Ulla 03/16

Anna Karenina

Nämä ruhtinaallisen pitsineuleiset villasukat sopisivat vaikka Leo Tolstoin romaanin Anna Kareninan päähenkilölle lämmittämään rautatieaseman viimassa. Villasukkien varren pitsineule jatkuu kantalapussa ja jalkaterän päällä. Sukissa on ranskalainen kantapää.

Lanka ja langan menekki

Louhittaren Luola Väinämöinen, (75 % villaa, 25 % nailonia; 100 g / 400 m), n. 70 g violettia

Neuletiheys

3032 s ja 40 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 2,25 mm tai käsialan mukaan

Koko

Nainen
Sukan leveyttä voi muuttaa puikkokokoa vaihtamalla.

Käytetyt lyhenteet ja lisäykset

knk: Kahden noston kavennus. Nosta 1 s o, nosta 1 s o, siirrä silmukat takaisin puikolle ja neulo ne takareunasta oikein yhteen.
Oikealle kääntyvä lisäys: Pujota vasen puikko takakautta edellisen kerroksen silmukoiden välisen langan ali, neulo nostettu lanka etukautta oikein.
Vasemmalle kääntyvä lisäys: Pujota vasen puikko etukautta edellisen kerroksen silmukoiden välisen langan ali, neulo nostettu lanka takakautta oikein.

Ohje

Ennen työn aloittamista lue koko ohje huolellisesti läpi. Malli ei sovellu aloittelevalle neulojalle. Ohje on kirjoitettu kahdelle pyöröpuikolle (puikot 1 ja 2). Ohje soveltuu kuitenkin myös esim. magic loop -tekniikalla tai perinteisillä sukkapuikoilla neulottavaksi. Käytä tarvittaessa silmukkamerkkejä erottamaan ohjeeseen kirjoitetut puikkojen 1 ja 2 vaihtumiskohdat.

Tarkista neuletiheys huolellisesti, sillä pitsineule on joustavaa. Ohjeessa on kolme kaaviota; A, B ja C. Ohjeessa on mainittu mitä kaaviota tulee milloinkin neuloa. Ole tarkkana!

Sukan kokoa voit muuttaa vaihtamalla puikkojen kokoa. Kuvan sukat on neulottu jalkaan, jonka kengännumero on 38. Kuvan sukat on neulottu 2,25 mm puikoilla. Sukan ympärysmitaksi tuli 19,5 cm ja se sopii päkiänympärykseltään 21,5 cm olevaan jalkaan ja jopa leveämpään.

Varsi

Luo 64 s. Jaa silmukat puikoille, kummallekin puikolle 32 s. Kerroksen vaihtumiskohta on puikkojen 2 ja 1 välissä. Neulo suljettuna neuleena 1 n, 1 kiertäen oikein -joustinneuletta 10 krs.

Aloita pitsineule kaavion A mukaan.
Neulo kaavion A kerrokset 124 yhteensä kaksi kertaa. Neulo vielä kaavion A kerrokset 18.

Neulo puikolla 1 (jalkapöydän puolen 32 s) kaavion kerros 9. Siirrä puikon 2 ensimmäinen silmukka puikolle 1. Puikolla 1 on nyt 33 s ja puikolla 2 on nyt 31 s. Puikon 1 molemmissa reunoissa on yksi nurja silmukka.

Kantalappu

Neulo kantalappu puikon 2 silmukoilla tasona. Neulo kaavion B kerrokset 130. Neulo tarvittaessa kantalappuun lisää korkeutta neulomalla sileää.

Kantapää

Neulo ranskalainen kantapää seuraavasti:
1. krs (op): Nosta 1 s o, neulo 17 o, knk, 1 o, käännä työ.
2. krs: (np): Nosta 1 s n, neulo 6 n, 2 n yhteen, 1 n, käännä työ.
3. krs: Nosta 1 s o, neulo o kunnes jäljellä 1 s ennen kavennusta, knk, 1 o, käännä työ.
4. krs: Nosta 1 s n, neulo n, kunnes jäljellä 1 s ennen kavennusta, 2 n yhteen, 1 n, käännä työ.

Jatka kavennuksia tähän tapaan, kunnes kaikki reunasilmukat on kavennettu. Neulo oikein, poimi kantalapun reunasta 15 s. Neulo puikon 2 silmukoilla pitsineuletta (jatkaen kaavion kerrokselta 10). Poimi kantalapun toisesta reunasta 15 s.

Kiilakavennukset

Neulo kiilakavennukset puikon 2 lopussa ja puikon 2 alussa seuraavasti: Neulo kunnes puikon 2 silmukoita on jäljellä 2, neulo 2 o yht. Neulo puikolla 1 pitsineuletta kaavion A mukaan. Neulo puikon 2 alussa knk. Neulo kerros loppuun. Toista kiilakavennukset joka toisella kerroksella, kunnes puikolla 2 on jäljellä 31 s.

Jatka neulomalla puikolla 1 pitsineuletta kaavion A mukaan ja neulomalla puikolla 2 sileää. Kiilakavennusten jälkeen neulo kaavion A kerrokset loppuun. Jos jalkasi on kokoa 38 tai isompi, ja jos haluat pitsineuleen jatkuvan sukan kärkeen asti, toista vielä kerran kaavion A kerrokset 124. Muussa tapauksessa siirry sukan kärkiosan neulomiseen.

Kärkiosa

Neulo vielä puikolla 1 kaavion A kerrokset 116. Neulo sitten kaavion C kerrokset 119. Aloita sukan kärkikavennukset, kun pikkuvarvas peittyy, aikaisintaan kaavion C kerroksella 8. Kavennuksia ei ole merkitty kaavioon C.

Kärkikavennukset

Huomaa, että puikolla 1 on 2 silmukkaa enemmän kuin puikolla 1. Aloita siksi kärkikavennukset neulomalla kavennukset kerran vain puikolla 1, neulo 1 välikerros ja jatka kavennusten neulomista joka toisella kerroksella molemmilla puikoilla. Neulo kärkikavennukset seuraavasti: knk, neulo kunnes jäljellä on 2 s, neulo 2 o yht.

Neulo kavennukset molemmilla puikoilla joka toisella kerroksella yhteensä 5 kertaa. Neulo sen jälkeen kavennukset joka kerroksella yhteensä 5 kertaa. Katkaise lanka n. 20 cm päästä ja silmukoi loput silmukat yhteen.

Viimeistely

Päättele langanpäät. Kostuta, pingota halutessasi ja anna kuivua.

Kaaviot

Ohjeet

Tiina Väätäinen

Lisää Tiinasta

Ulla 03/16 - Ohjeet

Johanna Halonen:
Saniaisponcho

Karoliina Härkönen-Clive:
Asperitas

Emma Karvonen:
Pato

Tarja Kaukonen:
Smoke on the Water

Tarja Kaukonen:
Purple rain

Maija Koskinen:
Lodicula

Reeta Huhtala:
Tuplatwist

Kristel Nyberg:
Shaela

Tiina Väätäinen:
Anna Karenina

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.