Ekstra 2011

Rai

Sain ystävältäni käsinkehrättyä BFL-mohairsekoitetta, joka hänen mukaansa sopisi hyvin sukkalangaksi. Neulon mielelläni sukkia ja lanka oli paksuudeltaan niin sanotun perusohuen sukkalangan paksuista, joten valinta oli helppo; kauniista vyyhdistä syntyisi sukkapari. Koska lanka oli moniväristä ja navajo-kerrattuna hiukan raidoittuvaa, halusin käyttää sukissa yksinkertaista pintaneuletta. Näin kaunista lankaa ei kannattaisi piilottaa monimutkaisiin kuvioihin, vaan antaa sen loistaa. Pienen pyörittelyn jälkeen päädyin hyvin helppoon 4 o, 2 n -joustinneuleen variaatioon, jollaista olin aiemminkin soveltanut sukissa. Neuloin sukkia pääsiäisenä ja niinpä keväisen vihreä sukkapari sai nimekseen Rai.

Lanka ja langan menekki

Käsinkehrätty, haahlaamalla kerrattu BFL-mohairsekoite (70 % bluefaced leicester -villaa, 30 % mohairia; 100 g / n. 215 m), n. 100 g raidoittuvaa sini-vihreää

Lanka on paksuudeltaan ohuen sukkalangan paksuista, mutta painavampaa. Vaihtoehtoista lankaa miettiessäsi kannattaa kiinnittää huomiota juoksevuutta enemmän neuletiheyteen. Käyttäessäsi 75 / 25 villa-polyamidisekoitelankaa, on langanmenekki todennäköisesti grammoissa pienempi, joten 100 g pitäisi riittää loistavasti koon 38 sukkapariin.

Neuletiheys

28 s ja 42 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 2 mm tai käsialan mukaan

Koko

Kengännumero 38

Ohje

Varsi

Luo 60 s. Jaa silmukat neljälle puikolle ja yhdistä pyöröneuleeksi. Aloita mallineule kaavion mukaan. Kaavio toistuu kerroksella 10 kertaa. Kun olet toistanut kaavion 6 kertaa ja varsi on noin 14 cm pitkä, aloita kantalapun neulominen.

Kantapää

Neulo 1. puikon silmukat 4. puikolle oikein. Neulo kantalappu näillä 30 silmukalla, ja jätä 2. ja 3. puikon silmukat odottamaan. Neulo vahvistettua neuletta:

1. krs (op): *Nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o*, toista *-* kantalapun loppuun.
2. krs (np): Neulo kaikki silmukat nurin.

Kun kantalapun korkeus on 26 krs eli noin 6 cm, neulo:

1. krs (op): Nosta 1 s neulomatta, neulo 15 o, tee ylivetokavennus, neulo 1 o ja käännä työ.
2. krs (np): Nosta 1 s neulomatta, neulo 3 n, 2 n yht, 1 n ja käännä työ.
3. krs (op): Nosta 1 s neulomatta, neulo 4 o, tee ylivetokavennus, neulo 1 o ja käännä työ.
4. krs (np): Nosta 1 s neulomatta, neulo 5 n, 2 n yht, 1 n ja käännä työ.

Jatka vastaavalla tavalla: neulo oikealla oikein ja nurjalla nurin ja lisää joka kerroksen alussa nostetun silmukan jälkeen oikein/nurin neulottavien silmukoiden lukumäärää yhdellä. Jatka, kunnes olet neulonut kaikki reunasilmukat mukaan kantapäähän.

Kärki

Neulo seuraavalla kerroksella 16 s oikein, poimi kantalapun reunasta 14 s, 2. puikon silmukoilla: neulo 1 o ja jatka mallineuletta kaavion kerroksen 1 viidennestä silmukasta, 3. puikon silmukoilla: jatka mallineuletta 14 s ajan ja neulo 1 o, poimi 14 s kantalapun toisesta reunasta ja neulo 8 s oikein 1. puikolta 4. puikolle. Nyt puikoilla on silmukoita seuraavasti:

1. puikko: 22 s
2. puikko: 15 s
3. puikko: 15 s
4. puikko: 22 s (= 74 s).

Kerroksen vaihtumiskohta on kantapään keskellä.

Aloita seuraavalla kerroksella kiilakavennukset 1. ja 4. puikolla. Neulo:

1. puikko: 19 o, 2 o yht, 1 o
2. ja 3. puikko: 1 o, jatka mallineuletta 28 silmukalla, 1 o
4. puikko: 1 o, ylivetokavennus, 19 s oikein

Tee kiilakavennukset joka 2. krs yhteensä 7 krt (= 60 s). Jatka 1. puikon silmukoilla sileää neuletta, 2. ja 3. puikon silmukoilla 1 o, neulo mallineuletta, 1 o ja 4. puikon silmukoilla sileää neuletta. Aloita kärkikavennukset, kun olet neulonut kantapään jälkeen kärkeä noin 14 cm tai kun pikkuvarvas on peitossa. Aloita kärkikavennukset.

  • 1. krs: Neulo
  • 1. puikko: 12 o, 2 o yht, 1 o
    2. puikko: 1 o, ylivetokavennus, 12 o
    3. puikko: 12 o, 2 o yht, 1 o
    4. puikko: 1 o, ylivetokavennus, 12 o.
  • 2. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.

Toista näitä kahta kerrosta, kunnes kullakin puikolla on jäljellä 8 s. Neulo 1. puikon silmukat 4. puikolle kaventamatta. Katkaise lanka ja jätä noin 15-20 cm pitkä langanpää. Silmukoi kärki kiinni. Päättele langanpäät.

Ohje silmukointiin löytyy esimerkiksi Käspaikasta.

Kaaviot

Teksti ja kuvat

Suvi Heikkilä

Lisää Suvista

Ekstra 2011 - Ohjeet

Niina Hakkarainen:
Trombi

Suvi Heikkilä:
Eriikka

Suvi Heikkilä:
Rai

Anni Laine:
Plumfieldin pojat

Eeva Saviranta:
Allegretto

Eeva Saviranta:
Corvus

Eeva Saviranta:
Pilkku

Jenni Österman:
Kierros

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.