Nepal-myssy
Yksi lapsistani toi vuosia sitten Nepalista matkatuliaisina mm. käsinneulottuja pipoja. Yksi pipoista oli neulottu kahdella langalla samanaikaisesti ja nurjalla puolella oli aika lailla solmuja. Pipo oli tehty eri laatuisista ja erivärisistä langanpätkistä, kaksinkertaisella langalla. Tällä tavalla nepalilaiset naiset käyttävät tarkkaan joka langanpätkän.
Nyt olen tehnyt muutaman pipon ja aina se on yhtä innostavaa - tulos on joka kerta erilainen! On mielenkiintoista seurata miten eri värit asettuvat. Olen pyrkinyt tekemään pipot eri teemoilla: yhden sinisävyisenä, toisen vaaleana ja niin edelleen. Neuleen juju on siis siinä, että siihen voi käyttää kaikki langanpätkät, melko lyhyetkin. Päättelemistä ei tarvita kuin alussa ja lopussa, sillä neuloessa langanpäät vain solmitaan yhteen. Muistathan pestä pipon käsin!
Lanka ja langan menekki
Kaikki lankakorista löytyvät 30 cm tai pidemmät erinäköiset pätkät kelpaavat. Erityisen hyvin sopivat myös erilaisten valmiiden raitalankojen jämät. Olen käyttänyt myös muiden lankojen jämäkeriä, mutta jos samaa väriä on neuleessa liian pitkään, täytyy lankaa välillä pätkiäkin. Eripaksuiset langatkaan eivät haittaa, koska voit neuloa paksun langan kanssa ohutta lankaa.
Pääosin olen käyttänyt villa- ja villasekoitelankoja, jolloin myssystä tulee lämmin. Jonkun verran mukana on kulkenut myös puuvillaa ja muita sekoitelankoja kuin villaisia. Voit solmia langanpätkät osittain valmiiksi ennen neuleen aloittamista, mutta eripaksuisia lankoja käytettäessä on hyvä valikoida ja solmia neuleen edetessä, jotta neulos pysyy suurin piirtein saman paksuisena koko ajan.
Naisen pipon langan menekki on ollut noin 130 g.
Neuletiheys
18 s ja 27 krs sileää neuletta = 10 cm.
Neuloksen on tarkoitus olla napakkaa ja tiivistä.
Puikot
3,5 mm tai käsialan mukaan.
Alkuun sukkapuikot ja muuten 3,5 mm lyhyt pyöröpuikko.
Koko
Naisen koko, 57.
Lisäyksiä lisäämällä/vähentämällä eli päälaen halkaisijaa suurentamalla/pienentämällä saat helposti isomman tai pienemmän myssyn.
Ohje
Neulo myssy kaksinkertaisella langalla. Käytä koko ajan kahta erilaista lankaa kerrallaan, jotta lopputuloksesta tulee tarpeeksi mielenkiintoinen!
Aloita päälaelta. Luo neljä silmukkaa ja neulo ensimmäisellä kerroksella kaikki silmukat oikein (OP) ja toisella kerroksella kaikki silmukat nurin (NP). Poimi neuleen aloitusreunasta 4 silmukkaa ja neuleen sivureunoilta 1 s/reuna. Nämä 10 silmukkaa muodostavat myssyn navan, josta itse myssyä lähdetään leventämään. Tästä lähtien neule etenee suljettuna (ensin sukkapuikoilla ja myöhemmin pyöröpuikolla) ja kaikki silmukat neulotaan oikein.
Aloita lisäykset seuraavasti:
- 1. krs: *1 oikein, 1 oikein ensin etureunastaan ja sitten takareunastaan*, toista kerroksen loppuun eli yhteensä viisi kertaa. Merkitse kerroksen vaihtumiskohta langanpätkällä tai jollakin muulla.
- 2. krs: *2 oikein, 1 oikein ensin etureunastaan ja sitten takareunastaan*, toista kerroksen loppuun eli yhteensä viisi kertaa.
- 3. krs: *3 oikein, 1 oikein ensin etureunastaan ja sitten takareunastaan*, toista kerroksen loppuun eli yhteensä viisi kertaa.
Jatka näin lisäten joka kerroksella 5 silmukkaa, kunnes ympyrän halkaisija on noin 8 cm. Jos haluat tehdä reilumman myssyn, tee vielä joitakin kerroksia näin.
Jatka lisäyksiä joka toisella kerroksella, kunnes ympyrän halkaisija on 18 -19 cm. Lopeta lisäykset ja neulo 1 krs nurin (myssyn taitekohta). Jatka taas neulomalla oikein noin 11 cm eli noin 30 kerrosta.
Käännä
työ ympäri niin, että nurja puoli tulee päällepäin. Neulo sitten sileää neulosta eli oikein niin kauan, että työn korkeus kääntökohdasta on 5 cm eli 13 kerrosta. Käännä taas työ ja neulo yksi nurja kerros.
Jatka sitten neulomalla sileää vielä 5 cm eli 13 kerrosta. Aloita 2 cm korkuinen reunaresori ja neulo 1 oikein, 1 nurin. Päättele silmukat löyhästi, ettei pipo kiristä.
Päättele aloituksen ja lopetuksen langanpäät ja työntele neulomisen aikana oikealle puolelle pullahtaneet solmukohdat nurjalle.
Vinkki
Jos haluat neuloa pehmeämmän myssyn, käytä paksumpia puikkoja. Tämä myssy on neulottu napakaksi ja näin se pitää paremmin tuulta.