ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Näin teet konttineuletta

 

Konttineuletekniikalla saa aikaiseksi näyttävää neulepintaa, eikä konttineuleen neulominen ole laisinkaan niin vaikeaa kuin voisi kuvitella. Hieman vaivannäköä se vaatii, sillä mallineule syntyy yksi ruutu kerrallaan.

Tässä Ullassa konttineuletekniikkaa on käytetty kahtena muunnelmana, Esmeralda-huivissa sekä Tähkä-puserossa. Peruskonttineule syntyy neljästä erilaisesta ruuturivistä: aloituksesta, ensimmäisestä ja toisesta ruuturivistä sekä lopetusrivistä. Neuleen pituutta säädellään toistamalla ensimmäistä ja toista ruuturiviä vuorotellen. Lopetusruudut neulotaan sellaisen ruuturivin jälkeen, joka on neulottu kuten ensimmäinen ruuturivi. Neule aloitetaan luomalla kappaleen halutun leveyden verran silmukoita, ja ensimmäiset ruudut syntyvät lyhennettyjä kerroksia neulomalla. Luontisilmukoita pitää olla ruudun silmukoiden lukumäärällä jaollinen määrä. Kuvien mallitilkussa jokainen ruutu on 11 s leveä, ja alkuun loin 4*11 eli 44 s. Ohje on myös kirjoitettu 11 s leveälle ruudulle. Mallitilkku on neulottu selkeyden vuoksi kahdella erivärisellä langalla. (7 veljestä, vaaleansininen ja valkoinen.)

Aloituskolmiot

Neulo 2 s nurin, käännä työ. Neulo 2 oikein, käännä. Neulo 3 nurin, käännä, 3 oikein, käännä. Jatka näin lisäten jokaisella nurjalla kerroksella yksi silmukka, kunnes olet neulonut sen kerroksen, jolla ensimmäiseen kolmioon tulee 11 s. Älä käännä työtä. Jätä ensimmäisen kolmion silmukat odottamaan ja neulo seuraavat kolmiot samoin, eli neulo taas 2 s nurin, käännä työ, neulo 2 oikein, käännä työ, jne.

Kuvassa on ensimmäinen ruuturivi siinä vaiheessa, kun kaksi aloituskolmiota on neulottu. Kolmiot jäävät siis kulmasta viereiseen kiinni, mutta ovat muuten erillisiä.

Jos haluat tehdä kaksiväristä konttineuletta, katkaise lanka ruuturivin lopussa ja neulo toinen ruuturivi toisella värillä. Konttineuleessa lankaa ei voi kuljettaa työn reunassa katkaisematta, sillä jos joka toinen ruuturivi neulotaan eri värillä, samanvärinen ruuturivi aloitetaan aina työn vastakkaisesta reunasta. Mikäli neulot yhdellä värillä tai langalla, ei lankaa tarvitse katkaista.

Ensimmäinen ruuturivi

Työn reunaan tulee reunakolmio. Neulo 2 o, käännä työ, 2 n, käännä. Neulo ensimmäinen silmukka etu- ja takareunasta oikein. Nosta seuraava silmukka neulomatta, neulo odottamassa olevasta aloitusrivin kolmiosta 1 o ja vedä nostettu silmukka neulotun yli. Käännä työ, neulo 3 nurin. Neulo seuraavalla kerroksella jälleen ensimmäinen s etu- ja takareunasta oikein, neulo 1 s, nosta 1 s neulomatta, neulo aloitusrivin kolmiosta 1 o ja vedä nostettu silmukka neulotun yli. Käännä työ, neulo 4 nurin. Toista näin lisäten jokaisella oikealla kerroksella 1 s, kunnes aloituskolmion reunan silmukat loppuvat, puikolla on 11 s ja viimeisin neulomasi kerros on oikea. Jätä nämä silmukat odottamaan.

Rivin muut ruudut neulotaan seuraavasti: Poimi vasemmalle puikolle allaolevan ruudun reunasta 11 s ja neulo silmukat oikein. Poimiminen on aloitettava aivan kolmion kärjestä, että olisi mahdollista saada oikea määrä silmukoita. Näin kolmioiden väliin ei myöskään jää reikää. Mikäli kerroksen alle näyttää jäävän reikiä, neulo silmukat kiertäen.

Käännä työ ja neulo 11 nurin. Neulo 10 s oikein, nosta 1 s neulomatta, neulo odottamassa olevasta aloitusrivin kolmiosta 1 o ja vedä nostettu silmukka neulotun yli. Käännä työ ja neulo 11 s nurin. Toista näitä kerroksia, kunnes silmukat loppuvat aloitusrivin kolmion reunasta ja olet viimeksi neulonut oikean kerroksen.

