Arska 02/16

Arskan materiaalisuositukset

Nyöri

Ompelutarvikkeiden joukossa tavaratalon hyllyllä huomasimme ihastuttavan väristä puuvillanyöriä. Pitihän sillä toki kokeilla neulomista - nyöri sopii Arskan vaatevarastoon aivan täydellisesti. Arska on näetsen käynyt värianalyysissa, ja koko pässigarderoobi on uusittu sen mukaan. Arskalle sopivat parhaiten Kukertavan Kevään ja Hillittömän Suven värit, höystettyinä Dramaattisen Juhlakauden värisillä asusteilla!

Neuloimme nyöriä 3,5 mm teräspuikoilla ja totesimme, että neulos sopisi vallan mainiosti sisustustekstiilien valmistukseen. Siitä saisi kivat pikku tabletit pihapöydälle, tai vaikka kesäisen kassin.
Kiitämme: neuletuntumaa ja värivalikoimaa.
Moitimme: pientä keräkokoa.

Langan tiedot

100 % puuvilla
10 g = 10 m
Puikkosuositus: 3 - 4 mm

Pharmacaren Sideharso, yksittäispakattu, 8 cm x 5 m, steriili

Sideharsovalikoimassa on eri leveyksiä, mutta valintani kohdistui 8 cm leveään hulpiolliseen harsoon, koska sitä sattui olemaan kaapissa. Sideharso on 100 % puuvillaa, kudottua palttinasidoksista levyä, venymätöntä ja normaalissa käytössä varsin toimivaa. Värikartta on hyvinkin yksipuolinen, koska värejä on vain yksi, valkoinen. Se toimii kuitenkin erinomaisena värjäyspohjana ja siten lopulliseksi väriksi on mahdollista valita mitä tahansa sitoutumatta valmiiseen lankavärikarttaan. Perinteisemmän sideharson reuna on yleensä leikattua eikä siinä ole hulpiota, ja neuletulos olisi siten karvaisempi.

Rullalla harso on siistinä 8 cm leveänä mattapintaisena levynä, josta voi neuloa suoraan. Neulottaessa harsolevy kuitenkin muuttuu paksuksi naruksi, ja koska se ei veny, eikä muodostunut naru liu’u silmukoiden läpi erityisen hyvin, neulominen on yhtä tuskaa. Valitsin puikoiksi 6 mm pyöröpuikon, koska se oli isoin talosta löytyvä puikkokoko. Isommilla puikoilla neulominen saattaisi olla helpompaa, mutta joustamattomuuden takia epäilen, että puikkokoolla ei ole suurta merkitystä neulomismukavuuteen, vaan sillä, että pitää silmukat hyvin löysinä.

Käytin mallitilkkuun yhden kokonaisen sideharsorullan ja kaksi puolikasta ja sain aikaiseksi vähän reilun 10 x 10 cm tilkun, joten rullan riittävyys on todella heikko. Toisaalta, 13 g kerän ei voi olettaa riittävän pitkälle. Harsoa pitääkin jatkaa tuon tuosta, pääteltäviä harsonpäitä tulee paljon ja neuloksesta tulee paksua. Paksulle neulokselle käyttötarkoituksen löytäminen voi olla haastavaa, mutta ehkä mattoina (kestävyys voi olla ongelma), koreina tai vastaavina harso todennäköisesti löytäisi paikkansa. Kapeampi harso voisi olla parempi valinta asu- ja asustekäytössä.

On hyvä ottaa huomioon, että pakkauksen avaamisen jälkeen harso ei enää ole steriiliä.

Peseminen ei vaikuttanut mallitilkun kokoon mitenkään. Tilkku kuitenkin pehmeni niin paljon, että sideharsosta voisi ehkä tehdä jakun – aika paksun.

Tilkku

Langan tiedot

100 % puuvillaa
13 g = 5 m
Puikkosuositus: käytin puikkoja 6 mm, mutta oman valinnan ja käsialan mukaan kannattaa valita. Tiheys tosin vaihtuu silmukkakoon muuttuessa, samoin peltisyysaste.
Tiheys: 8 s = 10 cm 6 mm puikoilla
Pesu: puuvillalle sopiva kone- tai käsinpesu. Kestänee myös keittämisen.

Metallilanka

Metallilankaa käytetään harvemmin neulonnassa, ja vielä harvemmin virkkauksessa. Syykin on selvä - materiaali on niin jäykkää, että välineet ja kädet hajoavat, ennen kuin mistään tulee valmista.

Materiaalilla on kuitenkin kiistämättömiä etuja: pinta pysyy kuosissaan, ei kutistu, eikä vaadi pesun jälkeen pitkää kuivumisaikaa.

Kokeilimme neulomista metallipuikoilla - ne vääntyivät.
Kokeilimme puupuikoilla - ne kärsivät huomattavia vaurioita.
Kokeilimme virkkausta - metallikoukku taipui ja testaajan sormet kipeytyivät todella pahasti.

Neulosta saatiin lopulta aikaiseksi pihtien avulla - suosittelemme lukkorengaspihtejä tai muita pihtejä, jotka ovat kestävää materiaalia ja pihtien kärjet on taivutettu. Metallilangoista kokeilimme ensin ohutta, lakattua kuparilankaa. Liian jäykkää, emme suosittele. Seuraavaksi testiin valittiin kukkien sidontaan myytävä lanka, joka olikin sopivan taipuisaa olematta liian löperöä.

Kehumme: materiaalin pysymistä muodossaan.
Moitimme: työstämisen vaivalloisuutta.
Suosittelemme käytettäväksi: taideteoksiin, graffiteihin ja kinky-tyylisiin asusteisiin.

Tilkku

Langan tiedot

100 % himmeänkiiltävä, alumiininvärinen metalliseos
125 g = 4 m
Puikkosuositus: lukkorengaspihdit

Gumminauha

Kokeilimme 5 cm leveää, jäykkää gumminauhaa. Sitä on saatavilla isoina kiekkoina huonekalujen verhoilutarvikkeita myyvistä liikkeistä.

Kokeilimme neuloa materiaalia käsivarsineulontana. Se sujuu, kunhan muistaa pitää käsialan löyhänä - muuten on vaarassa saada käsivartensa puristuksessa kuolioon. Kapean kappaleen voi neuloa myös esimerkiksi salaattiottimilla.

Syntynyt kudos on joustavaa ja möykkyistä. Emme voi suositella sitä riippukeinun materiaaliksi, mutta mahdollisesti tällaiselle elastiselle kappaleelle löytyisi käyttöä autotallissa.

Langan tiedot

Materiaali: Kumi ja polyamidi
400 g = 10 m
Puikkosuositus: salaattiottimet

Arviot

Mari Viratanen: Nyöri, Gummilanka, Metallilanka

Lisää Marista

Kirsti Hallamaa: Sideharso

Lisää Kirstistä

Arska 02/16 - Ekstra

Maija Koskinen :
Arskan urheilujuomakassi

Reeta Huhtala:
Mattson

Eeva Turkka:
Mallitilkkulammas

Useita kirjoittajia:
Arskan materiaalisuositukset

Mari Virtanen:
Aloha Joe

Mari Virtanen:
Kaulakkain

Mari Virtanen:
Arska kokkaa

Mari Virtanen:
Arska kuntoilee

Mari Virtanen:
Arskan huussijuliste I

Mari Virtanen:
Arskan huussijuliste II

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.