Oikein vai nurin -sukat

Pidän värikkäistä sukkalangoista ja yksinkertaisista malleista enkä enää vaihtaisi pitkiä pyöröpuikkojani sukkapuikkosettiin. Nämä sukat on neulottu pätkävärjätystä langasta, kaksi sukkaa yhdellä pyöröpuikolla, samanaikaisesti. Sukkien malli on hyvin yksinkertainen ja varresta aloitettu, mutta kantapäässä ei poimita yhtäkään silmukkaa. Sukat ovat käännettävät: niitä voi pitää sekä oikein- että nurinpäin. Sukkaparille tulee siis kaksi erilaista ilmettä.

Lanka ja langan menekki

Araucania Ranco Multy (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 275 m), 100 g väriä PT 495: vaaleanpuna-lila-keltainen

Neuletiheys

28 s ja 40 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikot, 2,5 mm tai käsialan mukaan: vähintään 80 cm pitkät tai
Sukkapuikot, 2,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Yksi 2,5 mm sukkapuikko

Silmukkamerkit osoittamaan krs:n aloituskohtaa ja kantapään levennysten paikkaa (nämä eivät ole pakollisia: ohjeessa ei mainita silmukkamerkkien paikkaa).

Koko

Naisen. Kengännumero n. 39

Ennen kuin aloitat

Jos sukkalanka on yhdellä kerällä, jaa se kahdeksi keräksi; näin langat pysyvät paremmin järjestyksessä. Sukat on merkattu ohjeessa A:lla ja B:llä, ja kaikki, mitä tehdään sukalle A, tehdään myös sukalle B. Sukan puolikkaan vaihtumiskohdassa on kiristettävä lankaa hiukan, jotta "tikapuuraitaa" ei tulisi näkyviin. Muista myös vaihtaa neulontalankaa aina sukan vaihtumiskohdassa! Keskipaneeliin voit halutessasi tehdä kuvion jollakin sellaisella mallineuleella, jonka nurja puolikin näyttää hyvältä. Monet oikeilla ja nurjilla silmukoilla tehtävät mallineuleet sopivat tähän hyvin.

Ohje

Ota ensimmäinen kerä lankaa ja luo ristikkäin pyöröpuikolle 30 s. Nämä ovat sukan A silmukoista puolet. Ota toinen kerä lankaa ja luo pyöröpuikolle 60 s siten, että silmukat tulevat pyöröpuikon samalle puolelle. Nämä ovat sukan B silmukoita. Siirrä luodut silmukat pyöröpuikolle niin, että sukan A silmukat ovat lähellä pyöröpuikon toista päätä. Ota nyt sukan A lanka uudelleen ja luo 30 s lisää pyöröpuikon vapaalla kärjellä. Nyt sukille A ja B on luotu kaikki silmukat. Vedä varovasti pyöröpuikon kaapelia esiin sukalle B luotujen silmukoiden keskeltä niin, että kaapelin mutkan molemmille puolin jää 30 s. Blogissani on luontiohje.

1. krs: Sukka A, 1. puolikas: aloita joustinneule: 2 o, 2 n. Toista, kunnes sukan A silmukoita on jäljellä 2. Neulo 2 o.

Vaihda sukan B lankaan. Siirrä pyöröpuikkoa ja neulo nyt sukan B 1. puolikas aloittaen jälleen joustinneule 2 o, 2 n. Toista, kunnes sukan B silmukoita on jäljellä 2. Neulo 2 o. Olet nyt neulonut kahta eri sukkaa puoleenväliin kerrosta. Siirrä pyöröpuikkoa ja neulo sukan B 2. puolikas aloittaen joustinneule 2 o, 2 n. Toista, kunnes sukan B 2. puolikkaan silmukoita on jäljellä 2. Neulo nämä 2 o. Vaihda sukan A lankaan ja neulo vastaavasti kuin sukan B 2. puolikas.

Neulo joustinneuletta tällä tavoin n. 2,5 cm.

Sukan varsiosa:

1 krs:
Sukka A:n 1. puolikas: (2 o, 2 n) kaksi kertaa, 14 o, (2 n, 2 o) kaksi kertaa.
Sukka B:n 1. puolikas: kuten edellä.
Sukka B:n 2. puolikas: kuten edellä.
Sukka A:n 2. puolikas: kuten edellä.

Toista, kunnes molempien sukkien varren mitta on n. 12 cm. Lopeta sukka A:n 1. puolikkaan alkuun.

Aloita sitten kantapäiden kiilalevennykset. Lisäykset tehdään aina sukkien 1. puolikkailla. Lisäykset tehdään joka toinen krs.

1. krs: Sukka A:n 1. puolikas. Lisää 1 s nostamalla silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen nurin. Neulo (2 o, 2 n) kaksi kertaa, 14 o, (2 n, 2 o) kaksi kertaa, lisää 1 s kiertäen nurin.
Sukka B:n 1. puolikas: kuten sukka A:n 1. puolikas.

Neulo molempien sukkien 2. puolikkaat kuten tähänkin saakka: (2 o, 2 n) kaksi kertaa, 14 o, (2 n, 2 o) kaksi kertaa kaikkien lisäyskrs:ten ajan. Nämä ovat sukan jalkapöydän silmukoita.

2. krs ja muut parilliset krs:t: neulo molempien sukkien oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin.

3. krs: Sukka A:n 1. puolikas: 1 n, lisää 1 s kiertäen nurin, jatka mallineuletta kunnes jäljellä on 1 s. Lisää 1 s kiertäen nurin, 1 n. Tee sukan B 1. puolikkaalle samoin. Sukkien 2. puolikkaat neulotaan mallineuleella normaalisti.

