Ulla 01/18

Kaltevalla pinnalla

Lyhennetyt kerrokset avasivat minulle mahdollisuuden tehdä erilaisia neulepintoja. Tässä pipossa tasaraidat vaihtuvat lyhennetyillä kerroksilla tehtyihin kalteviin raitoihin. Kun hallitsee lyhennettyjen kerrosten idean, malli on helppo toteuttaa. Pipo on neulottu magic loop -tekniikalla pitkillä pyöröpuikoilla.

Lanka ja langan menekki

Lanka Novita Nalle (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 260 m), 100 g pääväriä
Lanka Novita Nalle (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 260 m), 100 g kontrastiväriä

Neuletiheys

24 s ja 32 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

magic loop -tekniikalla pitkät pyöröpuikot käsialan mukaan

3,0 mm resoriin, tai käsialan mukaan
3,5 mm pipoon, tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

halutessasi silmukkamerkkejä 114 kpl
neula langanpäiden päättelyyn

Koko

lasten koko: päänympärys 54 cm, valmiin pipon päänympärys 50 cm
aikuisten koko: päänympärys 58 cm, valmiin pipon päänympärys 56 cm

Ohje

Ennen kuin aloitat

Pipon kuvioraidat muotoillaan lyhennetyillä kerroksilla. Olen omaksunut Suvi Simolan esittelemän kiedo & käännä -tekniikan (katso Sirle-pipon ohje). Tässäkin ohjeessa kiedo & käännä on lyhennetty muotoon k&k. Seuraavassa minun mukaelmani kiedo & käännä -tekniikasta.

Kiedo & käännä (k&k): Neulo, kunnes jäljellä on ohjeessa mainittu määrä silmukoita. Nosta seuraava silmukka. Lanka jää aina työn nurjalle puolelle. Vie lanka nostetun silmukan jälkeen työn oikealle puolelle; tästä syntyy lankalenkki nostetun silmukan ympärille. Pidä huoli, ettei lankalenkki kiristy liikaa, jotta voit kutoa sen myöhemmin yhteen silmukan kanssa. Käännä työ, palauta nostettu silmukka takaisin toiselle puikolle ja jatka neulomista.

Nostettujen silmukoiden ja lankalenkkien neulominen: neulo lankalenkki mallineuleen mukaan joko oikein tai nurin yhteen nostetun silmukan kanssa. Lankalenkki jää silmukan taakse. Jos lankalenkki on sopivasti kiristetty, lyhennetyn kerroksen rajaa ei valmiista työstä huomaa.

Resori

Luo pienemmillä puikoilla päävärillä 112 120 s. Neulo 2 o, 2 n (tai 2 o takareunasta, 2 n) -joustinta 10 krs. Aseta silmukkamerkki kerroksen vaihtumiskohtaan.

Vaihda työhön isommat puikot ja neulo yksi kerros oikein. Aloita tämän jälkeen väriraidat. Väriraitojen lyhennetyt kerrokset tehdään 11 12 s:n jaolla. Neulo kerrokset oikealla oikein, nurjalla nurin. Tee lyhennettyjen kerrosten kääntökohta k&k -menetelmällä.

Väriraita 1 (pääväri)

1. krs: Neulo 11 12 s:n päähän kerroksen lopusta, kiedo ja käännä (k&k). Aseta halutessasi silmukkamerkki viimeisen neulotun ja nostetun silmukan väliin.
2. krs: Neulo nurin 11 12 s:n päähän kerroksen alusta, kiedo ja käännä (k&k). Aseta halutessasi silmukkamerkki kuten edellä.
3. krs: Neulo 11 12 s:n päähän silmukkamerkistä, kiedo ja käännä (k&k). Aseta halutessasi silmukkamerkki.
4. krs: Neulo nurin 11 12 s:n päähän silmukkamerkistä, kiedo ja käännä (k&k). Aseta halutessasi silmukkamerkki.

Toista kerroksia 3 ja 4 vielä kaksi kertaa, yhteensä 10 kerrosta. Tällöin aktiivisia silmukoita on jäljellä 22 24.

