ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Lyyra-sukat

 

Lyyrakuvioisten sukkien juju on, että sukat neulotaan kärjestä kohti sukan suuta. Jos tekniikka on outo, voit katsoa ensiavuksi tämän numeron neuvot-osiossa olevaa ylösalaisinsukan perusohjetta. Varsi on tavallisen joustimen asemesta vaihteeksi pitsipalmikkojoustinta.

Lanka ja langan menekki

Novita Nalle, 150 g, luonnonvalkoinen (010) tai muu paksuhko sukkalanka.

Neuletiheys

24 s ja 37 krs = 10 cm sileää neuletta suljettuna neuleena

Puikot

Sukkapuikot 3 mm tai käsialan mukaan

Koko

Naisen

Ohje

Aloitus ja kärki

Luo sukkapuikolle 8 s. Neulo 1 krs oikein. Käännä työ ylösalaisin niin, että aloitusreuna on ylöspäin ja puikko alaspäin, työn oikea puoli itseäsi kohti. Poimi langan avulla aloitusreunasta 7 s. Ota kolmas puikko, ja neulo ensimmäiseltä puikolta 4 s. Merkitse tämä kohta kerroksen aloitukseksi. Työ on nyt kolmella puikolla: 1. puikolla 4 s, 2. puikolla 7 s ja 3. puikolla 4 s.

Aloita kärjen levennykset: Neulo 1. puikolta 2 s oikein. Neulo kolmas silmukka sekä etu- että takareunasta oikein, neulo viimeinen s. oikein. Neulo 2. puikon ensimmäinen silmukka oikein ja neulo toinen silmukka sekä etu- että takareunasta oikein, neulo 1 oikein. Ota viimeinenkin puikko työhön ja jatka 2. puikolta 2 s oikein, toiseksi viimeinen s. etu- ja takareunasta oikein ja viimeinen s oikein. Neulo viimeiseltä puikolta 1 s oikein, seuraava s etu- ja takareunasta oikein ja 2 s. oikein. Työ on nyt neljällä puikolla. Kerroksen vaihtumiskohta on 4. ja 1. puikon välissä. Muilla puikoilla on 5 s, 2. puikolla 4 s.

Toista kärjen lisäykset yllä kuvatulla tavalla 1. ja 3. puikon lopussa ja 2. ja 4. puikon alussa, kunnes työssä on 35 s. Jatka lisäyksiä joka toinen kerros, kunnes työssä on 55 s.

Jalkaterä ja kantapää

Seuraavalla kerroksella neulo 1. ja 4. puikon silmukat oikein jalkapohjaksi. Neulo 2. ja 3. puikoilla seuraavasti: 1 o, 2 n, 21 s lyyra-ruutupiirroksen mukaan, 2 n, 1 o. Jatka ruutupiirroksen mukaan, kunnes jalkaterä on sopivan mittainen ja olet viimeksi neulonut ruutupiirroksesta parillisen rivin. Sukan kooksi tulee noin 40-41, jos neulot kaksi kokonaista mallikertaa ennen kantalapun aloittamista.

Neulo 4. ja 1. puikon silmukat samalle puikolle. Kantalapun leveys on 28 s. Käännä työ. Nosta 1. silmukka neulomatta ja neulo 27 s nurin. Käännä työ. Nosta 1. silmukka neulomatta ja neulo 27 s oikein. Toista näitä kahta kerrosta, kunnes kantalapun korkeus on 28 krs ja olet viimeksi neulonut nurjan kerroksen.

Neulo seuraavaksi kantapää. Nosta 1 s neulomatta ja neulo 16 s oikein. Neulo 2 s takareunoista oikein yhteen ja 1 s oikein. Työn vasempaan reunaan jää 8 s odottamaan. Käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 7 s nurin, neulo 2 nurin yhteen ja 1 nurin. Käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo oikeaa 1 s:n päähän edellisestä työn käännöksestä, neulo 2 s takareunoista oikein yhteen ja 1 s oikein. Käännä työ, nosta 1 s ja neulo nurjaa 1 s:n päähän edellisestä käännöksestä. Neulo 2 s nurin yhteen, 1 s nurin ja käännä työ. Jatka kantapään kavennuskerroksia näin, kunnes työn reunoissa ei ole enää silmukoita jäljellä. Kantapäässä on nyt 18 s, viimeksi on neulottu nurja kerros.

