Värileikki

"Lapset leikkivät, entä aikuiset?" kysyttiin Ulla-blogissa. Minä leikin väreillä. Alkuperäinen idea syntyi syksyllä, kun syksyn uudet langat ilmestyivät kauppoihin. Lähikauppias oli laittanut Mambot niin herkulliseen värijärjestykseen, että niitä oli vaikea ohittaa. Tässä puserossa onkin lähes koko syksyn värikartta mustaa ja valkoista lukuun ottamatta. Lisäksi joukkoon eksyi joltain aiemmalta kaudelta peräisin oleva ruskea. Valitse oman värikarttasi mukaiset värit tai muuta värien järjestystä niin, että saat sinua pukevimman värin kasvojasi vasten. Tai heittäydy tosi leikkisäksi ja tee vaikka koko pusero mustana. Leikkiteeman mukaisesti ajattelin ensin hihamerkiksi jotain lapsekasta, mutta tämän merkin nähtyäni tiesin heti, mitä halusin.

Lanka ja langan menekki

Novita Mambo (70 % villaa, 30 % akryylia; 100 g / 100 m)

  • Punainen - 2 (2, 3) kerää
  • Keltainen - 1 (1, 2) kerää
  • Oranssi - 1 (1, 2) kerää
  • Vihreä - 1 (1, 2) kerää
  • Ruskea - 1 (1, 1) kerää
  • Harmaa - 1 (1, 1) kerää
  • Violetti - 1 (1, 2) kerää

Mallipusero on tehty M/L-kokoisena. Se on suunniteltu niin, että langat - kaksi kerää punaista, yksi kerä kutakin muuta väriä - tulisi käytettyä mahdollisimman tarkasti. Muutamia värejä ei jäänyt jäljelle kuin jokunen hassu metri, joten jos tiheytesi poikkeaa ilmoitetusta, kannattaa varautua siihen, että lanka ei välttämättä riitä.

Neuletiheys

12 s ja 16 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Pitkät (väh. 80 cm) pyöröpuikot 7 ja 8 mm tai käsialan mukaan.
Myös hihat voit tehdä pitkällä pyöröpuikolla taikalenkkiä käyttäen. Mikäli et tunne tekniikkaa omaksesi, varaa vastaavan kokoiset sukkapuikot.

Muut tarvikkeet

4 silmukkamerkkiä
Silitysmerkki hihaan

Koko

XS/S (M/L, XL/XXL). Valmiin puseron vartalonympärys on 90 (104, 116) cm ja hihan pituus 51 (55, 59) cm.

Ohje

Pusero neulotaan ylhäältä alas suljettuna neuleena. Lopuksi poimitaan silmukat pääntien reunasta kaulusta varten.

Kaarroke

Luo punaisella langalla paksummille puikoille 40 (46, 52) s. Älä liitä vielä ympyräksi - alku neulotaan tasona. Neulo ensimmäinen kerros nurin ja aseta samalla raglanlisäyksiä varten silmukkamerkit seuraavasti: 2 (2, 2) s, merkki, 7 (8, 9) s, merkki, 22 (26, 30) s, merkki, 7 (8, 9) s, merkki, 2 s. Jatka neuloen edestakaisin sileää oikeaa.

Tee jokaisella oikean puolen kerroksella merkkien kohdalla raglanlisäykset: Neulo, kunnes puikolla on jäljellä yksi silmukka ennen merkkiä. Nosta edellisen kerroksen silmukka vasemmalle puikolle ja neulo se oikein, neulo 2 o, nosta juuri neulotun silmukan alapuolella oleva edellisen kerroksen silmukka vasemmalle puikolle ja neulo se oikein. Silmukkaluku lisääntyy 8 silmukalla jokaisella lisäyskerroksella.

Lisää myös jokaisen oikean puolen kerroksen alussa ja lopussa 1 s yhteensä 7 kertaa. Lisää tämän jälkeen eteen keskelle kerralla 8 (12, 16) s ja liitä ympyräksi. Jatka suljettuna neuleena, kunnes raglanlisäyksiä on tehty kaikkiaan 12 (14, 16) kertaa ja puikoilla on yhteensä 158 (184, 210) s. Neulo vielä yksi kerros oikein punaisella, kunnes tulet vasemman kainalon raglanmerkin kohdalle.