5. krs: Sukka A:n 1. puolikas: 2 n, lisää 1 s kiertäen nurin, jatka mallineuletta kunnes jäljellä on 2 s. Lisää 1 s kiertäen nurin, 2 n. Tee sukan B 1. puolikkaalle samoin samoin. Sukkien 2. puolikkaat neulotaan kuten tähänkin saakka.

7. krs: Sukka A:n 1. puolikas: 3 n, lisää 1 s kiertäen nurin, jatka mallineuletta kunnes jäljellä on 3 s. Lisää 1 s kiertäen nurin, 3 n. Tee sukan B 1. puolikkaalle samoin. Sukkien 2. puolikkaat neulotaan kuten tähänkin saakka.

Jatka lisäys- ja välikerroksia näin, kunnes nurjia silmukoita on 12 s molemmilla puolilla kantalappua. Päätä parilliseen kerrokseen (välikrs).

Sukkien kantapääkäännökset tehdään yksi sukka kerrallaan edestakaisin neuloen.

Sukka A:

1 krs: 12 n, 2 o, 2 n, 2 o, 2 n, 11 o, ylivetokavennus (nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s o ja vedä neulomatta jäänyt neulotun yli), 1 o. Käänny.
2 krs: nosta 1 s neulomatta, 9 n, 2 n yhteen, 1 n. Käänny.
3 krs: nosta 1 s neulomatta, 10 o, ylivetokavennus, 1 o. Käänny.
4 krs: nosta 1 s neulomatta, 11 n, 2 n yhteen, 1 n. Käänny.
5 krs: nosta 1 s neulomatta, 12 o, ylivetokavennus, 1 o. Käänny.

Jatka kerroksia 4-5 niin, että jokaisella krs:lla "keskelle" jää 1 s enemmän kuin edellisellä krs:lla, kunnes keskellä on 30 s ja molemmilla sivuilla jäljellä 2 s. Jatka sitten seuraavasti:

1 krs: nosta 1 s neulomatta, 28 o, ssk, käänny.
2 krs: nosta 1 s neulomatta, 28 n, 2 n yhteen, käänny.
3 krs: nosta 1 s neulomatta, 29 o, ssk. älä käänny.

Puikon alkuun jäi 1 ylimääräinen silmukka, joka kavennetaan pois seuraavan kokonaisen krs:n alussa. Olet nyt sukan vaihtokohdassa.

Neulo sukka B:n kantapää vastaavasti kuin sukka A:n.

Sukka B, 2. puolikas. Jatka mallineuleella: oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin.
Sukka A, 2. puolikas. Jatka mallineuleella: oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin.

Seuraava krs:

Sukka A, 1. puolikas: 2 o yht, 29 o.
Sukka B: 1. puolikas: 2 o yht, 29 o.

Sukka B, 2. puolikas: oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin.
Sukka A, 2. puolikas: oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin.

Jatka sileää oikeaa sukkien 1. puolikkailla ja 2. puolikkailla mallineuletta, kunnes sukkien teräosat ovat n. 5 cm lyhyemmät kuin haluttu teräosan pituus. Neulo 1 krs o molempiin sukkiin. Aloita sitten teräosan kavennukset.

Teräkavennukset tulevat normaalista poiketen varvasosan alle ja päälle suoraan linjaan. Toista krs:n ohjetta sukkien A ja B molemmille puolikkaille.

1 krs: Sukka A, 1. puolikas: 10 o, 2 o yht, 6 o, ylivetokavennus, 10 o.
Sukka B, 1. puolikas: tee kuten sukalle A.
Sukka B, 2. puolikas: tee kuten edellä.
Sukka A, 2. puolikas: tee kuten edellä.

2 krs ja muut parilliset krs:t: Välikrs, kaikki o

3 krs: 9 o, 2 o yht, 6 o, ylivetokavennus, 9 o.
5 krs: 8 o, 2 o yht, 6 o, ylivetokavennus, 8 o.

Silmukkamäärä ennen kavennuksia ja kavennusten jälkeen vähenee yhdellä jokaisella kavennuskrs:lla.

Jatka krs:ia 2-3 kunnes molemmilla sukkien puolikkailla on jäljellä 2 s kavennusten molemmin puolin. Tee nyt kavennukset joka krs kunnes jäljellä on enää keskimmäiset 8 s molemmilla sukan puolikkailla sekä sukassa A että B. Jätä silmukat pyöröpuikoille ja katkaise lanka n. 30 cm päästä. Päättele silmukoita jäljitellen ompelemalla molemmat sukat (kitchener stitch).

Viimeistely

Päättele langanpäät huolellisesti ja pingota sukat. Siististi päättelemällä saat aikaan käännettävät sukat. Myös nurja puoli näyttää kiinnostavalta erityisesti pätkävärjätystä langasta neulotuissa sukissa.

Vinkkejä

Lankavaihtoehdoksi käy esimerkiksi Novita Nalle.

Teksti ja kuvat

Teija Savolainen

Lisää Teijasta

Ulla 01/09 - Ohjeet

Taija Elo:
Beverlyn peti

Katja Koskinen:
Henkäys-huivi

Kristel Nyberg:
Hulda-baskeri

Laura Lehtinen:
Karmea kärmes

Hilla Sorsamo:
Kevlar-lapaset

Suvi Heikkilä:
Lumi

Eeva Saviranta:
Lutu-Pupu

Katja Kvintus:
Mini-Sikuriina

Teija Savolainen:
Oikein vai nurin -sukat

Mari Skyttä-Koskinen:
Palmikkoleikki

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ristinolla-säärystimet

Suvi Heikkilä:
Säihke

Distant Knitter:
Sammakko bambun oksalla -sukat

Nna:
Sammaleiset

Eeva Saviranta:
Vähän isompi Cthulhu

Taina:
Värileikki

Kristel Nyberg:
Zivago

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.