Ulla 02/11

Tuuteri

Tuuteri-lapasten innoittajana on äidilläni ja tädeilläni oleva Tuuterin kansallispuku. Sain muutaman valokuvan tädiltäni, ja kansallispuvun esiliinasta sain idean lapasten kirjoneulekuvioon. Lapasten pääväri tuli puvun liiviosasta.

Lapasen reunakoristeina olevat hapsut ja kierreraita on saanut innoituksen Mary Oljen Kauneimmat käsityöt -kirjan itä-karjalaisten lapasten koristekuvioista.

Lanka ja langan menekki

Regia 4-fädig (75 % villaa, 25 % polyamidia; 50 g / 210 m), 50 g punaista (2002), 10 g vihreää (327), sinistä (1090) ja valkoista (1992), vähän keltaista lankaa.

Neuletiheys

30 s ja 44 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 2,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

1,5 cm korkea ja noin 10 cm leveä pahvisuikale hapsujen neulomista varten

Koko

Naisten S

Ohje

Ennen kuin aloitat

Lapasessa on sekä hapsut että kierreraita, johon ohjeet löytyvät alta.

Hapsureuna:
Hapsujen tekemisessä apuna käytetään 1,5 cm levyistä lastaa, jonka voit tehdä esim. paksusta pahvista. Pidä pahvia oikean käden puikon alla.

Tee hapsuja aina kolme silmukkaa yhdellä värillä oikeaa neuloen. Aloita vihreällä. Neulo ensimmäinen silmukka ja kiepauta vihreä lanka pahvin ympäri edestä taaksepäin. Neulo seuraava silmukka ja kiepauta vihreä lanka taas pahvin ympäri. Kolmas silmukka neulotaan sekä vihreällä että punaisella langalla. Kiepauta punainen lanka pahvin ympäri ja neulo neljäs silmukka. Neulo viides silmukka punaisella. Neulo kuudes silmukka sekä punaisella että vihreällä langalla ja kiepauta pahvin ympäri. Jatka näin neuloen aina joka 3. silmukka molemmilla väreillä ja vaihda samalla hapsulangan väriä. Silmukoiden neulominen molemmilla väreillä sitoo hapsut kiinni.

Kun olet neulonut muutaman silmukan seuraavalta puikolta, voit siirtää pahvia niin, että ensimmäiset hapsut eivät enää ole pahvin ympärillä.

Kierreraita:
1. krs: Vie valkoinen lanka työn eteen ja ota käteen vihreä lanka. Neulo ensimmäinen silmukka nurin vihreällä. Vie vihreä lanka työn eteen. Vie valkoinen lanka vihreän langan päältä ja neulo toinen silmukka nurin. Jätä valkoinen lanka työn eteen ja vie vihreä valkoisen langan päältä ja neulo silmukka nurin. Neulo koko kerros nurin vuorotellen vihreällä ja valkoisella langalla. Neulo silmukat mahdollisimman löyhästi.

2. krs: Neulo oikein valkoisella langalla.

Toista näitä kahta kerrosta 3 kertaa. Langat kiertyvät neulottaessa toistensa ympärille, joten joudut välillä selvittelemään lankoja.

Oikea lapanen

Luo 64 s sukkapuikoille vihreällä langalla. Jaa jokaiselle puikolle 16 s. Tee hapsureuna käyttäen vihreää ja punaista väriä. Aloita vihreällä.

Neulo 2 krs valkoisella. Muista, että joka 3. silmukka on neulottu kahdella värillä, ja että puikolla olevien silmukoiden määrä on 16. Kerroksen jälkeen voit kiristää hapsuja. Kiristä vetämällä aina kolme samanväristä hapsua yhdessä, jotta ne pysyvät tasamittaisina.

Aloita kierreraita valkoisella ja vihreällä langalla. Kierreraita on merkitty mukaan kirjoneulekaavioon.

Jatka kierreraidan jälkeen kirjoneulekaavion kerrokselta 7.

Neulo kirjoneulekaavion jälkeen 1 krs sinisellä. Kavenna kerroksella 2 s jokaiselta puikolta neulomalla 2. ja 3. sekä 10. ja 11. s yhteen. Jokaiselle puikolle jää 14 s.

Vaihda punaiseen lankaan ja neulo, kunnes lapasen pituus on n. 12 cm.

Peukaloaukko

Neulo 3. puikolta 3 s. Siirrä apulangalle 9 s peukaloa varten. Lisää 9 s apulangalle siirrettyjen silmukoiden tilalle. Neulo loput 2 s.

Neulo oikein, kunnes lapanen ulottuu n. 1 cm pikkusormen yli.

Kärki

Aloita kärkikavennukset. Neulo 1. ja 3. puikon 1. s oikein. Nosta seuraava silmukka kuin neuloisit sen oikein. Siirrä silmukka vasemmalle puikolle. Neulo 2 oikein yhteen. Kavenna 2. ja 4. puikon lopussa neulomalla 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen. Neulo kavennuskerrosten välillä aina yksi välikerros sileää neuletta. Kun silmukoita on jäljellä 8 (2 s per puikko), katkaise lanka. Vedä lanka kaikkien silmukoiden läpi ja päättele huolellisesti.

Peukalo

Siirrä apulangan silmukat puikolle. Poimi peukalon yläreunasta 13 s. Puikoilla on 8, 7 ja 7 silmukkaa. Neulo punaisella, kunnes peukalo peittyy. Kavenna kolmella kavennuskerroksella 2 oikein yhteen kaikilla silmukoilla. Katkaise lanka, vedä se kaikkien silmukoiden läpi ja päättele huolellisesti.

Vasen lapanen

Neulo kuten oikea lapanen, lukuun ottamatta peukaloaukkoa.

Neulo peukaloaukko 2. puikolla seuraavasti: neulo 2 s, siirrä 9 s apulangalle. Lisää 9 s apulangalle siirrettyjen silmukoiden tilalle ja neulo loput 3 s.

Viimeistely

Päättele langanpäät. Mikäli kirjoneule ei ole tasaista, höyrytä lapaset kevyesti.

Kaaviot

Vinkkejä

Lapasen kokoa on helppo suurentaa neulomalla paksummalla langalla tai suuremmilla puikoilla.

Suuremmassa koossa kannattaa ranneosan pituutta lisätä ennen peukalon tekemistä ohjeessa mainitusta 12 cm:stä itselle sopivaan mittaan noin 14-16 cm:in.

Halutessasi voit jättää hapsureunan neulomatta.

Kirjoneulekuviossa olevan keltaisen värin voi kirjoa jälkikäteen silmukoita jäljitellen. Keltaisen värin voi myös jättää kokonaan pois.

Teksti ja kuvat

Pia Ketola

Lisää Piasta

Ulla 02/11 - Ohjeet

Adelheid:
Hilma

Adelheid:
Huldan takki

Ausifer:
Taikametsä

Niina Hakkarainen:
I Want Candy

Suvi Heikkilä:
Koivu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Purppurafuusio

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Raiteilla

Pia Ketola:
Tuuteri

KristaK:
Petunia

Maria Luoma-aho:
Sinivuokkopipo

Johanna Mäki:
Miranda

Sara Palojärvi:
Kromosomisukat

Eeva Saviranta:
Herbert

Eeva Saviranta:
Kesäkukkia

Heli Suhonen:
Tilkkusukat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.