ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Vetoketjun kiinnittäminen neuleeseen

 

Neuleissa käytetään nykyään yhä useammin perinteisen nappikiinnityksen asemesta vetoketjua. Esimerkiksi tämän numeron Eirinn-puserossa on vetoketjulla säädeltävä kaula-aukko.

Yhtä oikeaa tapaa kiinnittää vetoketju siististi ei ole, mutta alla on esitelty se tapa, jolla itse ompelin Eirinnin vetoketjun. Itse ompelen neuleisiin vetoketjut mieluiten käsin, mutta työn voi tietenkin tehdä myös koneella. Esivalmisteluvaiheet ovat joka tapauksessa samanlaiset.

Reunukset

Samoin kuin nappikiinnityksessä, myös vetoketjukiinnityksessä on kiinnitystapa otettava huomioon jo neulomisvaiheessa. Vetoketju on helpointa ommella tukevaan, melko tasaiseen reunaan.

Yksinkertaisimmillaan reunus syntyy nostamalla silmukka neulomatta kerroksen alussa ja neulomalla sen jälkeen langan paksuuden mukaan 1-3 silmukkaa sileää neuletta. Myös tiukkaan neulottu helmineule on hyvä alusta vetoketjulle.

Eirinn-puserossa vetoketju on kiinnitetty nurjalle puolelle kääntyvään reunukseen, joka on yksinkertainen tehdä: neulo työn reunassa haluttu määrä silmukoita sileää neuletta, ja tee taitekohta nostamalla yksi silmukka neulomatta jokaisella oikealla kerroksella. Käänteen voit tehdä niin monen silmukan levyiseksi kuin haluat. Eirinnin reunus on hyvin kapea; juuri niin leveä, että vetoketjun saa ommeltua kiinni hammastuksen vierestä, mutta halutessasi voit tehdä reunuksen myös selvästi vetoketjua leveämmäksi.

Mahdollisia reunuksia on toki vielä monia muitakin: voit hyvin kiinnittää vetoketjun esimerkiksi kappaleen reunaan neulottujen i-cord -reunusten alle, työn reunaan virkattuun silmukkaketjuun tai vaikkapa kapeaan poikittain neulottuun nirkkoreunukseen.

Valmistelut

Ennen vetoketjun kiinnittämistä levitä neuletyö huolellisesti tasaiselle alustalle. Ei ole väliä, ompeletko vetoketjun kiinni täysin valmiiksi ommeltuun vaatteeseen: joissain tapauksissa voi olla helpompikin kiinnittää vetoketju esimerkiksi jo olkasaumojen ompelun ja kauluksen neulomisen jälkeen.

Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että vetoketju ei veny kuten neule: kappaleen loppukäsittely (esimerkiksi kostutus ja pingotus tai höyrytys) pitää tehdä ennen vetoketjun kiinnittämistä. Jos kiinnität vetoketjun ennen loppukäsittelyä ja kappale venyy, ketju näyttää liian lyhyeltä vaatteeseen verrattuna ja kiskoo työtä rumasti.

Kohdista tarkasti toisiinsa reunat, joihin vetoketju ommellaan. Tässä vaiheessa tarkista, että esimerkiksi villatakissa molempien etukappaleiden helma osuu samalle korkeudelle, kun ketju on kiinnitetty, samoin että kauluksen puolikkaat osuvat kohdakkain. Jos työssä on esimerkiksi taskuja tai muita symmetrisiä yksityiskohtia, tarkista, että myös ne osuvat samalle korkeudelle molemmin puolin vetoketjua.

Kiinnittäminen

Kun olet asetellut kappaleet paikoilleen, aseta suljettu vetoketju paikoilleen ja tarkasta vetoketjun pituus. Tässä vaiheessa on tärkeää olla venyttämättä neuletta lainkaan: jos venytät neuletta sopimaan hieman liian pitkään vetoketjuun, ketju saa valmiin neuleen kupruilemaan. Mieluummin siis hieman liian lyhyt kuin hieman liian pitkä vetoketju!

Ainakin ylä- ja alareuna ketjusta kannattaa kiinnittää neuloilla tiukasti paikoilleen ennen kuin avaa vetoketjun. Jos ompelen avovetoketjua esim. neuletakkiin, en yleensä avaa ketjua kuin aina juuri sen verran kerrallaan kun tarvitsen päästäkseni neulojen kanssa käsiksi työn nurjaan puoleen, etteivät ketjun puoliskot liikkuisi, ja avaan ketjun kokonaan vasta aivan lopuksi.

Jos kappaleessa on taittuvat reunukset, neulaa vetoketju kiinni oikea puoli vasten reunuksen oikeaa puolta, ja taita reunus sitten nurjalle. Muuten neulaa ketju niin, että oikea puoli on vasten neuleen nurjaa puolta.

Neulaa ketju niin, että neuleen reunat tulevat mahdollisimman lähelle hammastusta ilman, että neule jää vetoketjun väliin. Käytä mielummin liikaa neuloja kuin liian vähän.

Neulaamisen jälkeen itse vielä harsin vetoketjun tukevasti paikoilleen helposti erottuvalla langalla. Nuppineulat irtoavat yleensä neuleesta helpommin kuin kankaasta, kun taas ommel pitää vetoketjun varmasti paikoillaan, mutta toki voit halutessasi ohittaa harsimisvaiheen.

Kun ketju on tiukasti kiinni, voit vielä tarkistaa, että avaaminen ja sulkeminen onnistuu vaivatta ilman, että reunat jäävät kiinni hammastukseen, ja että vetoketju näyttää hyvältä neuleessa sekä avoimena että suljettuna.

Ompelu

Kuten yllä mainitsin, ompelen itse mieluiten vetoketjut käsin neuleeseen. Käytän pieniä pistoja mahdollisimman lähellä hammastusta. Esimerkiksi jälkipistot ovat sopivan tukevia pitämään vetoketun paikoillaan. Ohut ompelulanka katoaa yleensä hyvin neuleen joukkoon, vaikka aivan täsmälleen saman väristä lankaa ei löytyisikään.

Koneella ommellessa ompele molemmat puolet vetoketjusta samaan suuntaan eli joko alhaalta ylös tai ylhäältä alas siltä varalta, että paininjalka venyttää neuletta. Sekä käsin että koneella ommellessa kannattaakin jälleen kiinnittää huomiota siihen, että venytät neuletta mahdollisimman vähän.

Itse kiinnitän yleensä vetoketjun reunan vielä ylimääräisellä ompeleella neuleen nurjalle puolelle, jotta ketju varmasti pysyy paikoillaan. Kahdesta ylläolevasta kuvasta näkyy, kuinka ketju irvistää vain yhden ompeleen jälkeen, mutta pysyy siististi paikoillaan kun reuna on ommeltu.

Yllä on vielä lähikuva reunapistosta, tosin kuten sanottu, työn värinen ompelulanka katoaa erittäin hyvin neuleeseen, joten ommelta ei juuri erota. Hammastuksen vieressä kulkeva ensimmäinen rivi pieniä pistoja ei käytännössä näy ollenkaan: ei kuvassa eikä luonnossa.

Lopuksi kuva kiinnitetystä vetoketjusta. Huolellisesti kiinnitetty vetoketju ei kisko neuletta vaan asettuu tasaisesti. Tähän työvaiheeseen kannattaakin uhrata aikaa.

Teksti ja kuvat:
Kristel Nyberg

Lisää Kristelistä

-

Neuvot

Kristel Nyberg:
Neuleen "väliaikainen" aloitus virkkaamalla

Pia Tuononen:
Näin teet tupsun

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.