Ulla 03/16

Asperitas

Asperitas-huivi kiedottuna selin seisovan naisen hartioille Asperitas sai alkunsa, kun yritin keksiä olympialaisteemaista ohjetta kesän Ulla-ekstraan. Valitsin sitä varten jopa Suomen olympiajoukkueen usein käyttämiä sinisen ja valkoisen sävyjä, mutta lopulta huivin lopullinen malli kypsyi myöhemmin syksyn saavuttua pilvineen.

Toiseksi kontrastiväriksi valittu Louhittaren Luolan Koivu-värisävy rupesi näyttämään omissa silmissäni enemmän pilveltä, jossa on valkoisen lisäksi harmaan ja musta eri sävyjä. Päädyinkin selaamaan netissä erilaisia pilvien kuvia. Lopulta löysin kuvan asperitas-pilvestä, jossa oli paljon samaa kuin Koivu-sävyisessä Ilmattaressa. Ja koska olen parantumaton nörtti, ajatus pilvi-teemaisesta nimestä sopi mielestäni hyvin yhteen langan nimen kanssa.

Huivin muoto perustuu Holly Chayesin Concentric Increases 1/2 Circles Top Down-muotoon, jossa silmukoita lisätään huivin yläreunassa, sekä säännöllisin välein huivin sileässä keskiosassa. Keskiosan valmistuttua huiviin neulotaan aina oikein -neuleesta sekä kahdesta muusta mallineuleesta koostuva reunus.

Mallihuivissa on käytetty kahta kontrastiväriä. Jos haluat käyttää vain yhtä kontrastiväriä, sen kannattaa olla ns. semi-solidi, jotta pitsireunuksen kuvio näkyisi mahdollisimman hyvin. Huivin voi neuloa myös kokonaan yhdestä väristä, jolloin lankaa tarvitaan n. 115 grammaa.

Lanka ja langan menekki

Louhittaren Luola Ilmatar (50 % merinovillaa, 50 % silkkiä; 50 g/275 m), 75 g väriä Sininen savu, 18 g väriä Myrsky ja 19 g väriä Koivu.

Pääväri: Sininen savu

Kontrastiväri 1: Myrsky

Kontrastiväri 2: Koivu

Neuletiheys

18 s ja 26 krs pingotettua sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikot, 3,5 mm tai käsialan mukaan.
Reunusten mallineuleiden takia suosittelen teräväpäisiä puikkoja.

Muut tarvikkeet

5 silmukkamerkkiä

Koko

Mallihuivi on pingotuksen jälkeen n. 180 cm leveä ja n. 70 cm korkea.

Ohje

Luo päävärillä ja 3,5 mm pyöröpuikoilla 7 silmukkaa. Neulo ensimmäinen kerros oikein.
2. krs: Neulo 2 o, *tee langankierto, neulo 1 o*, toista *–* kunnes puikoilla on 1 s, neulo 1 o.
3. krs: Neulo nurjalla puolella 2 o, neulo silmukat nurin, kunnes puikolla on 2 s, neulo 2 o. Tämä muodostaa huivin yläreunaan 2 silmukan levyisen aina oikein -reunuksen. Huom. Kaikki huivin keskiosan nurjat eli parittomat kerrokset neulotaan tällä tavoin.
4. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.
6. krs: Neulo 1 o, *lisää silmukkamerkki, 1 o, tee langankierto, 1 o, tee lk*, toista *–* kunnes puikoilla on 2 s, lisää silmukkamerkki, neulo 2 o.
8. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.
10. krs: Neulo 1 o, *siirrä silmukkamerkki oikealle puikolle, 1 o, tee lk, neulo silmukat oikein seuraavan silmukkamerkkiin saakka, tee lk*, toista *–* kunnes tulet viimeisen silmukkamerkin kohdalle, siirrä silmukkamerkki oikealle puikolle, neulo 2 o.

Toista oikean puolen kerroksilla kerroksia 8 ja 10, kunnes huivi on haluamasi kokoinen. Mallihuivissa on 36 lisäyskerrosta, eli yhteensä 304 silmukkaa ennen reunuksen aloittamista.

Asperitas-huivin pitsireunus

Vaihda ensimmäiseen kontrastiväriin ja neulo neljä kerrosta aina oikein. Huivin keskellä olevat 3 silmukkamerkkiä voi poistaa tässä vaiheessa, mutta jätä reunasilmukat erottavat merkit paikoilleen.

Vaihda toiseen kontrastiväriin ja neulo 2 o, siirrä silmukkamerkki toiselle puikolle ja aloita mallineuleen neulominen kaavion A mukaan. Toista kaavion mallikertaa, kunnes puikolla on 1 s ennen silmukkamerkkiä, neulo 1 o, siirrä silmukkamerkki ja neulo 2 viimeistä silmukkaa o. Kaavioon on merkitty varsinaisen mallikerran lisäksi kerroksen alussa ja lopussa oikein neulotut yksittäiset silmukat, joita ei neulota mallikertojen välissä.

Neulottuasi kaavion A neljä kerrosta ensimmäisen kerran, vaihda takaisin ensimmäiseen kontrastiväriin ja neulo kaksi kerrosta aina oikein.

Vaihda toiseen kontrastiväriin ja neulo vielä kolme toistoa kaaviota A. Jos haluat leventää tai kaventaa tekstuuriraitaa, voit tehdä sen vaihtamalla kaavion toistomäärää.

Vaihda ensimmäiseen kontrastiväriin. Neulo reunasilmukat, siirrä silmukkamerkki toiselle puikolle ja aloita pitsireunus kaavion B mukaan. Neulo mallikertaa, kunnes tulet silmukkamerkin kohdalle (kerroksilla 1, 2, 3, 5, 7, 8) tai kunnes puikolla on kaavion osoittama määrä silmukoita ennen silmukkamerkkiä (esim. 3 tai 4 kaavion 4. kerroksella tai 2 kaavion 6. kerroksella). Siirrä silmukkamerkki, neulo reunasilmukat.

Neulottuasi haluamasi määrän pitsireunuksen toistoja, päättele silmukat. Mallihuivissa on yksi toisto pitsireunusta, mutta voit halutessasi neuloa pitsikuviota enemmän. Huomioi tällöin langan runsaampi menekki.

Asperitas-huivi levitettynä kalliolle

Viimeistely

Päättele langanpäät. Pese huivi, pingota se ja anna kuivua.

Kaaviot

Kaavio A - tekstuurikaavio

Asperitas-huivin tekstuurikaavio

Kaavio B - pitsireunuskaavio

Asperitas-huivin pitsireunuskaavio

Vinkkejä

Huivin kokoa voi muuttaa vaihtamalla keskiosaan neulottavien lisäysten määrää. Reunuksen mallineuleista tekstuuriraita sopii kaikkiin parillisiin silmukkamääriin, mutta pitsikuvio vaatii enemmän laskemista. Pitsikuvio toimii parhaiten silmukkamäärällä, joka on jaollinen 6 + 3 :lla.

Teksti

Karoliina Härkönen-Clive

Lisää Karoliinasta

Kuvat

Hal Clive

Ulla 03/16 - Ohjeet

Johanna Halonen:
Saniaisponcho

Karoliina Härkönen-Clive:
Asperitas

Emma Karvonen:
Pato

Tarja Kaukonen:
Smoke on the Water

Tarja Kaukonen:
Purple rain

Maija Koskinen:
Lodicula

Reeta Huhtala:
Tuplatwist

Kristel Nyberg:
Shaela

Tiina Väätäinen:
Anna Karenina

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.