Kuvassa on juuri neulottu yksi kokonainen ruutu, ja seuraavan aloituskerros on kesken.

Ruuturivin viimeinen ruutu on taas kolmion muotoinen. Poimi viimeisen aloitusrivin ruudun ulkoreunasta 11 s ja neulo silmukat oikein. Käännä työ. Neulo 2 silmukkaa nurin yhteen ja 9 s nurin, käännä. Neulo 10 oikein, käännä. Neulo 2 n yhteen ja 8 nurin, käännä. Jatka näin kaventaen jokaisella nurjalla kerroksella, kunnes jäljellä on vain 1 s

.

 

Toinen ruuturivi

Toisen ruuturivin reunoissa ei ole kolmioita, vaan koko rivi koostuu samanlaisista ruuduista. Poimi edellisen kerroksen lopetusruudun reunasta 10 s sekä lopulta edelliseltä kerrokselta jäänyt silmukka, yhdeensä 11 s, ja neulo silmukat nurin. Käännä työ ja neulo silmukat oikein. Seuraavalla kerroksella neulo 10 nurin ja neulo seuraava silmukka nurin yhteen allaolevan ruudun ensimmäisen odottamassa olevan silmukan kanssa. Käännä työ ja neulo silmukat jälleen oikein. Jatka ruutua näin ja neulo aina nurjalla viimeinen silmukka yhteen allaolevan ruuturivin odottamassa olevan silmukan kanssa, kunnes odottavat silmukat loppuvat. Jätä ruudun 11 s odottamaan. Aloita seuraava ruutu poimimalla taas 11 s allaolevan ruudun reunasta ja neulo kuten edellinen ruutu.

Kuvassa näkyy rivin ensimmäinen ruutu, ja toinen ruutu on puolessa välissä.

Lopetuskolmiot

Lopetusrivin voi neuloa sellaisen ruuturivin jälkeen, joka on neulottu kuten ensimmäinen ruuturivi. Konttineuleen lopetusrivi koostuu kolmioista, kuten aloitusrivikin.

Poimi allaolevan ruudun reunasta vasemmalle puikolle 10 s ja nosta ensimmäisen ruuturivin lopetuskolmion 1 s näiden jatkoksi. Neulo silmukat nurin. Käännä työ, neulo 11 s oikein. Käännä työ. Neulo 2 s nurin yhteen, neulo 8 s, neulo viimeinen s nurin yhteen allaolevan ruudun odottavan silmukan kanssa. Käännä työ ja neulo 10 s oikein. Seuraavalla kerroksella kavennetaan jälleen: neulo 2 s nurin yhteen, neulo 7 s, neulo viimeinen s nurin yhteen allaolevan ruudun odottavan silmukan kanssa Jatka kavennuksia nurjilla kerroksilla, kunnes oikealla puikolla on kaksi oikeaa silmukkaa. Käännä, neulo 2 oikein, käännä, neulo 1 nurin, neulo 2 nurin yhteen. Käännä, neulo 2 oikein, käännä ja neulo 3 nurin yhteen. Puikolle jää 1 s. Poimi allaolevan ruudun reunasta 10 s ja nosta jäljelle jäänyt silmukka näiden jatkoksi. Neulo seuraavat lopetuskolmiot kuten edellä.

Vinkkejä

Konttineuleruutuihin voi neuloa pitsiä, kuten Tähkä-puserossa on tehty, tai palmikkokuvioita. Kuvioita suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon, että ruudussa on aina kaksinkertainen määrä kerroksia ruudun leveyteen nähden. Pitsineule leventää yksittäistä ruutua hieman, palmikkoneule taas vetää ruutuja kasaan. Neuleessa voi toki käyttää myös erilaisia neulepintoja, esimerkiksi ainaoikeaa tai helmineuletta, tai miksei vaikkapa intarsiakuvioita.

Konttineule on kiinnostava vaihtoehto raitalangoille, jos poikkiraidat eivät inspiroi. Esmeralda-huivi on neulottu itseraidoittuvasta langasta, jossa värit vaihtuvat hitaasti ja pitkissä jaksoissa. Kuvan mallitilkku taas on neulottu 7 veljestä raidasta 7 silmukan levyisillä ruuduilla.

 

 

 

 

 

Teksti ja kuvat: Kristel Nyberg

Lisää Kristelistä

-

Neuvot

Pörrö Sahlberg:
I-cordin alkeisanatomiaa

Kristel Nyberg:
Näin teet konttineuletta

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.