Ulla 02/18

Subat

Subba on avokassukasta kehittynyt hieman peittävämpi varreton sukka, jonka rento muoto muistuttaa sukellusvenettä. Subba saa olla napakka, jotta se sopii mukavasti kenkään eikä pyöri jalassa. Joustimen voi neuloa matalampana, jos haluaa avoimemman Suban. Joustimen voi päätellä jo, kun joustinkavennukset on tehty neljästi. Neuloessa kannattaa sovitella Subbaa.

Lanka ja langan menekki

Hjertegarn Strompegarn Jacquard Magic sock wool (75 % villaa, 25 % polyamidia; 50 g / 210 m), väri 7737

Langan voi korvata millä vain ohuehkolla 100 g / n. 400 m sukkalangalla. Yhteen pariin tarvitaan n. 40 g-50 g lankaa.

Neuletiheys

32 s ja 43 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

pyöröpuikot, 2,5 mm (80 cm) tai käsialan mukaan ja samanlainen lisäpuikko

Muut tarvikkeet

silmukkamerkkejä

Koko

Nainen M - L kengän koko noin (37/39) - (40/42)

Ohje

Kantapää aloitetaan kuten varpaista aloitettava sukka, käyttäen esim. Judy's magic cast-on tai muuta vastaavaa menetelmää.

Luo yhteensä 28 - 32 silmukkaa (14+14 - 16+16). Neulo puolet silmukoista ja merkitse kerroksen aloituskohta esim. tuomalla luontihäntä työn oikealle tästä kohtaa. Kerroksenvaihtumiskohta on oikeassa sivussa.

Kantapäälisäykset

Tee lisäyskerroksella lisäyskohtaan langankierto ja neulo se seuraavalla kerroksella kiertäen, ettei synny reikää. Neulo 1 oikein, lisää langankierto ja neulo kunnes yksi silmukka on vasemmalla neulomatta. Lisää langankierto ja neulo viimeinen silmukka. Toista sama toiselle puikolle. Voit tehdä lisäykset myös muulla haluamallasi tavalla.

Lisää ensin kolmesti joka kerros ja sen jälkeen kolmesti joka 2. kerros. Lisää vielä 4 - 5 kertaa joka 3. kerros. Kantapääaloituksessa on nyt (34+34) - (38+38) silmukkaa. Neulo vielä yksi tai useampi lisäkerros, jos haluat korkeamman kantapään. Mallisubassa (pienempi koko) on neulottu 3 lisäkerrosta.

Jalkapohja

Siirrä kerroksen alusta 34 - 38 silmukkaa (puolet silmukoista) toiselle pyörölle tai apulangalle, aseta kantapäämerkki siirrettyjen silmukoiden keskelle.

*Käännä työ ja neulo seuraava kerros nurjalta, kiepauta lanka lisäpyörön kaapelin ympäri kääntyessä ja neulo puikon silmukat nurin. Kiepauta lanka lisäpyörön kaapelin ympäri kääntyessä ja neulo silmukat oikein*. Toista *-*, kunnes olet kiepauttanut lisäpyörölle molemmissa reunoissa 12 kääntymissilmukkaa. Kiepauttamalla lanka kaapelin alta (takaa) oikealta vasemmalle asettuu kääntymissilmukka valmiiksi oikein päin. Jos käytät lisäpuikon tilalla apulankaa, kiepauta kääntyessä apulangan hännän ympäri. Älä solmi apulankaa lenkiksi.

Jatka neulomista samaan tapaan tasona ja lisää nurjilla kerroksilla 4 kertaa yksi langankierto ensimmäisen silmukan jälkeen ja ennen viimeistä silmukkaa. Neulo langankierrot oikealla kerroksella kerroksen alussa oikealle kiertäen ja kerroksen lopussa takareunasta. Tee vielä samanlaiset lisäykset 4 kertaa joka kerroksella (kaksi edestakaista nurja-oikea kerrosparia). Katso mallia vieressä alempana olevasta edellisellä kerroksella lisätystä silmukasta, miten päin langankierron "koivet" risteävät kun neulot langankierrot nurjilla kerroksilla. Lisää kääntymissilmukka lisäpyörölle aina kääntyessä kerroksen vaihtuessa. Jalkapohjan lopussa Suban pohjassa on 50 - 54 s ja lisäpuikolla odottamassa 70 - 74 s.