Kiilakavennukset ja varsi

Neulo kantapään 18 s ja poimi sitten 1. puikolle näiden jatkoksi kantalapun reunasta langan avulla 14 s. Neulo 2. ja 3. puikon silmukat ruutupiirroksen mukaan (pariton krs). Poimi 4. puikolla kantalapun toisesta reunasta langan avulla 14 s ja neulo vielä näiden jatkoksi 1. puikolta 9 s. Nyt 1. ja 4. puikolla on molemmilla 23 s. Kerroksen vaihtumiskohta on näiden puikkojen välissä.

Seuraavalla kerroksella aloita kiilakavennukset. Neulo oikeaa, kunnes 1. puikolla on jäljellä 3 s. Neulo 2 silmukkaa takareunoista oikein yhteen ja 1 oikein. Jatka 2. ja 3. puikolla pitsikuviota ruutupiirroksen mukaan. Neulo 4. puikolla 1 oikein, 2 oikein yhteen ja jatka oikeaa kerroksen loppuun. Toista kavennukset 1. puikon lopussa ja 4. puikon alussa joka toinen krs, kunnes kummallakin puikolla on jäljellä 14 s. Jatka 1. ja 4. puikolla sileää neuletta vielä 4 krs, ja aloita näillä puikoilla sitten joustin ruutupiirroksen mukaan. Kavenna samalla 2. puikon alusta ja 3. puikon lopusta 1 s neulomalla 2 s nurin yhteen.

Lopetus

Neulo, kunnes varsi on halutun mittainen, ja olet viimeksi neulonut lyyra-pitsikuvion rivin 1 ja palmikkojoustinkuvion rivin 2, 3 tai 4. Jatka 1. ja 4. puikoilla 2 n, 3 o - joustinneuletta ja neulo 2. ja 3. puikon 25 s seuraavasti: 2 n, 3 o, 2 n, 2 o, 2 n, 3 o, 2 n, 2 o, 2n, 3 o, 2 n. Neulo joustimia näin vielä 3 krs ja päätä sitten sukka hyvin löysästi joustinta neuloen. Jos sukan suusta tulee liian tiukka, käytä viimeiseen riviin sekä päättelyyn yhtä kokoa suurempia puikkoja.

Kaaviot

Kaavio 1: lyyra

Kaavio 2: palmikko

Vinkki

Jos olet pienijalkainen, pitsikuvio saattaa vaikuttaa melko suurelta. Voit lyhentää kuviota jättämällä pois 1-3 pitsiriviä väliltä 10-18. Jos haluat kapeamman sukan, lopeta kärjen lisäykset kun silmukoita on 51. Jalkapohjan puikoille jää tällöin yhteensä 26 s. Neulo siis myös kantalappu vastaavasti lyhyemmäksi.

Jalkapöydän kuviota voi kaventaa parhaiten joko jättämällä molemmista sivuista reunimmaisen oikean silmukan pois tai neulomalla sivuissa kahden nurjan silmukan sijasta vain yhden. Jos kavennat sukkaa, joudut laskemaan varren joustimen aloituskohdan uudelleen!

 

Teksti: Kristel Nyberg

Kuvat: Teemu Hirsimäki

Lisää Kristelistä

-

Ohjeet

Tuulia Salmela:
Ailin lapaset

Johanna Koski:
Amimono-huivi

Marja Venäläinen:
Auringonlasku-lapaset

Anne Mäki-Puhtila:
Helmi-myssy

Marja Venäläinen:
Huovutetut hahtuvalapaset

Kristel Nyberg:
Huurre-hattu

DistantKnitter:
Joustimo-säärystimet

Susanna V:
Joyride-huivi

Johanna Pajakoski:
Kemijoki-paita

Marjut Katajala:
Kollinroikale

Marja Venäläinen:
Kuurankukka-lapaset

Ninni:
Lady of the Night -toppi

Marjut Katajala:
Linnea-takki ja mekko

Kristel Nyberg:
Palmikkaat

Pia Tuononen:
Pihlajanmarjat-setti

Kristel Nyberg:
Punahilkka-poncho

DistantKnitter:
Ragdoll-pipot

Marjut Katajala:
Regina-palmikkopaita

DistantKnitter:
Tassu-sukat

 

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.