Ulla 01/11

Ida ja Emil

Nämä myssyt ovat perusrakenteeltaan samankaltaiset, mutta Emil sopii paremmin pojalle, koska siinä ei ole nyppyjä. Emil on myös helpompi neuloa juuri nyppyjen puuttumisen takia. Myös sen palmikot ovat helpommat ja nopeammat neuloa. Ida on pikkutytön myssy runsaine palmikkoineen ja nyppykoristeineen ja on hieman vaativampi neuloa.

Ida ja Emil ovat suvussamme kulkevat vanhat nimet, jotka halusin liittää näihin perinteisen mallisiin korvaläpällisiin myssyihin. Nimet myös tuovat mieleen vanhat kotimaiset elokuvat.

Myssyt suojaavat hyvin lapsen korvia ja ovat kypärämyssyn kanssa käytettynä ihanan lämpimät kovillakin pakkasilla. Palmikot tekevät myssyistä joustavat niin, että sama koko sopii melko monenkokoiselle lapselle.

Ohjeen tekstiosa on molempiin myssyihin sama, vain kaaviot ovat molemmilla omansa.

Lanka ja langan menekki

Novita Isoveli (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 130 m), 100 g tummansinistä (175) (Emil)
ja 200 g syklaaminpunaista (576) (Ida)

Neuletiheys

24 s mallineuletta = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikot tai sukkapuikot, 56 mm tai käsialan mukaan (kts. Koko)

Muut tarvikkeet

Palmikkopuikko tai muu apupuikko
Silmukkamerkkejä
1 nappi

Koko

25 -vuotiaalle lapselle

Kokoja testatessani huomasin, että sain pienemmän (2-vuotiaan) myssyn 5 mm:n puikoilla ja neulomalla kiinnityslenkin 3 cm:n pituiseksi ja isomman (45-vuotiaan) myssyn 5,56 mm:n puikoilla. Kiinnityslenkin tulee tällöin olla n. 4 cm pitkä.

Ohje

Luo 9 s pyöröpuikoille tai sukkapuikoille. Jos käytät sukkapuikkoja, jaa silmukat seuraavasti: 2 + 2 + 2 + 3. Yhdistä suljetuksi neuleeksi ja neulo oikeaa siten, että neulot joka toisen silmukan sekä etu- että takareunastaan oikein. Aloita lisäykset ensimmäisestä silmukasta. Ensimmäisen kerroksen jälkeen silmukoita on siis 14. Jos tämä tuntuu hankalalta, voit neuloa ensin yhden kerroksen oikeaa ilman lisäyksiä. Samoin voi olla helpompaa, jos alussa sukkapuikkoja on vain kolme ja jako on esim. 4 + 2 + 3 silmukkaa. Silmukoiden lisääntyessä voit sitten jakaa silmukat 4 puikolle.

Aloita sen jälkeen pipo-osan ruutukaavio, jossa on kuvattu myös silmukoiden lisäykset. Neulo yhteensä 35 kerrosta kaavion mukaan. Sitä seuraavat kerrokset on merkitty lihavoituina siksi, että niillä tehdään muutakin.

36. krs: Neulo muuten pipo-osan kaavion mukaan, mutta lisää silmukkamerkit seuraavasti: neulo kerroksen alusta 15 s (kaavion mukaisesti), lisää merkki, neulo 24 s, lisää merkki, neulo 40 s, lisää merkki, neulo 24 s, lisää merkki ja neulo loput 9 s.

37. krs: Neulo muuten kaavion mukaan, mutta neulo edellisen kerroksen alleviivatut silmukat 1 o, 1 n -joustinneuletta (15 s, 40 s ja 9 s).

38. ja 39. krs: Neulo edelleen muut silmukat kaavion mukaan ja joustinneuletta samoissa paikoissa kuin edellisellä kerroksella.

40. krs: Päättele joustinneulekohdat joustinneuletta neuloen. Neulo muut silmukat kaavion mukaisesti ja jätä odottamaan. Näistä tulee korvaläpät. Varo päättelemättä joustinneuletta liian löysästi. Jos päättelyreuna tuntuu valmiissa myssyssä liian löysältä, voit lopuksi pujottaa ohutta kumilankaa nurjalle puolelle. Siitä saa hyvän, joustavan reunan.

Siirrä toisen korvaläpän silmukat sukkapuikolle ja aloita korvaläpän neulominen kaavion 1. kerrokselta. Aloita oikealta puolelta. Silmukoita jää 5 kpl. Päättele silmukat. Neulo toinen korvaläppä samalla tavalla, mutta neulo n. 3 cm pidempään helmineuletta ja tee lopuksi läpän päähän napinläpi seuraavasti: neulo 1 o, 2 o yhteen, tee 2 langankiertoa, 1 n, 1 o. Neulo vielä 2 kerrosta aina oikein ja päättele silmukat.

Viimeistely

Päättele langanpäät. Jos myssyn aloituskohtaan on jäänyt pieni reikä, sulje se muutamalla pistolla. Ompele lopuksi nappi paikoilleen.

Kaaviot

Teksti ja kuvat

Pia Tuononen

Lisää Piasta

Ulla 01/11 - Ohjeet

Velma Aho:
Gallifrey

Taija Elo:
Sheldonin sukat

Iida Glumoff:
Ruoho

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Johanna

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirsikkatie

Suvi Heikkilä:
Ma

Suvi Heikkilä:
Pessi

Sanna Kovanen:
Hissukka

Sanna Kovanen:
Mussukka

Satu Metsola:
Herrasmiehen harmaat

Kristel Nyberg:
Nietos

Kristel Nyberg:
Rasavillin raitapaita

Riikka R.:
Antin arkipaita

Raiku Räsänen:
Kirahvintäplähuivi

Heli Suhonen:
Simplicitas

TiiQ:
Rakkaudella sinun

TiiQ:
Tulenkantaja

Pia Tuononen:
Ida ja Emil

Kristiina Viitanen:
Josefina

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.