ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Rogue tähtenä neulojan nettitaivaalla

 

Neulojan netti

Enää ei riitä, että neulomiseen menee suurin osa vapaa-ajastani. Neulon aamulla lehteä lukiessani, neulon kun tulen kotiin töistä, neulon PC:n ääressä netissä surffaillessani, enkä malttaisi illalla mennä nukkumaan, kun aina on jokin mielenkiintoinen projekti työn alla tai suunnitteilla. Uusia ideoita tulee koko ajan, kun Internetissä seurailee neulepäiväkirjoja eli neuleblogeja ja neulontaa käsitteleviä keskustelupalstoja. Neulepäiväkirjat tulvivat kauniita kuvia ja hauskoja kertomuksia valmiista neuleista ja työn alla olevista projekteista.

Neulomisesta on tullut kansainvälistä netin, blogien ja keskustelupalstojen myötä. Yhtä nopeasti ja helposti kuin käyn katsomassa Marjutin, Niinan, Minnan ja muiden suomalaisten neulepäiväkirjoja, käyn katsomassa mitä Polly Englannissa, Claudia Kanadassa tai Eva Hong Kongissa neulovat parhaillaan.

Neuleaiheisilla keskustelupalstoilla saan vastauksen vaikkapa siihen, miten neulotaan kantapää lyhennetyin kerroksin tai mistä voi ostaa Rowan Magpie Tweediä, vaikka tehdas on jo lopettanut langan valmistuksen. Palstoilla voin myös kertoa, mitä itselläni on työn alla ja tallentaa kuvan valmista neuleesta yhteiseen valokuva-albumiin. Ja tosiaan, ideoita tulvii myös keskustelupalstojen kautta niin neuletekniikasta, langoista kuin neulemalleistakin. Suosituista malleista järjestetään niin kutsuttuja knit-a-longeja eli yhteisneulontaa. Kun monella neulojalla on sama malli työn alla samaan aikaan, löytyy aina joku, jonka kanssa voi keskustella lankavalinnasta tai jostakin malliin liittyvästä yksityiskohdasta.

Neuleohje leviää

Hyvät neulemallit ja mielenkiintoiset neuleohjeet leviävät netissä todella nopeasti maanosasta toiseen. Kanadalaisen Jenna Wilsonin suunnittelema Rogue-huppari on hyvä esimerkki siitä, miten tehokas tiedonlevittäjä nettineuleyhteisö on. Neulotun hupparin ohjetta on runsaan puolen vuoden aikana myyty yli 1 000 kappaletta! Myyntikanavana ovat olleet pääasiassa Jennan The Girl from Auntie -www-sivut, joiden kautta ohjeen voi ladata omalle koneelleen 6 US-dollarin maksua vastaan. Ohjeesta on nyt myös painettu (kalliimpi) versio, jota myy pari jälleenmyyjää Kanadassa.

Ensimmäinen Rogue-knit-a-long alkoi 1.2.2004 Kanadassa, ja tällä hetkellä knit-a-longeja on menossa ainakin Ruotsissa ja Saksassa. Suomessakin on jo valmistunut useampi Rogue, ja lisää on suunnitteilla. Jenna kertoi, että hän huomaa heti, kun Roguesta on julkaistu kuva neulepäiväkirjassa tai keskustelupalstalla jossain maassa, sillä tästä maasta rupeaa tulemaan tilauksia. Elokuussa 2004 Suomi ja Saksa olivat Euroopan kärkimaita.

Roguen suosion salaisuus

Rogue on jo käsite neulojien kesken. Kysymyksessä on paksuhkosta langasta neulottu huppari, puikot 5 mm ja neuletiheys n. 18 s/10 cm. Huppari on jonkun verran tyköistuva, ja sivusaumojen ja hihojen alaosassa on kelttiläinen palmikkokuvio. Hupussa on runsaasti kelttiläistä palmikkoa.

Alun perin Jenna suunnitteli hupparia itselleen. Jossain vaiheessa suunnittelutyötä hän huomasi, että ohje voisi kiinnostaa muitakin. Näin mahtavaa suosiota hän ei osannut odottaa, vaan arvioi, että muutama kymmenen ohjetta voisi mennä kaupaksi. Niin hän rupesi myymään Roguen neuleohjetta kotisivuillaan. Kuten hän itse sanoo, hän teki sen kattaakseen osan kotisivujensa aiheuttamista kuluista, jotta hän voi mieluummin ostaa enemmän lankaa.

