 cm, leveys 170 cm.

Ohje

Luo 57 s ohuemmilla puikoilla punaisella langalla. Merkitse keskimmäinen silmukka silmukkamerkillä tai pätkällä hyvin erottuvaa lankaa.

1. krs: Neulo oikein.
2. krs: Neulo kunnes olet 1 silmukan päässä keskisilmukasta, nosta 1 neulomatta, neulo 2 o yht, vedä nostettu silmukka kaventamalla syntyneen silmukan yli, neulo kerros loppuun.
3. krs: Neulo oikein.
4. krs *Neulo 2 o yht, langankierto*, toista *-*, kunnes olet 1 s:n päässä keskisilmukasta, nosta 1 neulomatta, neulo 2 o yht, vedä nostettu silmukka kaventamalla syntyneen silmukan yli. Neulo *lk, 2 o yht*, toista *-* kerroksen loppuun.

Toista näitä neljää kerrosta, kunnes tilkussasi on 21 s. Neulo 1 krs oikein. Vaihda työhön paksummat puikot ja sininen lanka. Neulo seuraavaksi mallineuleen 2. kerros. Toista kerroksia 1 ja 2, kunnes tilkussa on 1 s jäljellä. Katkaise lanka ja vedä jäljellä olevan s:n läpi.

Neulo toinen samanlainen tilkku, mutta vaihda lanka vihreäksi.

Poimi sitten vihreäkulmaisen tilkun sivusta 28 s, luo 1 s ja poimi sitten sinikulmaisen tilkun sivusta 28 s. Kuvassa on poimittu vihreäkulmaisen tilkun silmukat ja osa sinikulmaisen tilkun silmukoista.

Puikoillasi on jälleen 57 s. Neulo näillä silmukoilla samanlainen tilkku kuin ensimmäinen. Vaihda tällä kertaa kulman väriksi violetti.

Jätä nyt yhteen neulotut kolme tilkkua odottamaan ja neulo yksi tilkku samoin kuin ensimmäinen. Kulman väri on nyt keltainen.

Poimi sitten keltakulmaisen tilkun sivusta 28 s, luo 1 s ja poimi sitten vihreäkulmaisen tilkun sivusta 28 s. Neulo samanlainen tilkku kuin ensimmäinen. Kulman väri on sininen.

Poimi 28 s sinikulmaisen tilkun reunasta. Poimi keskimmäinen s alla olevan vihreäkulmaisen tilkun kulmasta. Poimi sitten 28 s violettikulmaisen tilkun reunasta. Neulo samanlainen tilkku kuin ensimmäinen. Kulman väri on nyt oranssi.

Jatka näin ao. kuvan mukaisesti, kunnes työssäsi on 15 tilkkua tai se on haluamasi kokoinen.

Ylälaidan kolmiot

Poimi tilkun numero 4 sivusta, joka on tilkun numero 7 puolella, 29 s. Aloita silmukoiden poimiminen neliön vapaana olevasta kärjestä. Neulo seuraavasti:

1. krs: Neulo oikein.
2. krs: Nosta 1 neulomatta, 1 o, vedä nostettu s neulotun yli. Neulo kerros loppuun.
3. krs: Neulo oikein.
4. krs: Nosta 1 neulomatta, 1 o, vedä nostettu s neulotun yli. Neulo *lk, 2 o yht*, toista *-* kerroksen loppuun.

Toista näitä neljää kerrosta, kunnes jäljellä on 1 s. Katkaise lanka, jätä pitkä langanpää ja vedä se jäljellä olevan s:n läpi. Neulo samanlainen kolmio tilkkuihin 7 ja 11.

Tee samoin tilkun 4 toiselle puolelle, mutta aloita silmukoiden poimiminen tilkun 5 kärjen vierestä. Neulo seuraavasti:

1. krs: Neulo oikein.
2. krs: Neulo oikein, kunnes jäljellä on 2 s, 2 o yht.
3. krs: Neulo oikein.
4. krs: Neulo *2 o yht, lk*, toista *-*, kunnes jäljellä on 2 s. Neulo 2 o yht.

Toista näitä neljää kerrosta, kunnes jäljellä on 1 s. Katkaise lanka, jätä pitkä langanpää ja vedä se jäljellä olevan s:n läpi. Neulo samanlainen kolmio tilkkuihin 2 ja 1.

Viimeistely

Ompele kolmioiden sivut kiinni niiden vieressä oleviin tilkkuihin. Päättele langanpäät. Pingota huivi.

Vinkkejä

Mikäli dominotekniikka on sinulle uutta, suosittelen tutustumaan Käspaikan Dominoneulos-sivuun sekä Ullassa aiemmin ilmestyneen Kaaospeiton ohjeeseen.

Jos silmukoiden poimiminen tuntuu vaikealta, voit käyttää apuna virkkuukoukkua.

Jos et halua liittää tilkkuja yhteen neuloessasi, voit tehdä tilkut erikseen ja ommella ne yhteen. 

Teksti

Johanna Mäki

Lisää Johannasta

Kuvat

Pääkuva Sara Jaavamo
Muut Johanna Mäki

Ulla 02/11 - Ohjeet

Adelheid:
Hilma

Adelheid:
Huldan takki

Ausifer:
Taikametsä

Niina Hakkarainen:
I Want Candy

Suvi Heikkilä:
Koivu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Purppurafuusio

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Raiteilla

Pia Ketola:
Tuuteri

KristaK:
Petunia

Maria Luoma-aho:
Sinivuokkopipo

Johanna Mäki:
Miranda

Sara Palojärvi:
Kromosomisukat

Eeva Saviranta:
Herbert

Eeva Saviranta:
Kesäkukkia

Heli Suhonen:
Tilkkusukat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.