Teksti ja kuvat:
Laura Uusitalo

Lisää Laurasta

Artikkelit

Jussi Katajala:
Jämätarina

Laura Lehtinen:
Jää jämälankojen lumoihin

Ohjeet

Iso Gnu:
Nepal-myssy

KirsiJ:
Omat ja vieraidenkin pyyhkeet

Laura Lehtinen:
Jämiskassi Rollo
Raisa-raitakassi
Villatermos

Leena Katto:
Viivin valssimekko

Marja:
Sydänpatalappu

Marjut Katajala:
Hirsimökkitilkku

Naumanni:
Vauvan jämähame

Outi Välimaa-Mustalahti:
Etnohame
Mustikkamaito-laukku
Sulajää-tunika

Sirpa:
Hyvän tuulen laukut

 

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty

 

Kaaospeitto

Tilkkupeitto ilman saumojen ompelua! Kaaospeitto on sopiva jämälankatyö, jos sinulla on suuri määrä pieniä nöttösiä suunnilleen saman vahvuista lankaa. Peiton idea on siinä, että se neulotaan tilkku kerrallaan, mutta uuden tilkun silmukat poimitaan aina peiton reunasta, joten tilkkuja ei tarvitse erikseen ommella yhteen. Neuloksen suunta vaihtuu koko ajan, joten peitto venyy suunnilleen yhtä paljon kaikkiin suuntiin ja pitää hyvin muotonsa.

Oma kaaospeittoni syntyi 15 vuotta sitten kasvivärjäämieni vahvojen Pirkka-lankojen jämistä, joita oli neulottu ja purettu ja jotka tämän seurauksena olivat pienissä kerissä, ja joista mitään väriä ei ollut tarpeeksi minkään yksittäisen työn tekemiseen. Kaaospeiton lankojen ei tarvitse kuitenkaan olla välttämättä samaa; riittää, että neuletiheys on sama. Peiton voit tehdä niin isoksi kuin lankaa riittää tai voit vaikkapa jatkaa peittoa myöhemmin, kun lankoja on kertynyt lisää.

Mallipeitto on vasenkätisen neulojan tekemä; ohjeen kuvat on peilattu kuvankäsittelyohjelmassa niin että ne näyttävät oikeakätisen neulojan tekemiltä.

Lanka ja langan menekki

Saman vahvuisia jämälankoja langan vahvuuden ja peiton koon mukaan 300 g tai enemmän.

Puikot

Langalle sopivat puikot. Jos lankasi ovat hiukan eri vahvuisia, voit käyttää eri paksuisia puikkoja niin, että neuletiheydestä tulee niiden avulla sama.

Ohje

Kaaospeitto neulotaan dominoneuloksena (katso myös Käspaikan sivu).

Dominotilkut neulotaan aina oikein -neuloksena siten, että aluksi uodaan kahden sivun pituuden verran silmukoita. Tämän jälkeen kavennetaan joka toisella kerroksella keskellä kaksi silmukkaa, kunnes jäljellä on yksi silmukka. On tärkeää, että silmukoita on alusta saakka pariton määrä, jotta kavennukset tulevat keskelle tilkkua ja keskenään samaan linjaan.

Luo pariton määrä silmukoita - silmukkamäärä riippuu siitä, millaista lankaa käytät ja kuinka suuria tilkkuja tahdot peittoosi. Arvioi neuletiheys ja luo silmukoita kaksi kertaa haluamasi tilkun reunan verran. Omassa peitossani neuletiheys on 20 s / 10 cm, joten 10x10 cm tilkkua varten loin 41 silmukkaa.

Neulo ensimmäinen tilkku. Neulo aina oikein, mutta nosta jokaisen kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta. Parittomilla kerroksilla neulo kolme keskimmäistä silmukkaa yhteen (nosta 1, neulo 2 oikein yhteen, vedä nostettu silmukka juuri neulotun silmukan yli). Parillisilla kerroksilla neulo koko kerros aina oikein.

Kun jäljellä on 1 silmukka, luo toisen tilkun silmukat. Edellisen tilkun viimeinen silmukka on samalla uuden tilkun ensimmäinen. Jätä se puikolle ja ala poimia tilkun reunasta silmukoita siten, että poimit jokaisen nostetun silmukan alta yhden uuden silmukan. Pidä tällöin tilkku oikea puoli itseesi päin. Nyt silmukoita pitäisi olla puolet tarvittavasta määrästä, omassa peitossani 20. Poimi tilkun nurkasta yksi silmukka ja luo sitten loput silmukat. Neulo toinen tilkku samoin kuin ensimmäinen - keskimmäinen silmukka on viimeinen, jonka poimit edellisen tilkun laidasta.

Jatka näin, kunnes tuloksena syntyvän suikaleen pituus on sopiva. Vedä lanka viimeisen silmukan läpi ja päättele kaikki langanpäät.

Ala sitten neuloa seuraavaa suikaletta: luo puolet tilkkuun tarvittavista silmukoista ja poimi sitten ensimmäisen tilkun oikeasta laidasta loput silmukat niin, että valmiin tilkun oikea puoli on itseesi päin. Poimi ensin keskimmäinen silmukka aivan laidasta ja sitten jokaisen nostetun silmukan alta yksi uusi silmukka. Kun pääset ensimmäisen tilkun reunaan, pitäisi silmukoita olla taas oikea määrä.

Neulo toisen suikaleen ensimmäinen tilkku tavalliseen tapaan. Kun pääset tilkun loppuun, poimi puolet uuden tilkun silmukoista edellisen tilkun reunasta samaan tapaan kuin ensimmäisessä suikaleessa, sitten yksi silmukka kulmasta ja loput silmukat ensimmäisen suikaleen toisen tilkun oikeasta laidasta. Jatka tähän tapaan toisen suikaleen loppuun ja niin monta suikaletta kuin peittoosi tahdot tai mihin lanka riittää. Halutessasi voit vielä virkata peiton ympärille reunuksen.

Lankaa voit vaihtaa, kun edellinen loppuu - ei ole millään tapaa tarpeen neuloa kokonaista tilkkua yhdellä langalla tai vaihtaa lankaa tilkun lopussa. Jos ja kun vaihdat lankaa kesken tilkun, kannattaa se vaihtaa aina oikean puolen eli parillisen kerroksen alussa. Tällöin peiton oikealla puolella värinvaihdoksista tulee kauttaaltaan siistejä. Jos haluat vielä kaoottisemman kaaospeiton, voit tietysti vaihtaa lankaa juuri silloin, kun edellinen kerä loppuu!

Peittoa on helppo jatkaa myöhemmin, jos jämälankoja kertyy lisää - poimit vain uudet silmukat peiton reunasta ja alat neuloa. Voit toki myös neuloa yksittäisiä tilkkuja tai suikaleita ja ommella ne yhteen myöhemmin.