ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Ninnin haastattelussa Ulla Telimaa

 

Olen tutustunut Ullaan julkineulontapäivänä 11.6. Järvenpäässä ja siitä lähtien olemme tehneet yhteistyötä.

Ulla on pohjalaisella tempperamentilla varustettu kolmen kouluikäisen ja yhden viisikymppisen lapsen äiti ja viimeisen vauvakuumeen jäljiltä kahdella vinttikoiralla varustetun kodin komentuura. Hän on Helsingin käsityö- ja taideteollisuus ry:n eli Helskyn toiminnanjohtaja ja yritysneuvoja. Ulla on onnellinen työssään, koska hänellä on mukava työyhteisö, monipuolinen, haastava ja joustava työ. Toisinaan on liikaakin työtä, mutta niinhän se usein nykyaikana on. Haastetta on perhe- ja työelämän yhteensovittamisessa.

Ullan ajatukset ovat olleet pitkässä syksyssä. Hän kokee syksyn ankeana ja ihmettelee miten ihmiset jaksavat innokkaasti rynnätä kursseille, opiskelemaan kieliä, jumppaamaan yms. Itse hän kiirehtii työpäivän jälkeen nopeasti kotiin jossa hän tekee ruokaa perheelle, vie koirat käymään ulkona ja sitten hän hakeutuu takkatulen ääreen. Ulla vetää villasukat jalkaan, pistää hyvää musiikkia, asettaa puikot käpälöihinsä eikä lähde enää kirveelläkään mihinkään. Kun Joulu saapuu, kaikki muuttuu. Ulla on Joulun lapsi ja kevättä kohden hänen tekee jo kovasti mieli lähteä muiden ihmisten pariin. Elämässä paistaa aurinko, kaikenlainen tekeminen kiinnostaa ja hymy on herkässä.

Työtehtäviä ja kouluttautumista

Kysyn Ullalta, mitä kaikkea hän on työelämässä tehnyt. " onhan sitä jotakin tullut tehtyä", hän vastaa. Telimaa on ollut lapsen kaitsija, siivooja, tukkuliikkeen tuoreosaston vastaava, kutoja, ompelija, tekninen suunnittelija, neuvontapäällikkö, projektipäällikkö... Pienissä yrityksissä on ollut mahdollisuus monenlaisiin työtehtäviin. Se on hänestä ollut rikkaus.

Kysyn myös Ullalta hänen koulutuksestaan. "Olen ajautunut alalle puolivahingossa.", eli ala ei lapsena kuulunut "pikku-Ullan" haaveisiin. "Tosin lapsuuden kotiini ja isovanhempien elämään ovat käsityöt kuuluneet hyvinkin oleellisesti, mutta ehkä ne ovat olleet liian lähellä, että niistä olisi voinut haaveilla ja unelmoida.", hän sanoo. "

Opiskeluni aloitin Nivalan "kiinteästä naiskotiteollisuuskoulusta" kudontalinjalta ja siitä sitten etenin monien vaiheiden kautta Lounais-Suomen käsityö- ja taideteollisuusoppilaitokseen ja sitä tietä työelämään. Onnekseni kaikki työnantajani ovat suhtautuneet opiskeluun myönteisesti ja minulla on ollut mahdollisuus hyvin monipuolisesti saada oppia omassa työssä kehittymiseksi.", kertoo Telimaa.

Opiskelu jatkuu yhä

"Tällä hetkellä eniten kiinnostaa saada lisää palikoita johtamiseen ja siinä kehittymiseen. Käsityöyrittäjien neuvonta ja ohjaus ovat kuuluneet pitkään työtehtäviini ja siihen saamani koulutus on auttanut monella tavalla myös omissa työtehtävissäni. Työhöni liittyy paljon käsityöläisyyden pohtimista monelta eri kantilta, asenteiden ja arvojen yhteensovittamista yritysmaailmaan ja oman tekemisen merkitystä itselle ja ennen kaikkea asiakkaille, ovat he sitten kuluttajia tai yrityksiä."

Helskyyn

"Helskyyn tulin 15 vuotta sitten neuvontapäällikön tehtäviin heti ensimmäisen lapseni äitiysloman jälkeen. Seuraavaksi tuli mahdollisuus lähteä mukaan Taito-yritysneuvojakoulutukseen ja samalla alkoivat uudet tehtävät käsityöyrittäjien parissa saada jalansijaa. Silloisen toiminnanjohtajan jäädessä virkavapaalle suostuin hoitamaan pestiä vuoden ajan sanoen, että kai se vuosi menee vaikka päällään seisten, joka kuvaa tietysti sitä, että hiukan vaikealta se tuntui, kun tehtävän vaihto tuli viikon varoitusajalla polvileikkauksesta toipumisvapaalla ollessani. Mutta siitä taas eteenpäin pohjalaisella sisulla., vaiko hulluudella ja nokka kohti uusia haasteita. Samalla matkalla ollaan. Edeltäjäni sanoi itsensä irti ja paikka tuli auki. Itse en kyllä paikkaa hakenut, mutta erilaisten vaiheiden jälkeen huomasin kuitenkin tulleeni valituksi toimeen. Eli elämä vie!"

