ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Ullan vuosi 2006 alkaa

 

Tervetuloa vuoden 2006 ensimmäisen Ullan pariin

Kiitokset kaikille siitä, että olette jaksaneet odottaa Ullaa kärsivällisesti alkuvuoden ajan. Uusi Ulla on viimein täällä! Haluan kiittää lukuisia uusia neuleiden suunnittelijoita: Cairbrea, Elinaa, Katjaa, Mirjaa, Seijaa ja Sirpaa.

Kiitos myös Ullan vanhoille ystäville Ninnille, Marjalle, Pialle, Tuulialle ja Ziinalle! Erityiskiitokset Niinalle ja Susannalle tämän numeron koostamisesta ja Kristelille oikoluvusta.

Suosion haittapuolet

Nettiaikana tieto leviää nopeasti. Monet Ullan ohjeilla tehdyt neuleet tunnistetaan kylillä ja kaduilla ja joistakin neuleista on tullut kestohittejä. Valitettavasti suosiolla on haittapuolensa.

Eräässä lanka- ja neulekaupassa on ollut myynnissä Ullan ohjeilla tehtyjä neuleita - eikä vain yhtä mallia, vaan useampia. Kauppias ei ole ollut Ullan kanssa tekemisissä ja kun kysyin asiasta neuleiden suunnittelijoilta, paljastui, että kauppias ei ole ottanut heihin yhteyttä millään tavalla. Tämä ei käy päinsä! Ullan ohjeilla ei ole koskaan saanut eikä saa tehdä neuleita myyntiin ilman neuleen suunnittelijan lupaa. Tämä tieto on ollut Ullan ensimmäisestä numerosta saakka Kysy Ullalta -sivulla.

Kuten sanottua, nettiaikana tieto leviää nopeasti. Myös tieto väärinkäytöksistä päätyy tavalla tai toisella neuleen suunnittelijalle saakka.

Mutta siellähän ne ohjeet on netissä! Eikös se nyt tarkoita, että ohjeilla saa tehdä mitä haluaa?

Ei, se ei tarkoita sitä. Ullan ohjeet ovat netissä kaikkien saatavilla, koska haluamme julkaista ilmaista nettilehteä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ohjeet olisivat vapaasti käytettävissä mihin tarkoitukseen tahansa, vaan Ullan aineistoa koskevat samat tekijänoikeudet kuin muitakin aineistoa, julkaistiin se sitten monisteina, lehdissä, kirjoissa, netissä, ilmaisena tai maksullisena, ja tekijöiden oikeutta määrätä omista teoksistaan on kunnioitettava täsmälleen samalla tavalla.

Ullan ohjeiden (samoin kuin neuvojen ja artikkeleidenkin) tekijänoikeudet säilyvät niiden kirjoittajilla eivätkä siirry Ullalle. Käytännössä se tarkoittaa, että neuleen suunnittelijoilla, valokuvaajilla ja ohjeen kirjoittajilla on oikeus määrätä siitä, kuinka ohjetta käytetään ja saako ohjeen perusteella tehdä neuleita myyntiin vai ei. Ullan neuleet eivät ole vapaata riistaa.

Mikä mättää?

Ullan toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen; siihen, että Ullaan aineistoaan lähettävät ja aineistoa nettilehdeksi koostavat ihmiset haluavat käyttää vapaa-aikaansa ilahduttaakseen muita neulojia. Korvaukseksi siitä saa hyvän mielen, ei rahaa. Siksi minua harmittaa itseni ja kaikkien Ullan tekemiseen osallistuneiden puolesta, että muiden työtä hyödynnetään ansaintamielessä ja käytetään väärin muiden vaivannäköä.

Kyse ei kuitenkaan ole vain rahasta ja siitä, että toisen kassakone kilisee iloisesti toisten ilmaisen työn ansiosta, vaan myös kunnioituksesta. Haluamme, että Ullan tekijöitä ja heidän toiveitaan ja oikeuksiaan kunnioitetaan ja että tätä peliä pelataan yhteisillä säännöillä. Jos niin ei tehdä, voi pahimmillaan käydä niin, että kukaan ei halua pelata, tekijät katoavat eikä meillä ole sen jälkeen Ullaakaan.

Vielä kerran voisin sanoa, että nettiaikana tietoa saa nopeasti ja Ullaan neuleita suunnitelleet henkilöt tavoittaa sähköpostilla hyvin vaivattomasti. Yhden sähköpostin lähettämiseen menee taatusti vain murto-osa siitä ajasta, joka kuluu lapasparin tai huivin neulomiseen ja vastauksenkin saa mitä todennäköisimmin nopeasti!

Minä olen ihan tavallinen neuloja ja Ullan lukija, pitäisikö minun nyt huolestua?

Tavallisen neulojan ei tarvitse huolestua, saat edelleen nauttia Ullasta ja neuloa ohjeiden mukaan neuleita sydämesi kyllyydestä itsellesi ja lahjaksi. Vain kaupallinen käyttö on kielletty.

Uutta!

Ullassa on myös uutta. Arkisto on uudistunut ja olemme aloittaneet Ullan oman blogin!

Ulla toivottaa kaikille hauskaa kevään jatkoa

Suosion haittapuolista huolimatta Ullaa on ollut mukava tehdä ja on ollut hienoa huomata, että uutta numeroa odotetaan innokkaasti. Kaikkien elämän myllerrysten keskellä on hyvä, että on jokin kiinnekohta, neulominen, ja neulomisen mukanaan tuomat ystävät.

Oikein aurinkoista neulekevättä kaikille!

 

Teksti: Marjut Katajala

Lisää Marjutista

-

Artikkelit

Marjut Katajala: Pääkirjoitus

Jussi Katajala:
Das Garn - Selvittäjät

Ninni:
Ulla Telimaan haastattelu

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.