Terä

Yhdistä jalkapohjan silmukat pyöröksi Suban terän neulomiseksi. Luo 14 - 18 uutta silmukkaa kieputtamalla lankaa puikon ja lisäpyörön kaapelin (tai apulangan) ympäri yhteensä 14 - 18 kertaa.

Jatka neulomista pyörönä. Kun neulot kieputukset seuraavalla kerroksella oikein, ne jäävät silmukoiksi lisäpyörölle. Neulottavana nyt (32+32) - (36+36) silmukkaa. Jaa silmukat tasan puikoille niin että viimeksi luodut 14 - 18 silmukkaa ovat jalan päällä keskellä, 9 silmukkaa Suban pohjan reunoista kääntyy jalan päälle. Kerroksen aloituskohta on Suban oikeassa sivussa.

Neulo luontikerros mukaan lukien 12 krs sileää. Neulo ensimmäiset kärkikavennukset seuraavasti:
Neulo yksi oikein. Tee ylivetokavennus ja neulo kunnes vasemmalla puikolla on 3 silmukkaa jäljellä.
Neulo 2 oikein yhteen ja 1 oikein. Toista sama toiselle puikolle. Jäljellä on (30+30) - (34+34) silmukkaa.

Jatka sileää oikeaa, kunnes kärjestä puuttuu enää n. 5 cm - 6 cm.

Neulo kärkikavennuskerros samoin kuin ensimmäisellä kerroksella. Toista kavennukset kerran 5., 4. ja 3. kerroksen välein ja sen jälkeen joka 2. kerroksella, kunnes jäljellä on enää 28 silmukkaa. Tämän jälkeen kavenna joka kerroksella, kunnes jäljellä on 16 silmukkaa. Silmukoi terän silmukat yhteen tai jatka kavennuksia vielä kerran ja kuro viimeiset 12 silmukkaa yhteen pujottamalla lanka kahdesti niiden läpi ja kiristämällä kärki yhteen.

Joustin

Siirrä lisäpuikoilla silmukoita niin, että aloitat kerroksen kantapäämerkin kohdalta. Neulo yksi kerros oikein kaikilla silmukoilla. Työssä pitäisi olla 84 - 92 silmukkaa. Jos silmukoiden väleissä on isoja aukkoja, poimi aukon kohdalta lisäsilmukka, mutta merkitse se avattavalla silmukkamerkillä, että muistat kaventaa ylimääräiset silmukat pois ensimmäisellä joustinkerroksella.

Joustin:
Neulo 1 nurin, *2 oikein, 2 nurin* toista *-* kunnes 1 silmukka jäljellä, neulo 1 nurin. Neulo joustinta 4 kerrosta.

Merkitse kavennuskohdat. Aseta silmukkamerkki 14 silmukan päähän molempiin suuntiin kerroksen vaihtumiskohdasta.

Joustimen kavennuskerros:
Neulo joustinta, kunnes kavennusmerkkiin on enää 2 silmukkaa, neulo 2 oikein yhteen. Siirrä merkki. Jatka joustinta toiseen kavennusmerkkiin. Siirrä merkki ja neulo ylivetokavennus oikein. Jatka joustinkerros loppuun.

Toista vielä kavennuskerroksia 2 kertaa joka 3. kerroksella ja 5 kertaa joka 2. kerroksella. Päättele silmukat joustavasti kiristelemättä.

Neulo toinen Subba!

Ohje

Virpi Tarvo

Lisää Virpistä

Ulla 02/18 - Ohjeet

Karoliina Härkönen-Clive:
Beira

Maija Koskinen:
Biegga

Maija Koskinen:
Soahki

Nele N.:
Scholastica

Kristel Nyberg:
Tyytikki

Virpi Tarvo:
Subat

Tiina Väätäinen:
Rauni

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.