Mary Olki: Suomalaisia sukkia ja muita neuletöitä

Kirja on näköispainos vuonna 1948 ilmestyneestä kirjasta. Mary Olki on tutustunut Kansallismuseon kokoelmien koristemalleihin ja soveltanut niitä sukkiin ja vaatteisiin. Kirjassa on ensin lyhyt esittely sukan vaiheista ja käytöstä ihmiselämässä. Sen jälkeen siirrytään itse sukkaan ja sen rakenteisiin. Kirja on aikansa tuotos harva kai neuloo itse enää pitkiä sukkanauhasukkia mutta teoria pätee yhä tänäkin päivänä. Ohjeiden mukaan on helppo neuloa vaikka istuvat polvisukat säärikavennuksineen kaikkineen.

Nykyisiin värikkäisiin teoksiin tottuneille kirjan mustavalkoinen ulkoasu voi tuntua hieman tylsältä, mutta kuvat ovat selkeitä ja informatiivisia. Sukan eri osat esitellään perusteellisesti. Teoksessa painotetaan myös mallitilkun tärkeyttä. Tekotapojen suhteen kirja on hieman vaisu: kärkikavennuksia esitellään jokunen, mutta kantapäälle löytyy vain yksi malli, se perinteinen lappukantapää vahvistetulla neuloksella.

Teoriaosuutta on noin puolet, minkä jälkeen siirrytään itse neulemalleihin. Sukkaohjeita löytyy 11, niin lapsille kuin aikuisillekin, miehille ja naisille, aina yksinkertaisesta lyhyestä sukasta pitkiin naisten sukkiin asti. Paitaohjeita, joissa on sovellettu sukkien kuviomalleja, löytyy neljä, mm. sievä mittojen mukaan neulottava naisten palmikkotakki ja hieman nykyihmiselle vieraampi takkipuvun kanssa käytettävä neulottu vaalea etumus.

Kirja on hyvä lähdeteos sukista ja sukan rakenteesta kiinnostuneelle neulojalle. Istuvien sukkien teko helpottuu huomattavasti selkeiden neuvojen avulla. Harmillisesti kirjaa saa vain WSOY:n kirjakerhon Jujun kautta.

Tiedot

Mary Olki: Suomalaisia sukkia ja muita neuletöitä
WSOY, näköispainos vuodelta 1948
ISBN: 978-951-0-34959-5