Ulla 01/18

Minna I

Minna I -hihatin sai alkunsa Ullan sähköpostiin lähetetystä kyselystä ja toiveesta, jossa kysyjä toivoi, että Ullaan suunniteltaisiin kyynärpäämittainen hihatin, jota voisi käyttää kesällä kotimaassa ja matkoilla vuoden ympäri. Yksinkertainen muotokieli sai viitteet Lanitium ex Machinan kauniista bambusekoitteisesta sukkalangasta.

Ohjeen nimi on peräisin osittain eräältä tosielämän supersankarilta, joka oli aikoinaan yhtä lailla kotonaan valtakunnan mahtavien keskellä kuin keskisen Afrikan kaupunkien pölyisillä kaduilla. Kaimansa tavoin Minna I sopii moneen meininkiin, olit sitten menossa tapaamaan supersankarikavereitasi, piileskelemässä kellareissa arkkiviholliseltasi tai esiintymässä tavis-alter egonasi.

Lanka ja langan menekki

Lanitium ex Machina Merino Bamboo Sock (60 % superwash-merinovillaa, 25 % bambua, 15 % nailonia; 100 g / 400 m), 160-165 g sävyssä Aurai

Neuletiheys

23 s ja 30 krs =10 cm sileää neuletta.

Tiheys ei ole kriittinen, vaan sen voi valita oman mieltymyksen mukaan, mutta on hyvä muistaa, että tiheys vaikuttaa langan menekkiin.

Puikot

pyöröpuikot 3 mm, tai käsialan mukaan

Koko

Hihatin sopii useammille, kokonaispituus on pesun ja tasokuivauksen jälkeen n. 91-92cm ja kädenteitä varten tehty aukko osa on n.62cm leveä.

Ohje

Aloitus

Luo 140 silmukkaa väliaikaisella aloituksella varalangalle. Vaihda päälankaan ja neulo sileää oikeaa 6 cm (päättäen oikean puolen kerrokseen). Nosta jokaisen kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta sekä oikealla että nurjalla puolella.

Ensimmäinen hiha

Aloita suljetun neuleen neulominen. Neulo sileää oikeaa suljettuna neuleena, kunnes kappaleen pituus on 26 cm luontireunasta. Neulo 3 kerrosta helmineuletta ja päättele kappale.

Selkäosio

Pura väliaikainen aloitus ja poimi silmukat puikolle. Nosta kerroksen ensimmäinen silmukka, neulo muut silmukat nurin. Seuraavalla oikean puolen kerroksella nosta 1 silmukka, neulo 1 silmukka, lisää yksi ja neulo kaikki silmukat oikein, kunnes puikolla on jäljellä 2 silmukkaa. Lisää 1 silmukka ja neulo viimeiset silmukat. Neulo vielä yksi kerros nurin, nostaen ensimmäinen silmukka.

Aloita pitsikuvio seuraavalla kerroksella. Nosta 1 s, neulo 1 oikein, *langankierto, nosta 2 silmukkaa, neulo ne takareunasta yhteen*, toista *-* kunnes puikolla on 2 silmukkaa. Neulo 2 viimeistä silmukkaa. Neulo nurjan puolen kerrokselle kaikki silmukat nurin, niin että nostat ensimmäisen silmukan neulomatta. Seuraavalla kerroksella nosta 1, neulo yksi, *nosta 2 silmukkaa, neulo ne takareunasta yhteen, langankierto*, toista *-* kunnes puikolla on 2 silmukkaa, neulo 2 silmukkaa.

Neulo näiden kahden pitsikuviokerroksen jälkeen yksi kerros nurin, yksi kerros oikein ja yksi kerros nurin. Muista jatkaa ensimmäisen silmukan nostamista sekä oikean että nurjan puolen kerroksilla.

Toista pitsikuvio seuraavalta kerrokselta alkaen. Neuloessasi *nosta 2, neulo ne yhteen, langankierto*-kerrosta, luo uusi silmukka kerroksen alussa (kahden ensimmäisen silmukan jälkeen) ja kerroksen lopussa (ennen 2 viimeistä silmukkaa). Neulo nurjan puolen kerrokselle kaikki silmukat nurin, niin että nostat ensimmäisen silmukan neulomatta. Seuraavalla kierroksella nosta 1, neulo yksi, *nosta 2 silmukkaa, neulo ne takareunasta yhteen, langankierto*, toista *-* kunnes puikolla on 2 silmukkaa, neulo 2 silmukkaa.

