Ulla 03/10

Kesäillan valssi

Siniset Kesäillan valssi -sukatHalusin neuloa ohuesta langasta ihonmyötäiset sukat, jotka eivät lörpsöttäisi, olisivat hengittävät ja joustavat ja kaiken lisäksi siistit jopa töissä pidettäviksi. Inspiraation tuloksena oli yksinkertainen pitsineulekuvio, jota on helppo neuloa vaikka bussissa työmatkalla. Minusta jokainen käsin neulottu sukka on taideteos.

Nimeksi tuli Kesäillan valssi -sukat, koska kolmella jaollinen pitsikuvio tuntui neuloessa ihan valssilta, ja neuloin näitä sukkia kesäiltoina. Sukat ovat sopivan hengittävät niin kesä- kuin syysiltoihinkin.

Lanka ja langan menekki

Austermann Step Classic (75 % villaa, 25 % nylonia, 100 g / 420 m), n. 70 g sinistä (1009)

Neuletiheys

35 s ja 47 krs mallineuletta venyttämättä = 10 cm
25 s ja 56 krs mallineule venytettynä, nilkan ympärillä = 10 cm
30 s ja 42 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Aloitukseen sukka- tai pyöröpuikot, 4,5 mm tai käsialan mukaan
Sukkapuikot, 2,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Neula tai virkkuukoukku päättelyyn
Kaksi n. 50 cm pitkää langanpätkää apulangaksi kantapäätä varten

Koko

Kengännumero 37-38, (39-40)

Ohje

Ennen kuin aloitat

Sukat on tarkoitettu napakoiksi. Pitsineule on hyvin joustavaa ja myötäilee jalan muotoja. Jos koko mietityttää, kannattaa ensin neuloa pienemmän koon mukaan.

Varsi

Luo kahdella 4,5 mm puikolla 60 – 66 silmukkaa. Yhdistä pyöröksi ja varo ettei tule kierteitä. Vaihda pienemmät puikot 2,5 mm seuraavalla kerroksella. Neulo 1 krs oikeaa. Aloita pitsineulekuvio kaavion 1. mukaan. 2. krs: *1o, lk, 1o, siirrä yksi silmukka oikealle puikolle kuin neuloisit sen oikein, 2 yht, vedä siirretty silmukka yhteen neulottujen yli, 1o, lk *. Toista * välissä. 3. krs oikein. Toista näitä kahta kerrosta (2 ja 3), kunnes varsi on mielestäsi sopivan pituinen tai 13 cm venyttämättä mitattuna.

Kantapään paikka

Pitsineuleen viimeinen kerros on ollut oikein. Siirrä silmukat niin, että 1. ja 2. puikolla on yhteensä 5 – 6 toistoa pitsikuviota ja 3. ja 4. puikoilla on yhteensä 5 toistoa pitsikuviota. 1. ja 2. puikot: Isompi koko: neulo 3o. Molemmat koot: vaihda apulankaan ja neulo 30 s apulangalla oikein. Palaa kohtaan, jossa apukanka alkaa, ja ota oikea lanka takaisin työhön ja neulo apulangan "yli" 30 s oikein. Isompi koko: neulo 3o.

Jalkaterä

Jatka 3. ja 4. puikoilla pitsineulekuviota. Molemmissa kooissa jalkaterän päälle jää 5 toistoa pitsineulekuviota (30 s.) ja loput silmukat neulotaan oikein sukan pohjaksi (30 – 36 s.). Noin 7 cm päässä kantapohjan paikasta neulo 2 yhteen 1. puikon alussa ja 2. puikon lopussa. Neulo vielä noin 9 cm päässä kantapohjan paikasta 2 yhteen 1. puikon alussa ja 2. puikon lopussa. (Yhteensä 56 – 62 s.) Jatka pitsineuletta sukan päällä ja oikeaa pohjassa kunnes pikkuvarvas peittyy tai 16 – 18 cm.

