Ulla 02/10

Kaktussukat

Kaktussukkien kuvioidea löytyi kirpparikierroksella, kun näin siellä jonkun epämääräisen kesätopin, jossa oli mielenkiintoisen näköinen pitsineulos. Katsoin sitä ja luulin muistavani kuvion. Seuraavana päivänä oli kuitenkin pakko mennä ostamaan kyseinen neule ja kokeilla langan ja puikkojen avulla, miten kuvio oli saatu aikaan. Ihan samanlainen näiden sukkien kuvio ei ole, mutta inspiraatio on silti kirpparilta peräisin.

Blogini lukijat saivat kertoa, mikä heille tuli mieleen sukkien kuviosta: aika monien vastaus oli kaktus. Sen jälkeen minäkin aloin nähdä kuvion kaktuksena ja siten sukat saivat nimensä.

Sukissa kaikki oikeat silmukat, lukuun ottamatta jalan alla olevaa sileää oikeaa, neulotaan kiertäen oikein. Se tuo kuvion paremmin esiin.

Lanka ja langan menekki

Novita Nalle (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 260 m), 150 g vaaleanvihreää

Neuletiheys

23 s ja 33 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 3 mm tai käsialan mukaan

Koko

Kengännumero 39

Huom.

Ruutukaaviossa olevan ssk-kavennuksen voi korvata ylivetokavennuksella, jos se tuntuu helpommalta, mutta lopputulos ei silloin näytä täysin samalta. Suosittelen ssk-kavennusta.

Ohje

Luo sukkapuikoille 56 silmukkaa ja jaa silmukat puikoille seuraavasti: 1. puikko: 15 s, 2. puikko: 13 s, 3. puikko: 14 s ja 4. puikko: 14 s.

Aloita joustimen neulominen neulomalla * 1 oikein takareunastaan, 1 nurin *. Toista *_* kerroksen loppuun. Neulo näin 4 krs:ta.

Jatka 1. ja 4. puikoilla joustinta kuten edellä ja aloita 2. ja 3. puikoilla kaavion 1 neulominen. Aloita kerrokselta 1. Toista kaavio kerran. Toista kaaviota vielä toisen kerran kerrokselle 10 saakka (niin että neulot vielä 10. kerroksen). Aloita sitten kantapää 1. ja 4. puikoilla.

Kantapää

Tee sukkaan tiimalasikantapää Ullan 01/04 ohjeen mukaisesti. Tässä sukassa kantalapussa on 27 s eli yksi vähemmän, kuin tiimalasikantapään ohjeessa. Tee käännöksiä niin kauan, kunnes keskellä on 9 nostamatonta silmukkaa, eli kummallakin sivulla on 9 nostettua silmukkaa. Neulo muuten tiimalasikantapään ohjeen mukaan.

Kun ohjeessa tulee 1 kokonainen krs, voit jättää sen tekemättä (tässä se on jätetty tekemättä) tai tehdä kuten ohjeessa. Muista silloin 2. ja 3. puikoilla seurata kaaviota 1, eli jatkaa siihen mihin jäit kun aloitit kantapään (kerrokselta 11).

Jalkaterä

Kantapään jälkeen neulo kaaviota 1 kunnes pikkuvarvas peittyy. Mallisukissa kaavioita on toistettu kaiken kaikkiaan 4 kertaa. Neulo 1. ja 4. puikoilla sileää oikeaa.

Aloita kärkikavennukset, kun olet viimeiseksi neulonut kaaviosta 1 kerroksen 20. Neulo vielä koko kerroksen 1. ja viimeinen silmukka oikein yhteen.

Aloita sitten kavennukset:
1. puikko: * 5 o, 2 o yhteen *. Toista *_*.
2. ja 3. puikko: neulo kaavion 2 kerros 1
4. puikko: * 5 o, 2 o yhteen * Toista *_*.

Jatka näin:
1. puikko: oikein
2. ja 3. puikko: neulo kaavion 2 kerros 2
4. puikko: oikein

Jatka niin, että neulot 1. ja 4. puikolla sileää oikeaa yhteensä 4 krs ja seuraavalla kavennuskerroksella *4 o, 2 o yhteen*. Vähennä sileitä välikerroksia aina yhdellä ja kavennusten välissä olevia oikeita silmukoita yhdellä (kuten sädekavennuksissa). 2. ja 3. puikoilla seuraa kaaviota 2.

Kun olet neulonut kaavion 2 loppuun, katkaise lanka. Pujota lanka jäljellä olevien silmukoiden läpi ja kiristä. Päättele langanpäät. Tee toinen sukka samoin.

Kaaviot


Teksti ja kuvat

Pia Tuononen

Lisää Piasta

Ulla 02/10 - Ohjeet

Adelheid:
Dude ja Dudette

Taina Anttila:
Ihmepötkylä

Tiina Helander:
Merenneidon pyrstö

Hepsi:
Polkuja

Sanna Hyvönen:
Kiemurtelevan käärmeen sukat

Ixu:
Dusty Hill

Ixu:
Kiertää

Ixu:
Kukkaverho

Kirsikka:
Umpisolmu

Jaana Kriikka:
Hartialämmitin

Laura Lehtinen:
Hippi

Pirre Nakola:
Ees taas

Tiina Ristimäki:
Bloom

Pörrö Sahlberg:
Rina

TiiQ:
Virtauksia

Pia Tuononen:
Kaktussukat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.