Ulla 03/11

Villavintiö

Tammikuussa muutimme kerrostaloasunnosta rintamamiestaloon. Talven aikana kaipasin usein pienelle tyttärelleni jotain villapaitaa kevyempää vaatetta sisällä pidettäväksi ja talvihaalarin alle lämmittämään. Niin syntyi Villavintiö. Se on taaperon liivi, joka sopii käytettäväksi niin kotona kuin vieraisillakin. Se on paikallaan talvihaalarin alla pakkasella, ja pitää taaperon lämpimänä vetoisessakin talossa olematta kuitenkaan liian kuuma.

Villavintiö on yksinkertainen, siisti ja nopeatekoinen. Liivi neulotaan yhtenä kappaleena pääntieltä helmaan, ja siinä on mitättömän vähän viimeisteltävää: ei saumoja, ei reunuksia, ei kaulusta. Malli on taaperon pötkylävartalolle passeli, ja aina oikein -neule joustaa juuri sopivasti.

Valitsin langaksi Karisman sen ihanan pehmeyden, edullisen hinnan, laajan värikartan ja superwash-käsittelyn ansiosta. Täysvillaista liiviä ei tarvitse joka käytön jälkeen pestä, kunnon tuuletus tekee siitä pian taas raikkaan.

Lanka ja langan menekki

Garnstudio Drops Karisma Superwash (100 % villaa; 50 g / 105 m), 100g poltettua oranssia (11) ja 100 g oliivinvihreää (45)

Lankaa kului mallikappaleeseen yhteensä 170 g.

Neuletiheys

20 s ja 42 krs aina oikein -neuletta = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikot tai suorat puikot, 4 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

4 silmukkamerkkiä tai työstä erottuvia langanpätkiä
8 nappia, halkaisija noin 2 cm

Koko

Liivi on tehty 95 cm pitkälle lapselle, vartalon ympärys noin 56 cm ja liivin pituus niskasta helmaan 32 cm. Kokoa on helppo muokata, siihen vinkkejä ohjeen lopussa.

Ohje

Ennen kuin aloitat

Mallineule on ainaoikeaa ja väriä vaihdetaan joka toisella kerroksella, aina oikean puolen kerroksen alussa. Värin vaihtamisesta ei muistuteta enää itse ohjeessa. Kun vaihdat lankaa, jätä edellisen kerroksen lanka työn etupuolelle ja ota uusi lanka sen takaa. Näin reunasta tulee siisti, sillä se jää liivissä päälle.

Napinlävet tehdään etureunaan näin:
Neulo oikean puolen kerroksella 1 o, 2 o yht, langakierto ja neulo kerros loppuun normaalisti. Tee ensimmäinen napinläpi kolmannen aina oikein -raidan jälkeen. Jätä seuraavien napinläpien väliin aina 8 raitaa aina oikein -neuletta. Ohjeessa ei muistuteta enää napinläpien neulomisesta erikseen.

Liivi

Työ neulotaan pääntieltä helmaan päin.

Luo puikoille 72 s.
1. krs (np): Neulo oikein.
2. krs (op): Neulo 15 o, laita silmukkamerkki, 9 o, laita silmukkamerkki, 23 o, laita silmukkamerkki, 9 o, laita silmukkamerkki, 16 o.
3. krs (np): Neulo oikein.

Aloita sitten raglan-lisäykset seuraavasti:

4. krs (op): *Neulo silmukkamerkkiin asti, lisää 1 s (nosta edellisen kerroksen silmukoiden välinen vaakasuora lanka puikolle ja neulo se kiertäen oikein), siirrä silmukkamerkki vasemmalta puikolta oikealle, neulo 1 o, lisää 1 s*, toista *-* vielä kolme kertaa ja neulo krs loppuun. Kerroksella lisätään siis yhteensä 8 s.
5. krs (np): Neulo oikein.

Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 17 kertaa, jolloin työssä on 208 s.

Neulo 2 kerrosta ilman lisäyksiä. Nyt työssäsi pitäisi olla 20 aina oikein -raitaa. Neulo vielä yksi kerros oikein, jonka aikana poistat työstä kaikki silmukkamerkit.

Seuraava kerros (np): Neulo 33 o, päätä seuraavat kädentien 42 s neuloen oikeaa. Päättele silmukat napakasti, jotta kädentiestä tulee siisti. Neulo selän 58 s oikein, päätä taas kädentien 42 s neuloen oikeaa. Neulo loput 33 s oikein.

Seuraava kerros (op): Neulo pääteltyihin silmukoihin asti. Luo kaksi uutta silmukkaa oikealle puikolle pääteltyjen silmukoiden tilalle. Jatka neuloen selän silmukat oikein ja luo taas kaksi uutta silmukkaa. Neulo kerros loppuun. Työssä on nyt 128 silmukkaa.

Neulo aina oikein -neuletta niin pitkään kuin haluat muistaen raidoittaa ja tehdä napinläpiä. Ohjeen liivissä on pääntieltä helmaan yhteensä 63 aina oikein -raitaa.

Kun liivi on tarpeeksi pitkä, päätä kaikki silmukat kerralla. Päättele riittävän löyhästi, ettei alareuna kiristä.

Viimeistely

Päättele langanpäät hyvin, ompele napit paikoilleen ja halutessasi höyrytä kevyesti.

Vinkkejä

Jos haluat liivistä reilusti suuremman, tee raglan-lisäyksiä ohjetta enemmän, kunnes haluttu hartialeveys on lähes saavutettu. Vastaavasti voit tehdä vähemmän lisäyksiä jos haluat pienemmän liivin. Jos teet näin, huomaa että ohjeen silmukkamäärät eivät enää sinun työsi kohdalla pidä paikkaansa.

Mikäli neulot liiviä vain aavistuksen ohjekokoa kapeammalle / kookkaammalle lapselle, voit kaarrokkeen muokkaamisen sijasta luoda kädentien silmukoiden päättelemisen jälkeen enemmän tai vähemmän silmukoita kainaloihin (ohjeessa luodaan 2 s). En suosittele kuitenkaan luomaan yli kuutta silmukkaa, silloin liivi lähes poikkeuksetta löpöttää kainaloista.

Kaikkein helpoin tapa muokata kokoa on vaihtaa lanka ja puikot ohuempiin tai paksumpiin.

Teksti ja kuvat

Emma Karvonen

Lisää Emmasta

Ulla 03/11 - Ohjeet

Niina Hakkarainen:
Florentine

Suvi Heikkilä:
Ziggy

Mia Heikkinen:
Myst

Mia Heikkinen:
Oddity

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kipinä

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Penni

Emma Karvonen:
Villavintiö

Reeta Korhonen:
Eiku

Johanna Koski:
Jytky

Piia Kujanpää:
Puolueeton

Satu Metsola:
Annikin palmikkopipo

Riikka R.:
Älynväläys

Raiku Räsänen:
Charlotta toinen

Eeva Saviranta:
Erkki

Suvi Simola:
Sirle

Tiiiu:
Esteri

TiiQ:
Merenkulkija

Pia Tuononen:
Ruisrouhe

Pia Tuononen:
Timantti

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.