Ulla 02/17

Käänteinen vol. 2

Tämä joustinneulepipo sai alkuinnoituksensa Rocky-elokuvista. Ainakin osassa niistä päähenkilöllä on musta pipo päässään juoksulenkillä. Samaan tarkoitukseen tarvitsin ohutta, mutta lämmittävää päähinettä, jota erittäin herkkähipiäinen kaveri voisi käyttää.

Pipossa on reilusti taitevaraa, jonka voit asetella haluamallasi tavalla. Helpot päälaen kavennukset muodostavat oikealle puolelle ristikuvion. Pipon oikea ja nurja puoli ovat erinäköisiä ja kumpaakin puolta voi pitää ulkopuolena. Tässä pipossa siis riittää käänteitä; kääntöreunan lisäksi koko pipo itsessään on käännettävä!

Ohjeen ensimmäinen versio on julkaistu on julkaistu Ullassa vuoden 2008 toisessa numerossa.

Lanka ja langan menekki

Ohut pipo
SandnesGarn Lanett (100 % merinovillaa, 50 g/ 195 m), 100 g, grafiitinharmaa

Paksu pipo
La Alpaca (100 % alpakkaa, Nm 3/8), 100 g, oranssi

Neuletiheys

Ohut pipo
31 s ja 42 krs sileää neuletta = 10 cm

Paksu pipo
26 s ja  35 krs hieman venytettyä 3 o, 2 n –joustinta = 10 cm

Puikot

Ohut pipo
Pyöröpuikko 2 mm tai käsialan mukaan

Paksu pipo
Pyöröpuikko 2,5 mm tai käsialan mukaan

Koko

Yksi koko sopii lapsesta aikuiseen. Venyttämätön ympärysmitta alle 40 cm, venyy yli 70 cm.

 

Ohje

Ennen kuin aloitat

Pipo on neulottu yhdellä pitkällä pyöröpuikolla ns. magic loop -tekniikalla. Voit käyttää halutessasi lyhyempää pyöröpuikkoa tai sukkapuikkoja.

Ohjeissa on silmukkamäärät kahta kokoa varten: ensimmäiset ohutta ja jälkimmäiset paksua lankaa varten. Mikäli mainitaan vain yksi luku, se koskee molempia kokoja.

On tärkeää, että neulot kavennukset aina samalla tavalla ja edellisen kavennuksen kohdalla, jotta kavennuskuvio muodostuu oikein. Kavennuksen keskisilmukan paikka pysyy samana koko ajan. Voit käyttää apuna silmukkamerkkejä.

Reunus

Luo 172 - 160 s. Neulo 3 o, 2 n -joustinneuletta suljettuna neuleena 22 cm.


Ensimmäinen kavennuskerros:
Neulo 40 (37) s joustinta. Nosta 2 s neulomatta kuin neuloisit ne oikein yhteen, neulo 1 o, nosta 2 nostettua silmukkaa neulotun yli (= kahden silmukan keskitetty kavennus).
Toista vielä kolme kertaa.

Jatka edelleen neuloen joustinneuletta. Tullessasi edellisellä kerroksella tehdyn kavennuksen kohdalle, neulo se oikein. Joustinneule ei siis etene jatkuvana kavennuskohdissa, vaan kuhunkin kavennusten kohtaan muodostuu oikeista silmukoista koholla oleva pystysuuntainen ketju. Voit merkitä kunkin näistä silmukkaketjuista siirrettävällä silmukkamerkillä halutessasi. Parhaiten toimii lukollinen, silmukkaan kiinnitettävä merkki, koska puikolla oleva merkki hankaloittaa kavennusten tekemistä.

Neulo 1 krs ilman kavennuksia.


Kavennuskerrokset

Neulo joustinta, kunnes jäljellä on 1 s ennen alempien kerrosten kavennuksista jäänyttä silmukkaa. Nosta 2 s neulomatta kuin neuloisit ne oikein yhteen, neulo 1 o, nosta 2 nostettua silmukkaa neulotun yli (= kahden silmukan keskitetty kavennus). Toista vielä kolme kertaa.

Toista kavennukset joka toisella kerroksella, kunnes kavennusten välissä on 16 (n.16) silmukkaa. Kavenna sitten joka kerroksella, kunnes jäljellä on 4 (4-8) silmukkaa. Neulo 1 s. Vedä kaikki silmukat tämän yli. Vedä lanka kaksinkertaisena niin pitkäksi, että saat pääteltyä työn sillä.>

Viimeistely

Päättele langat huolellisesti näkymättömiin. Kastele pipo ja kuivata muotoon. Valitse haluamasi puoli ulkopuoleksi. Taita reuna haluamallasi tavalla.

Teksti ja kuvat

Distant Knitter

Lisää Distant Knitter:stä

Ulla 02/17 - Ohjeet

Distant Knitter:
Käänteinen vol. 2

Karoliina Härkönen-Clive:
Sorbus

Emma Karvonen:
Ruudukkopipo

Maria Saarinen:
Käreitär

TiiQ:
Riimu

Inka Vilen:
Iida

Tiina Väätäinen:
Otra

Tiina Väätäinen:
Vihne

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.