Teksti ja kuvat:
Laura Lehtinen

Lisää Laurasta

Artikkelit

Jussi Katajala:
Jämätarina

Ohjeet

Iso Gnu:
Nepal-myssy

KirsiJ:
Omat ja vieraidenkin pyyhkeet

Laura Lehtinen:
Jämiskassi Rollo
Raisa-raitakassi
Villatermos

Laura Uusitalo:
Kaaospeitto

Leena Katto:
Viivin valssimekko

Marja:
Sydänpatalappu

Marjut Katajala:
Hirsimökkitilkku

Naumanni:
Vauvan jämähame

Outi Välimaa-Mustalahti:
Etnohame
Mustikkamaito-laukku
Sulajää-tunika

Sirpa:
Hyvän tuulen laukut

 

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty

 

Jää jämälankojen lumoihin

Jämälanka on vaikea määritellä: toiselle täysinäinen kerä käyttämättömäksi jäänyttä lankaa saattaa olla jämälanka, toisen jämiksi kelpaavat vain muutaman metrin käyttämättä jääneet pätkät. Variaatioita näiden ääripäiden väliltä on monenlaisia ja paras jämälangan määrittelijä onkin langan omistaja itse.

Myös suhtautuminen jämälankoihin vaihtelee neulojittain: toiselle jämälangat ovat ehtymätön idea-aitta, toiselle puolestaan jämälangat ovat ärsyttäviä nurkissa pyöriviä ja tilaa vieviä turhuuksia, roskia. Itse olen suhtautunut jämälankoihin enemmän jälkimmäisellä tavalla. En ole koskaan keksinyt jämälangoille muuta käyttöä kuin raidoituksen tekemisen isompiin töihin. Jämälankoja kuitenkin kertyy ajan myötä paljon, sillä niitä jää kaikista töistä jonkun verran ja niiden käyttäminen on hankalaa, jos värit, paksuus ja laatu vaihtelevat lankojen kesken. Siksipä omistimme huhtikuun 2008 pelkästään jämälangoista ideoimiselle ja perustimme Jämäblogin. Myös Ulla innostui lähtemään mukaan jämistelyyn ja järjesti kilpailun, johon pystyi osallistumaan lähettämällä jämälangoista ideoidun ohjeen Ullaan. Jämäohjeita kertyikin paljon, joten nautittavananne siitä tämä Ullan jämälankaekstra!

Jämälankakuukausi oli mahtava kokemus. En ole koskaan ennen nähnyt jämälankakasaani niin uusin silmin kuin sen ansiosta. Päässä surrasivat mitä erilaisemmat neuleideat ja selvästi samanlainen inspiraatiopilvi leijui muidenkin jämistelyyn osallistuneiden päällä, sillä blogiin ilmestyi mitä mahtavampia toteutuksia jämälangoista.

Mitä jämälangoista sitten voi tehdä? Tämä oli kysymys, joka johti loppujen lopuksi jämälankakuukauteen ja Ullan jämälankaekstran ilmestymiseen. Ensinnäkin kehotan tutkimaan nyt ilmestyneen ekstran ohjeet ajatuksella läpi. Vaikka toteutettavaa ei löytyisikään, saa ekstra varmasti inspiraatiosolut hyrräämään. Mikäli et itse inspiroidu, voit kysyä läheisestä päiväkodista tai koulusta, kiinnostaisiko heitä ottaa lankaa vastaan askartelumateriaaliksi. Jämälankoja voit käyttää myös pehmolelujen täytteenä tai neuloa tai virkata niistä tilkkuja erilaisiin projekteihin kuten peittoihin, tyynynpäällisiin tai vaikkapa pöytäliinoihin. Myös moniin hyväntekeväisyystöihin voi neuloa jämälangoista. Muun muassa Vaaka Ry. kerää tilkkuja tilkkupeittoihinsa.

Näin maailman ympäristöpäivänä (5.6.2008) on hyvä pohtia myös jämälankojen käytön ekologisuutta: uutta lankaa ei tarvitse ostaa, kun käyttää jämälankoja, ja roskavuoret pienenevät, jos lankaa ei heitä roskiin (tekeekö joku hullu niinkin?). On syytä muistaa, että toisen roska voi olla toisen aarre. Otapa siis jämälankakorisi eteesi ja katsele sitä: Voitko toteuttaa jonkun Ullan uusista ohjeista? Voitko lahjoittaa jämiäsi jollekin toiselle käyttöön? Voisitko tehdä niistä jotakin hyväntekeväisyyteen?