ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Itseraidoittuvat sukkalangat

 

Sukkien kutojia on montaa laatua: jotkut pitävät selkeistä perussukista, jotkut taiteilevat haastavia kirjoneulekuvioita ja jotkut pitävät pitsisukista. Aina vaihtelun hakemisen ei tarvitse olla vaikeaa, vaan kiinnostavan näköisiä sukkia saa aikaan helposti käyttämällä itseraidoittuvia sukkalankoja.

Mitä ovat itseraidoittuvat sukkalangat? Siihen kysymykseen yrittää vastata tämä artikkeli.

Itseraidoittuvia sukkalankoja on montaa tyyppiä ja monelta valmistajalta, mutta perusidea on sama: lanka on värjätty siten, että sukkaan muodostuu neulottaessa kuvioita.

Suurin osa langoista on peräisin Saksasta tai saksalaisilta valmistajilta, joten on loogista olettaa, että tekniikka on saksalainen keksintö. Valmistustavasta ja tekniikasta ei ymmärrettävästi löydy yksityiskohtaista selvitystä, mutta kuvio muodostetaan värjäämällä lanka kuvion vaatimalla tavalla joko vyyhti kerrallaan tai isommissa erissä.

Toki meillä suomalaisillakin on oma raitalankamme, 7 Veljestä Raita. Kuten nimikin sanoo, muodostuu sukista raidallisia, tasaraidalla. Tämä lanka on paksumpaa versiota, ja sen miinuspuolena on, että värinvaihtokohta erottuu aika selvästi neulepinnasta. (Vasemmalla Raita, oikealla Opal Magic)

Tarkastellaanpa hieman lähemmin lankojen hyviä ja huonoja puolia

Suurin osa raidottuvista langoista on ohuita, noin 2-2,5 mm:n puikoilla neulottavia. Paksumpiakin, noin 7-veljeksen vahvuisia, löytyy, mutta niiden valikoima on selvästi pienempi. Tämä voi olla hyvä tai huono puoli, riippuen siitä minkä vahvuisista langoista pitää. Ei kannata säikähtää ohuttakaan lankaa, juttua varten kokeillut langat olivat kyllä sen verran mukavia neulottavia, että sukat syntyivät nopeasti.

Kaikista langoista ei saa selvää käsitystä siitä, minkälainen kuvio siitä muodostuu, esim. Regian ja Fortissima Colorin langoista kuvioita ei saa vyötteestä selville. Jos ei halua ostaa sikaa säkissä, kannattaneekin tutustua kuvioihin etukäteen esim. netin avulla. Toisaalta itseraidoittuvien lankojen yksi viehätys onkin siinä, ettei etukäteen tiedä minkälaista kuviota saa aikaiseksi.

Ihan lastenleikkiä sukkien neulominen ei kuitenkaan ole...

Kahden samanlaisen sukan saaminen vaatii hieman tarkkaavaisuutta. Kuviot nimittäin toistuvat tietyssä järjestyksessä, ja sukat kannattaakin aloittaa samasta kohdasta, jotta niistä tulisi samanlaiset. Kannattaa valita ensimmäisen sukan aloituskohdaksi jokin selvä värinvaihtumiskohta, jotta löydät helposti saman aloituskohdan toiseenkin sukkaan. Valitettavasti tästä huolimatta sukista voi silti tulla hieman erilaiset, sillä ainakin Fortissima Colorin liukuvärjätyssä langassa värien vaihtumisvälit ovat niin pitkät, että samasta värjäyserästä olevat kerät saattavat tuottaa toisistaan poikkeavat sukat.

Itseraidoittuvat sukat eivät sovi täydellisyyden tavoittelijoille toisestakaan syystä: kuviot eivät mene aina kauniisti kohdakkain eri kerroksilla. Varmasti löytyy ns. optimaalinen sukka, tietty silmukkamäärä, joilla sukista tulee täydelliset, mutta sukan koko vaikuttaa siihen, miten hyvin kuviot menevät kohdakkain eri kerroksilla.

(Kuvien sukkalanka Supersocke)

Langat ovat yleensä aika riittoisia. 100 g:sta lankaa tulee hyvin naisten sukat kokoa 39 ja yli jää vielä tarpeeksi esim. pieniin lasten sukkiin tai muuhun pieneen.

Kokeiltuani erinäisiä itseraidoittuvia sukkalankoja voin sanoa, että ne ovat hauska ja helppo tapa saada vaihtelua sukkiin, mutta ne eivät sovi liian kriittisille ihmisille: sukista tulee samanlaiset, mutta ei välttämättä identtiset eikä täydelliset.

Lankoja

Lanka Koostumus, juoksevuus Neuletiheys, puikkosuositus Muuta
Regia (valmistaja Schachenmayr Nomotta)

75% villaa ja 25% polyamidia

50 g / 210 m

30 s ja 42 krs, puikot 2-3 mm

Regia-lankaa on montaa eri kuviotyyppiä samalla koostumuksella ja paksuudella. Kokeiltavana oli Multi Effekt Color -lanka.

Numeron 46 sukkiin menee lankaa noin 100 g.

On-line Supersocke 100, Sierra-effekt

75% villaa ja 25% polyamidia

100 g / 420 m

 

30 s ja 42 krs, puikot 2-3 mm  
Opal Magic (valmistaja Zwerger Garn)

75% villaa, 25% polyamidia

100 g / 425 m

28 s ja 38 krs, puikot 2,5 mm Lankaa ei saa Suomesta.
Fortissima Colori (valmistaja Schoeller und Stahl)

75% villaa, 25% polyamidia

50 g / 210 m

30 s ja 42 krs, puikot 3 mm Myöskin monia erilaisia kuvioita.
Crazy (valmistaja Idena)

75% villaa, 25% polyamidia

50 g / 125 m

23 s, puikot 3,5 mm Lasten sukkiin lankaa menee noin 100 g, naisten sukkiin noin 150 g ja miesten sukkiin noin 200 g.
7 Veljestä Raita (valmistaja Novita)

75% villaa, 25% polyamidia

150 g / 300 m

18 s ja 28 krs, puikot 4 mm. Tasaraitoja.

Linkkejä

 

Teksti: Niina Hakkarainen

Kuvat: Niina Hakkarainen, Johanna Koski (Raita-sukat)

Lisää Niinasta

-

 

Artikkelit

Marjut Katajala:
Uusi vuosi, uusi Ulla

Monica Weckström:
Rogue tähtenä neulojan nettitaivaalla

Aika tulla ulos neulekaapista - sinkkuneulojan tunnustuksia

Jussi Katajala:
Fedja-setä, kissa ja 358 kuutioeekkeriä lankaa

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.