Ulla 01/11

Tulenkantaja

Opiskelijatoverini kaipaili koirakoulutuskentälle napakoita kämmekkäitä, jotka pysyisivät hyvin kädessä ja joilla olisi helppo napata taskusta palkintoherkkuja koiralle. Tulenkantaja-kämmekkäät on neulottu tiiviiksi ja istuviksi ohuehkosta sukkalangasta ja niissä on vain lyhyt sormiosa. Ranteeseen neulottava tulenliekkiä muistuttava palmikkokuvio lisää kämmekkäiden istuvuutta. Palmikkokuvio on muunnos Lesley Stanfieldin ”Kauneimmat neulemallit” –kirjan mallista 168.

Lanka ja langan menekki

Garnstudio Drops Fabel Superwash (75 % villaa, 25 % polyamidia; 50 g / 205 m), 50 g punaista (106)

Neuletiheys

34 s ja 46 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 2,0 mm tai käsialan mukaan

Ohjeessa silmukat on jaettu kolmelle puikolle, mutta voit halutessasi jakaa ne myös neljälle puikolle tai käyttää pitkää, notkeakaapelista pyöröpuikkoa magic loop –tekniikalla.

Koko

Siro naisen käsi (S tai 7-7˝)

Kokoon on helppo vaikuttaa muuttamalla sileän neuleen oikeiden silmukoiden määrää tai vaihtamalla lankaa ja puikkoja. Mikäli silmukkamäärä muuttuu oleellisesti, kannattaa muuttaa myös peukalokiilan levennysten määrää.

Ohje

Luo 50 s ja jaa ne kolmelle puikolle esimerkiksi seuraavasti: 1. puikko 12 s, 2. puikko 13 s ja 3. puikko 25 s. Ensimmäisellä ja toisella puikolla ovat kämmenen silmukat, kolmannella kämmenselän silmukat. Yhdistä pyöröneuleeksi. Neulo ensimmäinen kerros nurin, toinen oikein ja kolmas nurin. Neulo vielä viisi kerrosta oikein. Neulo sen jälkeen kämmenen silmukat oikein ja kämmenselän silmukat kaavion mukaan. Kun olet viimeksi neulonut kaavion kerroksen 34, aloita peukalokiila.

Oikean käden peukalokiila

Tee peukalokiilalisäykset joka 3. kerros. Välikerroksilla neulo kaikki kämmenen silmukat oikein.

1. lisäyskerros: Neulo 1. puikolta 1 o, tee silmukoiden välisestä langasta oikealle kiertyvä lisäys (nosta silmukoiden välinen lanka takakautta vasemmalle puikolle ja neulo se etureunasta oikein), neulo 2 o ja tee silmukoiden välisestä langasta vasemmalle kiertyvä lisäys (nosta silmukoiden välinen lanka etukautta vasemmalle puikolle ja neulo se takareunasta oikein). Neulo loput kämmenen silmukat oikein ja kämmenselän silmukat kaavion mukaan.

2. lisäyskerros: 1 o, oikealle kiertyvä lisäys, 4 o, vasemmalle kiertyvä lisäys, loput kämmenen silmukat oikein ja kämmenselän silmukat kaavion mukaan.

3. lisäyskerros: 1 o, oikealle kiertyvä lisäys, 6 o, vasemmalle kiertyvä lisäys, loput kämmenen silmukat oikein ja kämmenselän silmukat kaavion mukaan.

4. lisäyskerros: 1 o, oikealle kiertyvä lisäys, 8 o, vasemmalle kiertyvä lisäys ja loput kerroksen silmukat oikein.

5. lisäyskerros: 1 o, oikealle kiertyvä lisäys, 10 o, vasemmalle kiertyvä lisäys ja loput kerroksen silmukat oikein.

6. lisäyskerros: 1 o, oikealle kiertyvä lisäys, 12 o, vasemmalle kiertyvä lisäys ja loput kerroksen silmukat oikein.

Neulo vielä kaksi kerrosta oikein ilman lisäyksiä. Neulo 1 o ja siirrä peukalokiilan 14 silmukkaa esimerkiksi hakaneulalle. Luo eri värisellä langanpätkällä 6 s vasemman puikon alkuun ja neulo ne sekä kerroksen loput silmukat oikein. Neulo vielä kaksi kerrosta oikein. Kavenna tämän jälkeen peukalon kohdalta ylimääräiset silmukat. Ensimmäisellä kerralla neulo 1. puikolta ylivetokavennus, 4 o ja 2 o yhteen. Neulo kaksi välikerrosta ja kavenna vielä kerran: neulo 1. puikolta ylivetokavennus, 2 o ja 2 o yhteen.

Vasemman käden peukalokiila

Tee vastaava peukalokiila kuin oikean käden kämmekkäässä, mutta sijoita se yhden silmukan päähän 2. puikon lopusta.

Peukalokiilan jälkeen neulo 14 krs oikein tai kunnes kämmekkäät ovat noin sentin haluttua pituutta lyhyemmät. Neulo vielä 1 krs nurin, 1 krs oikein ja 1 krs nurin. Päättele silmukat.

Peukalo

Siirrä peukalokiilan silmukat hakaneulalta kahdelle puikolle. Pura apulanka ja poimi samalla kolmannelle puikolle peukaloaukon yläosasta ja molemmista reunoista yhteensä 8 s. Neulo 2 krs o. Kavenna sen jälkeen peukaloaukon yläosasta 2 s seuraavasti: neulo ylivetokavennus, 4 o, 2 o yhteen. Neulo oikein kerroksen loppuun. Neulo sitten 4 krs o, 1 krs n, 1 krs o ja 1 krs n. Päättele silmukat.

Viimeistely

Päättele langanpäät ja höyrytä halutessasi kevyesti.

Kaaviot

Teksti ja kuvat

TiiQ

Lisää TiiQ:sta

Ulla 01/11 - Ohjeet

Velma Aho:
Gallifrey

Taija Elo:
Sheldonin sukat

Iida Glumoff:
Ruoho

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Johanna

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirsikkatie

Suvi Heikkilä:
Ma

Suvi Heikkilä:
Pessi

Sanna Kovanen:
Hissukka

Sanna Kovanen:
Mussukka

Satu Metsola:
Herrasmiehen harmaat

Kristel Nyberg:
Nietos

Kristel Nyberg:
Rasavillin raitapaita

Riikka R.:
Antin arkipaita

Raiku Räsänen:
Kirahvintäplähuivi

Heli Suhonen:
Simplicitas

TiiQ:
Rakkaudella sinun

TiiQ:
Tulenkantaja

Pia Tuononen:
Ida ja Emil

Kristiina Viitanen:
Josefina

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.