"Huh, huh! Monenlaista!", kuuluu vastaus kun kysyn mitä kaikkea rouva johtaja mahtaa Helskyssä tehdä. Hänen työtehtäviinsä kuuluu mm. yhdistyksen johtotehtävät. "Meillä on pieni kantapaikkaporukka, mutta paljon ulkopuolisia asiantuntijoita mukana eli verkosto on laaja ja monenlaisia ihmisiä hoitamassa käsityön edistämistä Helsingissä ja monella tavoin", sanoo Telimaa, joka toimii myös Helskyssä useanlaisissa hallinnollisissa tehtävissä, suunnittelutehtävissä, kehittää toimintaa ja organisoi. Hän johtaa yhdistyksen myymälää, Taito Shoppia ja kehittää myymälätoimintaa yhteistyössä tuotetiimin kanssa. Se on hänestä erittäin mielenkiintoista ja haastavaa työtä. Ullan työtehtäviin kuuluu myös paljon monenlaista markkinointia, yritysneuvontaa, konsultointia ja hankkeiden vetoa. Eipä rouva Telimaa vieroksu fyysistä raakaakaan työtä: "Välillä työtä tehdään ihan hartiavoimin: siivotaan ja roudataan. Tietysti neulon myös mallitöitä myymälän käsityöpaketeista", kertoo Ulla.

Ulla-Lehden lukijoille Ulla Telimaa haluaa sanoa: "Jatketaan julkineulomista ja pidetään neulominen "seksikkäänä " harrastuksena! Tuodaan sitä edelleenkin esille bittikansankin keskuudessa."

Helsky

Helsky kuuluu valtakunnalliseen käsityö- ja taideteollisuusjärjestöön. Järjestö kattaa koko Suomen ja alueyhdistyksiä on 22 , joista Helsky toimii Helsingin alueella.

Helskyn toiminta-ajatus on edistää suomalaista ja helsinkiläistä käsityötä pääkaupungissa kulttuurina, taitona ja elinkeinona.Toimintaa on lapsille ja aikuisille, yksityisille ja yrityksille, niin harrastelijoille kuin ammattilaisillekin. Lapsille ja nuorille Helsky järjestää käsityökoulutoiminta eri puolilla Helsinkiä. Lasten ja nuorten käsityökasvatus on Helskylle erittäin tärkeä tehtävä. Helskyllä on aikuisille suunnattuja Taito-kursseja esim. yritysten henkillökunnalle tai asiakkaille. Helsky auttaa vahvistamaan käsityöyrittäjien toimintaedellytyksiä koulutusten ja hankkeiden avulla ja tarjoaa mahdollisuutta saada tuotteita myyntiin Taito Shop Helskyyn Helsingin keskustaan.

Neulojille Helskyllä on mm. Neuleklubi-tomintaa Helskyn tiloissa Pohjoisesplanadilla kokoontuen hyvässä seurassa ja ammattitaitoisen ja innostavan opettajan johdolla kerran kuukaudessa. Klubi-illoissa edetään teemoittain, mutta jokainen voi valmistaa niitä neuleita ja virkkaustöitä joihin on tarvetta ja kiinnostusta. Ohjelmaa voidaan päivittää osallistujien toiveiden ja yhteisten päätösten mukaisesti. Taito Shop Helskystä löytyy valmiiden käsitöiden lisäksi lankoja niin neulontaan kuin kudontaakin (Esito, Pirkkalanka, hahtuvat...).

Vuosittain järjestetään "Neule on irti" -tapahtuma, johon kootaan ajankohtaista neuleasiaa, puheenvuoroja ja tekemispajoja niin lapsille kuin aikuisillekin. Tapahtumassa on myös langanmyyntiä ja käsityöpaketteja. Tapahtuman tiimoilta Helsky ottaa mielellään toiveita ja vinkkejä vastaan. Tavoitteena on tarjota sitä mitä halutaan ja mikä kiinnostaa.

Helskyn nettisivut: www.helsky.net

 

Teksti ja kuvat:
Ninni

Lisää Ninnistä

-

Artikkelit

Marjut Katajala: Pääkirjoitus

Jussi Katajala:
Das Garn - Selvittäjät

Ninni:
Ulla Telimaan haastattelu

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.