Vartalo-osa

Vaihda työhön keltainen lanka. Siirrä seuraavalla kerroksella kummankin hihan kohdalla 31 (36, 41) hihasilmukkaa odottamaan ja luo tilalle kumpaankin kainaloon 6 silmukkaa. Laita sivusaumoihin silmukkamerkit ja kavenna jatkossa merkkien molemmin puolin 1 s joka 7. (8., 8.) kerroksella seuraavasti: ennen merkkiä ylivetokavennus, merkin jälkeen 2 oikein yhteen. Toista kavennuksia yhteensä 5 kertaa. Tämän jälkeen lisää 1 s silmukkamerkin molemmin puolin joka 8. kerroksella 2 (2, 3) kertaa.

Neulo raidoitus seuraavasti: 13 (14, 15) krs kutakin väriä järjestyksessä keltainen, oranssi, vihreä, ruskea, harmaa.

Vaihda työhön violetti lanka ja ohuemmat puikot. Neulo ensimmäinen kerros oikein. Neulo sitten 2 o, 2 n -joustinneuletta 15, 16, 18 krs. Päätä silmukat riittävän löyhästi.

Hihat

Ota odottamaan jätetyt 31 (36, 41) s puikoille ja poimi lisäksi kainalosta keltaisella 7 s. Laita silmukkamerkki hihan keskelle. Tee samanlaiset kavennukset kuin sivusaumoissa joka 8. kerroksella yhteensä 7 kertaa. Työssä on tämän jälkeen 24 (29, 34) s. Neulo raidoitus samoin kuin vartalo-osassa.

Vaihda työhön violetti lanka ja ohuemmat puikot. Neulo ensimmäinen kerros oikein ja kavenna sen aikana 0 (1, 2) s. Neulo sitten 2 o, 2 n -joustinneuletta 15 (16, 18) krs. Päätä silmukat riittävän löyhästi.

Kaulus

Poimi pääntien reunasta ohuemmille puikoille 60 (72, 84) silmukkaa punaisella langalla. Aloita 2 o, 2 n -joustinneule. Kavenna ensimmäisen kerroksen aikana raglanlisäysten kohdalla yhteensä 0 (4, 8) s. Työhön jää 60 (68, 76) s. Neulo 18 cm punaisella, 2 krs harmaalla ja 2 krs punaisella. Päätä silmukat riittävän löyhästi.

Viimeistely

Päättele langanpäät, kostuta työ ja levitä mittoihin kuivumaan. Ompele hihamerkki paikalleen vasempaan hihaan.

Vinkkejä

Huomaa, että ohjeen mukaisessa puserossa on ylipitkät hihat. Mikäli haluat lyhyemmät hihat, voit jättää toiseksi viimeisen väriraidan kokonaan pois. Myös helmasta voi jättää väriraidan pois, jos haluat puserosta lyhyemmän.

Valitettavasti Novita on ilmeisesti lopettamassa Mambo-langan valmistuksen. Korvaavana lankana voisi kokeilla Garnstudion DROPS Eskimoa. Se sopii tiheydeltään hyvin tähän ohjeeseen, ja siitä löytyy paljon herkullisia värejä. Lisäksi se myydään 50 g:n kerissä, joten varsinkin suurempien kokojen osalta jämälankojen määrä jää pienemmäksi.

Teksti ja kuvat

Taina

Lisää Tainasta

Ulla 01/09 - Ohjeet

Taija Elo:
Beverlyn peti

Katja Koskinen:
Henkäys-huivi

Kristel Nyberg:
Hulda-baskeri

Laura Lehtinen:
Karmea kärmes

Hilla Sorsamo:
Kevlar-lapaset

Suvi Heikkilä:
Lumi

Eeva Saviranta:
Lutu-Pupu

Katja Kvintus:
Mini-Sikuriina

Teija Savolainen:
Oikein vai nurin -sukat

Mari Skyttä-Koskinen:
Palmikkoleikki

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ristinolla-säärystimet

Suvi Heikkilä:
Säihke

Distant Knitter:
Sammakko bambun oksalla -sukat

Nna:
Sammaleiset

Eeva Saviranta:
Vähän isompi Cthulhu

Taina:
Värileikki

Kristel Nyberg:
Zivago

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.