Ulla 03/11

Merenkulkija

Keväällä 2011 neuletuttavani haastoi minut mukaan neulomaan villasukkia suomalaisille merimiehille. Koska paksuille sukkalangoille on melko vähän sukkamalleja, päätin suunnitella pari yksinkertaista palmikkomallia, jotka soveltuisivat niin miehille kuin naisillekin. Näissä palmikoissa saattaa nähdä vaikkapa laivan peräaaltoja tai toisiinsa kiertyviä köysiä.


botemedel mot tandvärk botemedel mot för tidig utlösning https://sverigefinskaflaggan.se/ giftmurgröna botemedel

Lanka ja langan menekki

Novita 7 Veljestä (75 % villaa, 25 % polyamidia; 150 g / 300 m), 150 g keskisinistä (160) tai tummanvihreää (391)

Neuletiheys

22 s ja 28 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot tai vähintään 80 cm pitkä pyöröpuikko, 3,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Ylimääräinen sukkapuikko tai palmikkopuikko

Koko

Mies. Kokoa on helppo muuttaa lisäämällä tai vähentämällä silmukoita sileän neuleen osuudella sekä terän ja varren pituutta muuttamalla (mikäli haluat neuloa siniset sukat kokoa 42-43 pienemmiksi, ks. vinkit ohjeen lopussa)

Ohje

Sininen oikean jalan sukka

Varsi

Luo 56 silmukkaa ja jaa ne tasaisesti 4:lle sukkapuikolle (tai pyöröpuikolle, mikäli haluat neuloa magic loop -tekniikalla). Yhdistä pyöröneuleeksi ja neulo 2 n, 2 o -joustinneuletta 8 krs. Neulo 1 n (= uusi kerroksen vaihtumiskohta). Neulo 15 o, kaavio 1 ja 15 o. Toista, kunnes olet neulonut kaavion 1 kaikki 30 kerrosta kerran ja kerrokset 1-16 toisen kerran.

Kantapää ja kiilakavennukset

Kantalappu neulotaan kerroksen ensimmäisillä 28 silmukalla. Nosta jokaisen kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo kantalapun ensimmäisillä 15 silmukalla sileää neuletta ja kantalapun viimeisillä 13 silmukalla kaavion 1 silmukoiden 1-13 mukaan kerrokselta 17 eteenpäin, kunnes olet neulonut kaavion 1 loppuun. Tämän jälkeen neulo 13 viimeisellä silmukalla oikeat silmukat oikein, nurjat silmukat nurin. Neulo kantalappuun yhteensä 26 kerrosta.

Neulo pyöreä kantapää seuraavasti:

1. krs: nosta 1. s oikein neulomatta, 15 o, ylivetokavennus, 1 o, käännä työ.
2. krs: nosta 1. s nurin neulomatta, 5 n, 2 n yht, 1 n, käännä työ.
3. krs: nosta 1. s oikein neulomatta, 6 o, ylivetokavennus, 1 o, käännä työ.
4. krs: nosta 1. s nurin neulomatta, 7 n, 2 n yht, 1 n, käännä työ.

Jatka samalla logiikalla, kunnes kaikki sivusilmukat on kavennettu pois ja olet viimeksi neulonut nurjan kerroksen (= 16 s). Poimi kantalapun molemmista reunoista 13 s ja tarvittaessa kantalapun ja jalkapöydän silmukoiden välistä yksi ylimääräinen silmukka. Neulo jatkossa kantalapun reunoista poimitut ja niiden välissä olevat silmukat oikein (= pohja).

Neulo jatkossa jalkapöydän 13 ensimmäisellä silmukalla kaavion 1 silmukoiden 14-26 mukaan kerrokselta 17 lähtien, neulo loput kerroksen silmukat oikein. Tee pohjan ensimmäisillä silmukoilla ylivetokavennus ja neulo kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen. Toista pohjan kiilakavennukset joka toinen kerros, kunnes pohjassa on jäljellä 28 s. Jatka neulomista 56 silmukalla, kunnes terän pituus on 6 cm lyhyempi kuin valmiin sukan haluttu pituus.

Kärki

Jatka jalkapöydän silmikoilla kaaviota 1 mahdollisuuksien mukaan siirtyen palmikonkiertojen jälkeen pelkkään joustinneuleeseen.

Tee jalkapöydän kahdella ensimmäisellä silmukalla ylivetokavennus ja neulo viimeiset kaksi silmukkaa oikein yhteen. Neulo samoin pohjan silmukat. Toista kavennuskerroksia joka toinen kerros viidesti ja joka kerros viidesti, kunnes jäljellä on yhteensä 16 s. Katkaise lanka. Silmukoi jalkapöydän ja pohjan silmukat yhteen.

Sininen vasemman jalan sukka

Neulo kuten oikean jalan sukka, mutta sijoita kaavion 1 silmukat 14-26 kerroksen alkuun ja silmukat 1-13 kerroksen loppuun. Vasemman jalan sukassa kerroksen vaihtumiskohta tulee siis kaavion keskelle silmukoiden 13 ja 14 väliin. Neulo kantalappu kerroksen 28 ensimmäisellä silmukalla siten, että ensimmäiset 13 silmukkaa ovat kaavion 1 silmukat 14-26 ja viimeiset 15 silmukkaa sileää neuletta.

Vihreät sukat

Neulo kuten siniset sukat, mutta käytä kaaviota 2. Koska kaaviossa 2 on vain 8 kerrosta, voit vapaasti valita kantalapun aloituskohdan. Neulo kärkikavennukset kokonaan sileänä neuleena.

Viimeistely

Pingota sukat halutessasi. Päättele langanpäät.

KaaviotVinkkejä

Sinisten sukkien mallikerta on varsin pitkä. Kantapään aloitus on suunniteltu siten, että kokoluokan 42-43 ja sitä suuremmissa sukissa palmikonkierrot on mahdollista neuloa normaalisti kärkikavennuksiin mennessä tai niiden aikana. Mikäli haluat selvästi pienemmät sukat, suosittelen joko jättämään alusta suoran joustinneuleen kokonaan pois, vähentämään kaaviosta suoran joustinneuleen osuutta (kerrokset 1-8) tai aloittamaan kantalapun myöhemmin kuin ohjeen kaavion kerroksella 17.

Teksti ja kuvat

TiiQ

Lisää TiiQ:sta

Ulla 03/11 - Ohjeet

Niina Hakkarainen:
Florentine

Suvi Heikkilä:
Ziggy

Mia Heikkinen:
Myst

Mia Heikkinen:
Oddity

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kipinä

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Penni

Emma Karvonen:
Villavintiö

Reeta Korhonen:
Eiku

Johanna Koski:
Jytky

Piia Kujanpää:
Puolueeton

Satu Metsola:
Annikin palmikkopipo

Riikka R.:
Älynväläys

Raiku Räsänen:
Charlotta toinen

Eeva Saviranta:
Erkki

Suvi Simola:
Sirle

Tiiiu:
Esteri

TiiQ:
Merenkulkija

Pia Tuononen:
Ruisrouhe

Pia Tuononen:
Timantti

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.