Kärkikavennukset

Tästä eteenpäin ei neulota enää pitsineulekuviota, vaan kaikki muut silmukat neulotaan oikein ja 1. puikon alussa neulotaan ylivetokavennus, 2. puikon lopussa 2 yhteen, 3. puikon alussa ylivetokavennus ja 4. puikon lopussa 2 yhteen. Kavenna kunnes sukassa on jäljellä n. 8 s. ja vedä lanka silmukoiden läpi.

Kantapää

Kantapääksi neulotaan 8-tahoinen sädekavennuskantapää pienin muutoksin kaavion 2. mukaan. Poikkeuksena kolmanneksi ja toiseksi viimeisen kavennuskerroksen väliin neulotaan yksi rivi oikein kahden sijasta ja toiseksi viimeisen ja viimeisen kavennuskerroksen väliin ei neulota yhtään riviä oikein.

Poimi apulangan ympäriltä yhteensä 64 silmukkaa neljälle puikolle (kuva 6). Pura apulanka. Jaa silmukat tasaisesti 4 puikon kesken 16 s puikolle.

1-2. Neulo 2 krs. oikein.
3. (1. kavennuskerros) * neulo 6 o, 2 yht.* toista * välissä 8 kertaa.
4-9. Neulo oikein (yhteensä 6 kerrosta).
10. (2. kavennuskerros) * neulo 5 oikein, 2 yht.*
11-15. Neulo oikein (yhteensä 5 kerrosta).
16. (3. kavennuskerros) *neulo 4 oikein, 2 yht.*
17-20. Neulo oikein (yhteensä 4 kerrosta).
21. (4. kavennuskerros) *neulo 3 oikein, 2 yht.*
22-24. Neulo oikein (yhteensä 3 kerrosta).
25. (5. kavennuskerros) *neulo 2 oikein, 2 yht.*
26. Neulo oikein.
27. (6. kavennuskerros) *neulo 1 oikein, 2 yht.*
28. (7. kavennuskerros) *2 yht.*
Vedä lanka silmukoiden läpi.

Viimeistely

Neulo molemmat sukat samalla tavalla. Päättele langat neulalla tai virkkuukoukulla. Venytä aloitusreunan silmukoita, jotta aloitussilmukat avautuvat hieman ja reunan käpristyminen vähenee.

Kaaviot

Kaavio 1. pitsineulekuvio.

Kaavio 2. kantapää.

Vinkkejä

Jos haluat neuloa vielä isommat sukat, luo 72 silmukkaa ja neulo yhteensä 12 kertaa pitsineuletta. Puolet silmukoista tulee silloin kantapäähän (36 s.) ja jalkaterän päälle tulee 6 pitsineuletoistoa (36 s.).

Kantapään voi neuloa muillakin tavoilla, esimerkiksi tiimalasikantapää sopii näihin sukkiin hyvin.

Teksti ja kuvat

Salma

Lisää Salmasta

Ulla 03/10 - Ohjeet

Laura Ahlstedt ja Taija Elo:
Rongoteus

Ausifer:
Karkkimyssy

Taija Elo:
Virankannos

Iida Glumoff:
Hamsteripipo

Ixu:
Ilkkuvat irtohihat

Jaana Kriikka:
Vaahteran syksy

Anni Laine:
Liinastimet

Satu Lehti:
Lehvä

Pia Tuononen:
Käpy

Lotta Palonen:
Arni

Lotta Palonen:
Eeva

Lotta Palonen:
Käsilämpöiset

Virva Saarikko:
Let Me Entertain You

Maria Saarinen:
Mielikki

Pörrö Sahlberg:
Kirahvin villapaita

Pörrö Sahlberg:
Lyon

Salma:
Kesäillan valssi

Eeva Saviranta:
Barokki

Eeva Saviranta:
Eemeli

TiiQ:
Will I be pretty

Laura Uusitalo:
Rajamailla

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.