Seuraavan pitsiraidan kohdalla lisää yksi silmukka ensimmäisen pitsikerroksen alussa ja lopussa. Lisää myös nurjan puolen kerroksella yksi silmukka kerroksen alussa ja lopussa, eli nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 1 silmukka nurin, luo yksi silmukka, neulo muut silmukat nurin, kunnes puikolla on enää 2 silmukkaa, luo yksi silmukka, neulo 2 silmukkaa nurin. Seuraavalla kerroksella nosta 1 silmukka, neulo 1 silmukka, *nosta 2 silmukkaa, neulo ne takareunasta yhteen, langankierto*, toista *-* kunnes puikolla on 2 silmukkaa, neulo 2 silmukkaa. Olet nyt neulonut kolme toistoa pitsikuviota ja lisännyt kappaleeseen yhteensä 6 silmukkaa.

Jatka sileän neuleen neulomista kolmannen pitsikuviotoiston jälkeen, kunnes kappaleen pituus on 54 cm. Seuraavalla sileän puolen kerroksella nosta ensimmäinen silmukka, neulo 1, neulo 2 oikein yhteen, neulo sileää oikeaa, kunnes puikolla on 4 silmukkaa, neulo 2 oikein yhteen, neulo 2 silmukkaa.

Seuraavalla oikean puolen kerroksella, nosta 1, neulo 1 oikein, *langankierto, nosta 2 silmukkaa, neulo ne takareunasta yhteen*, toista *-* kunnes puikolla on 2 silmukkaa. Neulo 2 viimeistä silmukkaa. Neulo nurjan puolen kerrokselle kaikki silmukat nurin, niin että nostat ensimmäisen silmukan neulomatta. Seuraavalla kierroksella nosta 1, neulo yksi, nosta 3 silmukkaan, neulo ne takareunasta yhteen, langankierto, *nosta 2 silmukkaa, neulo ne takareunasta yhteen, langankierto*, toista *-* kunnes puikolla on 5 silmukkaa, nosta 3 silmukkaa, neulo ne takareunasta yhteen, neulo 2.

Neulo näiden kahden pitsikuviokerroksen jälkeen yksi kerros nurin, yksi kerros oikein ja yksi kerros nurin. Muista jatkaa ensimmäisen silmukan nostamista sekä oikean että nurjan puolen kerroksilla.

Nosta 1, neulo 1 oikein, *langankierto, nosta 2 silmukkaa, neulo ne takareunasta yhteen*, toista *-* kunnes puikolla on 2 silmukkaa. Neulo 2 viimeistä silmukkaa. Neulo nurjan puolen kerroksella kaikki silmukat nurin, niin että nostat ensimmäisen silmukan neulomatta. Seuraavalla kerroksella nosta 1, neulo yksi, *nosta 2 silmukkaa, neulo ne takareunasta yhteen, langankierto*, toista *-* kunnes puikolla on 2 silmukkaa, neulo 2.

Toinen hiha

Jatka pitsiraidan jälkeen sileää oikeaa. Kun sileä osuus on 7 cm, aloita suljetun neuleen neulominen. Neulo sileää oikeaa suljettuna neuleena, kunnes suljetun neuleen osuuden pituus on 21 cm. Neulo 3 kerrosta helmineuletta ja päättele silmukat.

Viimeistely

Päättele lankojen päät, kastele hihatin ja anna sen kuivua tasaisella alustalla.

Ohje

Karoliina Härkönen-Clive

Lisää Karoliinasta

Kuvat

Hal Clive

Langan tarjosi

lanitium ex machina

Ulla 01/18 - Ohjeet

Karoliina Härkönen-Clive:
Minna I.

Emma Karvonen:
Unelias

Inka Vilen:
Kaltevalla pinnalla

Inka Vilen:
Rock around the clock

Tiina Väätäinen:
Angus

Tiina Väätäinen:
Ilopilkku

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.