Jennan oman arvion mukaan yksi syy siihen, että mallista on tullut näin tavattoman suosittu on varmasti se, että malli on hyvin ajan hengessä mukana. Hupulliset neuleet ovat muodissa, kuten myös erilaiset palmikot.

Tämän lisäksi ohje on erittäin perusteellinen. Se käsittää 19 sivua (!) ja sisältää sekä tarkkoja tekstiosuuksia että selkeitä hyvän kokoisia taulukoita kaikista palmikkokuvioista. Neuleessa tapahtuu koko ajan jotain mielenkiintoista. Siinä on palmikkoa, silmukoiden vähennystä ja lisäystä, taskua ja huppua. Ainutlaatuisen hauska neulottava!

Tärkeä tekijä on mielestäni myös se, että viimeistely on huomioitu. Esimerkiksi tasku on kiinnitetty puseroon neulomalla eikä ompelemalla, joten saumasta tulee hyvin siisti ja huomaamaton. Perusohjeessa huppari on puseromallinen, jossa on kengurutasku, mutta kanadalainen juristi Claudia on tehnyt hupparista vetoketjuversion. Hänen neulepäiväkirjassaan on tarkat selostukset muutoksista, joita hän on malliin tehnyt. Osa niistä löytyy myös Jennan sivuilta.

Moni Roguen ohjeen tilannut on neulonut ensimmäisen Roguen lisäksi jo toisenkin. Tämä jos mikään on hyvä arvosana neulemallille.

Kokemuksia Roguen neulomisesta

Ihastuin peruuttamattomasti Rogueen nähtyäni kuvia punaisesta vetoketjuversiosta yllämainitun Claudian blogissa. Tämä ohje oli saatava.

Tilasin ohjeen niin, että sain sen pääsiäistorstaina 2004. Malli oli niin houkutteleva, että halusin ehdottomasti ruveta tekemään sitä heti. Kotivarastosta löytyi punaista Nalle-lankaa. Kaksinkertaisena se sopi yllättävän hyvin, ja sain ohjeessa määrätyn neuletiheyden aikaiseksi. Nautin todella tästä neuleesta. Malli on juuri sopivan haastava, ei tylsää hetkeä. Malli on erittäin hyvin suunniteltu, ja esimerkiksi hihan malli on todella istuva.

Muutamassa viikossa neule oli valmis. Sillä aikaa kun neuloin Nallesta, metsästin myös Rowanin Magpie Tweed -lankaa toista hupparia varten. Rowanin keskustelupalstan kautta löysinkin sitä Englannista vihreänä ja myöhemmin vielä Kanadasta tiilenpunaisena. Toistaiseksi olen tehnyt kaksi Rogueta, mutta miltähän näyttäisi luonnonvalkoinen?
Rogue kuuluu niihin neuleisiin, joita todella käytän - ja malli voisi sopia myös pikkusiskolleni. :)

Roguen suunnittelija Jenna Wilson

Jenna Wilson on kanadalainen juristi, joka on erikoistunut muun muassa tekijänoikeuskysymyksiin. Jenna päätti noin kymmenen vuotta sitten, että hän haluaa opetella neulomaan. Suurin piirtein samoihin aikoihin hän myös päätti pyrkiä lukemaan lakia. Jenna neuloo pääasiassa itse suunnittelemiaan malleja, ja kertoo olevansa hyvä aloittamaan, mutta ei aina saamaan neuleitaan valmiiksi. Jenna neuloo mieluummin pintaneuleita, kuten palmikoita, kuin kirjoneuleita. Hän osallistuu myös Knitty-nettineulelehden tekemiseen, ja hänen ohjeitaan on julkaistu Stitch´n Bitch -kirjassa.

Jennalla on muuten suomalainen anoppi, joten Ullan käännös on taattu.

Lähteet

Jenna Wilson, jutun linkit

Teksti ja kuva: Monica Weckström

Lisää Monicasta

-

Artikkelit

Marjut Katajala:
Uusi vuosi, uusi Ulla

Niina Hakkarainen:
Itseraidoittuvat sukkalangat

Aika tulla ulos neulekaapista - sinkkuneulojan tunnustuksia

Jussi Katajala:
Fedja-setä, kissa ja 358 kuutioeekkeriä lankaa

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.