11. krs: Neulo kerroksen vaihtumiskohtaan asti. Aseta halutessasi kerroksen puoliväliin silmukkamerkki (=keskietu). Neulo tällä kerroksella lyhennettyjen kerrosten käännöskohtien silmukat ja ympärille kiedotut langat oikein yhteen ja poista samalla muut mahdolliset silmukkamerkit paitsi kerroksen vaihtumismerkki ja keskietumerkki.
12. krs: Neulo kokonainen kerros. Neulo lyhennettyjen kerrosten käännöskohtien silmukat kuten edellä, poista muut silmukkamerkit.
13. krs: Laske kerroksen vaihtumiskohdan ja keskietukohdan puoliväli, Neulo siihen asti ja aseta siihen halutessasi silmukkamerkki. Tämä on seuraavan väriraidan ensimmäisen kerroksen aloituskohta.

Väriraita 2 (kontrastiväri)

Neulo väriraita 2 kontrastivärillä samalla tavoin kuin väriraita 1. Huomaa, että kerroksen vaihtumiskohta on siirtynyt 1/4 kerrosta eteenpäin. Väriraidan 2 päätteeksi siirrä jälleen kerroksen vaihtumiskohtaa 1/4 kerrosta eteenpäin, alkuperäisen keskietumerkin kohdalle.

Väriraita 3 (pääväri)

Neulo väriraita 3 päävärillä samalla tavoin kuin väriraidat 1 ja 2. Huomaa, että kerroksen vaihtumiskohta on jälleen siirtynyt 1/4 kerrosta eteenpäin. Väriraidan 3 päätteeksi siirrä vielä kerran kerroksen vaihtumiskohtaa 1/4 kerrosta eteenpäin, alkuperäisen keskietumerkin ja alkuperäisen kerroksen vaihtumismerkin puoliväliin.

Väriraita 4 (kontrastiväri)

Neulo väriraita 4 kontrastivärillä samalla tavoin kuin aiemmat väriraidat. Huomaa, että kerroksen vaihtumiskohta on vielä kertaalleen siirtynyt 1/4 kerrosta eteenpäin. Väriraidan 4 päätteeksi siirrä viimeisen kerran kerroksen vaihtumiskohtaa 1/4 kerrosta eteenpäin, alkuperäiseen kerrosten vaihtumiskohtaan.

Kavennukset

Vaihda työhön pääväri ja neulo yksi kerros. Aloita sen jälkeen kavennukset, kerroksella on 8 kavennusta.

1. krs: * Neulo 12 13 s, neulo 2 o yhteen *, toista **.
2. krs: Neulo koko kerros oikein.
3. krs: * Neulo 11 12 s, neulo 2 o yhteen *, toista **.
2. krs: Neulo koko kerros oikein.

Toista kerroksia 34 siten, että neulot jokaisella parittomalla kerroksella yhden silmukan vähemmän kavennusten välissä. Kun silmukoita on jäljellä 8, katkaise lanka ja vedä se kaikkien silmukoiden läpi.

Viimeistely

Päättele langanpäät. Kostuta, pingota ja anna kuivua.

Vinkkejä

Pipo on helppo toteuttaa eripaksuisesta langasta. Lyhennetyt kerrokset tehdään mallissa 11 12 s:n jaolla, mutta jos pipon ympärys vaatii eri määrän silmukoita, lyhennettyjen kerrosten silmukkamäärä on kokonaissilmukkamäärä jaettuna kymmenellä (tarvittaessa pyöristä sopivaan kokonaislukuun, ylimääräiset tai puuttuvat silmukat jätetään joko ensimmäiseen tai viimeiseen kuvioraitakerrokseen). Halutessasi voit tehdä resorin myös 2 o, 1 n -resorina (tai 2 o takareunasta, 1 n).

Ohjeet

Inka Vilen

Lisää Inkasta

Ulla 01/18 - Ohjeet

Karoliina Härkönen-Clive:
Minna I.

Emma Karvonen:
Unelias

Inka Vilen:
Kaltevalla pinnalla

Inka Vilen:
Rock around the clock

Tiina Väätäinen:
Angus

Tiina Väätäinen:
Ilopilkku

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.