ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Kuurankukka – huovutetut lapaset

 

Toiset pitävät ohuista lapasista ja toiset paksuista. Huovutetut lapaset ovat paksut ja lämpimät. Vaalea jäänsininen ja valkoinen huovutuksessa pörrööntyvä lanka toivat mieleen talven pakkaset ja kädenselkämykseen ommeltu kukka antoi lapasille nimen. Lapaset valmistuvat paksusta langasta ja paksuilla puikoilla nopeasti.

Lanka ja langan menekki

Lankana käytetty Gjestalin Naturgarnia nro 1, valkoista 100g ja vaaleansinistä 50g. Korvaavaksi langaksi sopii Novitan Huopanen paksuutensa puolesta, mutta sitä ei ole kokeiltu ohjeeseen.

Neuletiheys

12 s ja 17 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot 7 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Isosilmäinen parsinneula, ompelulankaa, jäänsinisiä helmiä, helmineula (jos tavallinen ompeluneula ei mene helmistä läpi)

Koko

Nainen

Ohje

Lapanen

Luo puikoille vaaleansinisellä langalla 32 s. Jaa silmukat puikoille. Neulo yksi kerros nurin. Neulo sen jälkeen oikein 10 cm. Vaihda työhön valkoinen lanka.. Neulo valkoisella yksi kerros oikein. Lisää työhön ensimmäisen ja toisen puikon välissä 1 s ja kolmannen ja neljännen puikon välissä 1 s. Nyt silmukoita on 34. Neulo oikeaa, kunnes lapasen korkeus on 18 cm. Neulo peukaloa varten toisen puikon 6 viimeistä silmukkaa (vasemman käden lapanen) tai kolmannen puikon 6 ensimmäistä silmukkaa (oikean käden lapanen) eri langalla. Neulo oikeaa kunnes olet neulonut peukalon eri värisestä langasta mitattuna 16 cm.

Kärkikavennukset

Kavennukset tulevat ensimmäisen ja kolmannen puikon alkuun sekä toisen ja neljännen puikon loppuun. Neulo ensimmäisen puikon alussa 1 s ja käännä kaksi seuraavaa silmukkaa puikoilla toisin päin (etureuna takareunaksi, joudut nostamaan silmukat). Neulo käännetyt silmukat takareunoistaan yhteen ja neulo puikon loput silmukat oikein. Neulo toisen puikon silmukat oikein, kunnes jäljellä on kolme silmukkaa. Neulo kaksi oikein yhteen ja neulo viimeinen silmukka oikein. Tee kolmannen puikon alussa samanlainen kavennus kuin ensimmäisen puikon alussa ja neljännen puikon lopussa samanlainen kavennus kuin toisen puikon lopussa. Tee kavennukset joka kerroksella ohjeen mukaan, kunnes jäljellä on 10 s. Neulo ensimmäinen silmukka ja vedä muut silmukat sen yli. Päättele lanka.

Peukalo

Pura erilainen lanka peukalon kohdalta ja poimi silmukat puikolle, myös yläpuolen puolikkaat silmukat. Poimi reunoista molemmille puolille 1 s. Nyt silmukoita on yhteensä 15. Jaa silmukat puikoille ja neulo vaaleansinisellä oikeaa 7 cm. Kavenna jokaisen puikon lopussa neulomalla kaksi oikein yhteen joka kerroksella, kunnes jäljellä on 6 s. Neulo ensimmäinen silmukka ja vedä loput sen yli. Päättele lanka. Neulo toinen lapanen samalla tavalla (huomioi peukalon paikan vaihtuminen).

Viimeistely

Päättele langanpätkät nurjalle. Ompele vaaleansinisellä kämmenselkään keskelle linnunsilmäpistoilla kukka.

Harsi lapasten sisälle muovipalat, varsinkin peukaloihin, etteivät lapaset huovu koneessa kiinni. Huovuta lapaset koneessa 40 asteessa. Pesuaineeksi suosittelen mäntysuopaa, mutta tavallinenkin pyykinpesuaine käy. Laita koneeseen vain vähän muuta pyykkiä lapasten lisäksi. Pesun jälkeen poista muovit ja muotoile lapaset kosteana käsiin.

Jos lapaset jäivät liian isoiksi, ne voi laittaa koneeseen toiseen kertaan huopumaan. Jos taas lapaset kutistuivat liikaa, siihen auttaa venyttely ja muotoilu kosteana heti koneesta ottaessa ja mielellään kuivuminen muotoon, jos onnistuu.

Kun lapaset ovat kuivuneet, ompele helmet kukkien keskustoihin rykelmäksi. Jos et halua ommella työhön helmiä, voit ennen huovutusta ommella vaaleansinisellä langalla solmupistoja kukkien keskustaan. Jos haluat kirjoa kukat eri langalla, sen voi tehdä huovutuksen jälkeen.


Lapaset ennen huovutusta. Kuvassa näkyvät punaiset harsinpistot, joilla muovi on kiinnitetty lapasiin huopumisen ajaksi.

 

Ohje ja kuvat: Marja Venäläinen

Lisää Marjasta

-

Ohjeet

Tuulia Salmela:
Ailin lapaset

Johanna Koski:
Amimono-huivi

Marja Venäläinen:
Auringonlasku-lapaset

Anne Mäki-Puhtila:
Helmi-myssy

Marja Venäläinen:
Huovutetut hahtuvalapaset

Kristel Nyberg:
Huurre-hattu

DistantKnitter:
Joustimo-säärystimet

Susanna V:
Joyride-huivi

Johanna Pajakoski:
Kemijoki-paita

Marjut Katajala:
Kollinroikale

Ninni:
Lady of the Night -toppi

Marjut Katajala:
Linnea-takki ja mekko

Kristel Nyberg:
Lyyra-sukat

Kristel Nyberg:
Palmikkaat

Pia Tuononen:
Pihlajanmarjat-setti

Kristel Nyberg:
Punahilkka-poncho

DistantKnitter:
Ragdoll-pipot

Marjut Katajala:
Regina-palmikkopaita

DistantKnitter:
Tassu-sukat

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.